Hlavní obsah

Byznys smete lavina krachů. Černá předpověď muže, který kopíruje slunce

Cyril Svozil očekává, že mnoho firem zasáhne druhotná platební neschopnost. Sám pak sází na novou oblast – 3D tisk.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

Česká firma Fenix Group, přední světový hráč v oblasti topných systémů, spouští novou výrobu. Chce se prosadit v oblasti 3D tisku a plánuje rekordní tržby. Varuje však, že celý byznys zasáhne druhotná platební neschopnost.

Článek

Pandemie covidu-19 zbrzdila většinu světového byznysu. I přední výrobce topenářských systémů, společnost Fenix Group, hlásí za loňský rok pokles tržeb o sedm procent na 1,6 miliardy korun.

Zisk skupiny proti loňsku však naopak vyrostl a firma Cyrila Svozila navíc právě díky pandemii objevila nový směr, kterým se chce letos vydat.

Fenix Group

Ředitelem a předsedou správní rady firmy z Jeseníka je Cyril Svozil.

Firma je přední výrobce a dodavatel elektrických topných systémů.

Tržby loni klesly o 7,3 % na 1,6 mld. Kč.

Zisk loni vzrostl o 15 procent na 172 mil. Kč.

Firma své výrobky exportuje do 63 zemí světa.

„Chceme vyzkoušet 3D tisk. V loňském roce tato technologie zaznamenala obrovský růst. Vidíme v tom budoucnost,“ říká Svozil s tím, že firma loni pořídila velkou linku, která umožní tisk materiálů pro 3D, takzvaných filamentů. „Budou to filamenty do domácích i průmyslových tiskáren. Právě tam vidím velký potenciál. Chceme se toho zúčastnit. Pokud se nám bude dařit, zřídíme celou divizi,“ dodává Svozil.

Covidová krize podle něj už začíná vyprchávat a byznys se vrací k běžnému režimu. Pro letošní rok tak firmě naplánoval rekordní tržby. Přesto se netají obavami z toho, co rok 2021 přinese.

Rok problémů a turbulencí

„Očekávám celou řadu problémů a turbulencí. Hlavně si myslíme, že v druhém a třetím kvartálu se začne projevovat celá šíře problémů. Jsou totiž celé obory, které jsou dnes už technicky mrtvé, a to se začne objevovat v nárůstu druhotné platební neschopnosti. Ta se přelije ekonomikou jako lavina,“ obává se Svozil. „Zatím vlády všech zemí nalévají do ekonomiky velké peníze. To samozřejmě přejde,“ dodává Svozil s tím, že pak se problémy vyjeví naplno.

Pro letošní rok proto firma nepočítá s výraznými investicemi. Chce být připravena na to, že jí mohou přestat její zákazníci platit včas. Tou největší investicí je dostavba slovenského závodu, kde se kvůli covidu protáhla jednání se stavebním úřadem, a investice plánovaná na loňský rok tak musela být odložena.

Reklama

Doporučované