Hlavní obsah

Nejlepší ekofarma je na Zlínsku. Místo slivovicí voní povidly

Nejlepší ekofarmou se stal rodinný podnik Eko sady Komňa na Slovácku. Záběry z dronu (Petr Engliš).Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ocenění pro nejlepší statek hospodařící v režimu ekologického zemědělství letos putuje do Zlínského kraje. Nejlepší ekofarmou se stal rodinný podnik Eko sady Komňa, zaměřený na pěstování a zpracování švestek a dalšího ovoce.

Článek

David Ryšavý se svou rodinou vysadil první strom v Komni v chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty před patnácti lety. První sad, jenž čítal tři stovky stromů, se postupně rozrostl o tři tisícovky slivoní a v současnosti se jeho sady rozkládají na devíti hektarech. Od začátku funguje v režimu ekologického zemědělství.

„Pokud má člověk rád přírodu a alespoň trochu se zajímá o to, co se děje s půdou, tak se nerozhodne hospodařit jinak než ekologicky,“ vysvětluje Ryšavý.

Hospodářství produkuje hlavně švestky. Loni jich v jednom z možných rodišť Jana Amose Komenského sklidili víc než čtyřicet tun. Švestky doplňují jablka a hrušky. V Komni se ovoce suší, zavařuje, ale i kvasí. Mají tady blízko k tradičním způsobům zpracování, takže vaří povidla a lisují mošt.

K bohaté úrodě přispívají i vlastní včely. Díky nim se na farmě stáčí a prodává med. To všechno a léta dřiny jim vynesly titul Ekofarma roku. „Je to pro nás obrovská pocta, další impulz nepolevit a dělat věci stále tak, jak děláme. Poctivě a s radostí,“ komentuje ocenění mladý sadař.

Eko sady založil Ryšavý v roce 2005 jako rodinný podnik a dnes už se na jejich chodu podílí tři generace. Rodiče, sestra, manželka i synové Davida Ryšavého.

„Za tu dobu jsme toho kromě výsadby zvládli docela hodně vybudovat. Ať už prvky k vytvoření přirozeného prostředí pro životy organismů, jako jsou budky a nocoviště pro ptáky, hmyzí domky, hadovníky a ještěrkovníky, tak i naučnou stezku pro návštěvníky a hlavně provozovnu na zpracování ovoce. Byl to velký kus práce, která nikdy nekončí,“ shrnuje dosavadní práci na svém hospodářství farmář.

Ocenění Nejlepší ekofarma roku

- Je udělováno nejlepšímu statku hospodařícímu v ekologickém zemědělství Svazem PRO-BIO a Nadačním fondem Richarda Bartáka od roku 2019.

- Ocenění vzniklo spojením akce Bartákův hrnec a Nejlepší sedlák roku.

- V předchozích letech titul Nejlepší ekofarma roku obdržel ekostatek Bezděkovský mlýn z Vysočiny a Biofarma pod Hájkem z Horní Branné.

Ocenění Nejlepší ekofarma roku uděluje PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců a Nadační fond Richarda Bartáka.

„Eko sady Komňa si ocenění zaslouží zejména kvůli způsobu hospodaření v krajině. Je to opět ukázkový ekologický podnik, který v praxi jasně dokazuje, že ekologický způsob hospodaření má smysl. Je úžasné, když si uvědomíte, kolikrát každá švestka projde panu Ryšavému nebo někomu z jeho rodiny rukama, než se z ní stane finální produkt, na kterém je všechna ta láska a péče samozřejmě znát,“ uvedla Kateřina Urbánková, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců

  • Jediné celostátní sdružení ekozemědělců, zpracovatelů a prodejců biopotravin. Sdružuje také poradce, školy, spotřebitele a přátele ekologického zemědělství.
  • Hlavním posláním je prosazovat v ČR ekologické zemědělství. Důležitou součástí činnosti je propagace biopotravin.

Ocenění pro Eko sady Komňa je dalším oceněním pro ekologické zemědělce ze Zlínského kraje. Loni se dvě tamní ekologická hospodářství prosadila se svými bioprodukty v soutěži Česká biopotravina roku 2020. Farma Rudimov a Květomluva Zuzana a Radek Fryzelkovi. Všechna tři hospodářství přitom spojuje to, že se nacházejí v CHKO Bílé Karpaty.

Spotřeba biopotravin v Česku stabilně stoupá. S poptávkou po biopotravinách tak roste i počet ekologických zemědělců u nás. Těch je dnes 4 792. Ve Zlínském kraji působí 381 z nich, 121 farmářů má v tomto kraji ekologické sady.

Reklama

Doporučované