Hlavní obsah

Byznys s rychlým ubytováním se nezastavil. „Nevyspalí“ Pražané chtějí zákaz

Foto: Prague City Tourism

„Po vyhlášení nouzového stavu se zdálo, že se lidé v domech léta sužovaných krátkodobými pronájmy neboli sdíleným ubytováním konečně vyspí. Situace se sice na chvíli zlepšila, ale na mnoha místech se tento způsob bezohledného podnikání opět rozběhl,“ stojí v dokumentu adresovaném vládě.

Reklama

Koronaviru navzdory se i teď v historickém jádru Prahy daří krátkodobému ubytování, jež zprostředkovává například platforma Airbnb. Nevyspalí Pražané, jak o sobě sami mluví, chtějí po státu, aby byznys zakázal i po skončení krize.

Článek

Proti krátkodobému ubytovávání zvedají hlas především někteří obyvatelé historického jádra metropole. Podle radnice Prahy 1 došlo sice po nástupu koronavirové krize v tomto byznysu – podle radních neblahém – k útlumu, nyní se však navzdory vládním opatřením vrací. Výbor proti vylidňování centra a pro podporu komunitního života se proto nyní ve spolupráci s vedením první městské části obrátil na ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou. Vyzývají ji, aby zachovala zákaz poskytování krátkodobého ubytování i po skončení nouzového stavu.

V jejich společném prohlášení kromě dalšího stojí: „Po vyhlášení nouzového stavu se zdálo, že se lidé v domech léta sužovaných krátkodobými pronájmy neboli sdíleným ubytováním konečně vyspí. Situace se sice na chvíli zlepšila, ale na mnoha místech se tento způsob bezohledného podnikání opět rozběhl.“

Výzva adresovaná státu konstatuje, že neexistující přehled jednotlivých bytů, ubytovaných klientů a absentující kontrola byznysu je podle některých obyvatel Prahy 1 velmi rizikovým faktorem, a to nejen v rámci boje proti pandemii covid-19.

Praha chce v létě české turisty.

„Nadále přetrvávají praktiky, kdy se klíče vyzvedávají u provozovatelů večerek nebo v ‚mrtvých schránkách‘. Vzhledem k tomu, že majitelé bytů mnohdy ani nežijí v České republice, mohou obyvatelé domů jen doufat, že pronájmy splňují nařízení vlády zakazující prodej ubytovacích služeb s výjimkou cizinců do doby opuštění České republiky a cizinců s dlouhodobým pracovním povolením,“ uvádí dokument. „Stálí obyvatelé mají pochopitelně obavy o své zdraví a ptají se, kdo krátkodobé ubytování v soukromí během současné pandemické situace kontroluje, jestli se někdo věnuje legálnosti takového podnikání a zda někdo kontroluje zdravotní stav ubytovaných.“

Autoři dodávají, že již několik dní po vyhlášení nouzového stavu zaznamenali místní v některých bytových domech v Praze 1 pohyb cizích lidí bez ochranných roušek, bez doprovodu majitelů bytů, kteří by je instruovali o dodržování nezbytných hygienických norem. Vadí jim rovněž, že nikdo neinformoval ostatní obyvatele, kdo s nimi bude v domě bydlet. A kritizují i skutečnost, že není jasné, zda jsou byty po krátkodobých pronájmech dezinfikované.

Plovoucí galerie i přes protesty končí.

„V našich bytových domech přitom bydlí kromě rodin s malými dětmi i velké množství seniorů,“ řekla Bronislava Sitár Baboráková, předsedkyně Výboru proti vylidňování centra a pro podporu komunitního života.

Starosta Prahy 1 Petr Hejma podotkl, že střed města je nejvíce zatížený krátkodobým ubytováním. „I proto jsme se nyní obrátili na ministryni Kláru Dostálovou s požadavkem, aby i nadále platil zákaz poskytování služeb krátkodobého ubytování,“ upozornil.

Jak se změní okolí Masarykova nádraží.

„Nikdo z řad pronajímatelů obyvatele a společenství vlastníků jednotek neinformoval, což je dlouhodobý problém. Trvale žijící lidé dodržují vládní nařízení, a přitom mají pocit, že jsou ohrožováni ziskuchtivostí a bezohledností krátkodobých ubytovatelů,“ podpořila Hejmu Baboráková.

Reklama

Doporučované