Hlavní obsah

Byznys s chudobou potopil úspěšnou integraci Romů. Politička ODS o poklesu kriminality i následné bezmoci

„I pravice má sociální cítění, jen to neumí prodat,“ říká ve Výzvě na adresu ODS komunální politička Drahomíra Miklošová.Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Soužití s Romy je v naší obci v poslední době složitější. Ti nejvíc problémoví se tu střídají co půl roku, nikdo si s nimi neví rady,“ říká Drahomíra Miklošová, bývalá starostka obce Obrnice na Mostecku, která v roce 2013 získala cenu Rady Evropy za příkladnou integraci Romů. Rozhovor s Drahomírou Miklošovou je součástí série Výzev před komunálními volbami.

Článek

Problémy v Obrnicích nastaly před pár lety, když „obchodníci s chudobou“ skoupili volné byty a nastěhovali do nich Romy odjinud. Obraz obce, kde žije velká romská komunita v souladu s většinovou společností, vzal v posledních letech za své.

„Změnilo se to. Mladí lidé z obce odcházejí nebo se nevracejí ze škol zpátky. Ubývá mladé generace,“ říká Miklošová. Právě volné byty v Obrnicích začali kupovat byznysmeni, kteří do nich stěhují Romy z ubytoven, u nichž se – na rozdíl od bydlení v bytech – zpřísnil režim vyplácení státních příspěvků.

Poměr Romů a „bílých“ se mezitím v Obrnicích obrátil: „Bílých“ vlivem odchodů do jiných měst výrazně ubylo, Romů naopak vlivem stěhování z ubytoven do obrnických volných bytů přibylo.

Právě systém vyplácení sociálních dávek, stejně jako složitou vymahatelnost práva, považuje Drahomíra Miklošová za velký problém Obrnic, s nímž už si sama obec nemůže bez změny zákonů poradit.

„Komunální politik je jednou nohou v kriminále“

Drahomíra Miklošová i v letošních komunálních volbách kandiduje v Obrnicích za ODS, i když už ne na pozici starostky ani místostarostky. Tyto funkce zastávala od roku 2006 do konce loňského roku. Od té doby se naplno věnuje pozici zastupitelky Ústeckého kraje.

Mimořádný úspěch ODS v Obrnicích v komunálních volbách v roce 2014 (53 procent hlasů) Drahomíru Miklošovou katapultoval do vedení ODS. Do letošního ledna byla místopředsedkyní strany. V rozhovoru Drahomíra Miklošová mluví i o tom, co jí zkušenost z velké politiky dala i co jí zklamalo.

Hrály v tom roli mimo jiné opět problémy se zneužívám sociálního systému: „Trochu mě mrzelo, že ODS tento problém nevnímala jako zásadní. Nebylo to v programu ODS,“ říká žena, která naopak tyto problémy řešila ve své obci dnes a denně řadu let.

Proč se Drahomíra Miklošová domnívá, že být komunálním politikem znamená být jednou nohou v kriminále a jaké jsou její další politické ambice? I na tyto otázky odpovídá ve Výzvě, jejíž záznam najdete ve videu umístěném nahoře v textu.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Sledujte Seznam Zprávy i na Facebooku.

Reklama

Doporučované