Hlavní obsah

Čaj nade vše. Osmašedesátiletý Kurd se již 27 let nenapil vody

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Naposledy se Rasul Ibrahim napil vody v roce 1993. Od té doby je jeho jediným zdrojem tekutin čaj. Je to však zdravé?

Článek

Více než šedesátiletý Rasul Ibrahim pochází z města Koya v iráckém Kurdistánu a pracuje jako svářeč. Navzdory fyzicky náročné práci mu vyhnout se dehydrataci nepomáhá voda, ale čaj. On sám je s daným nastavením spokojený.

I když již značnou dobu nepije nic jiného, v rozhovoru pro web Middle East Eye říká, že se cítí zdravý: „Moje zdraví je na tom velmi dobře. Myslím, že je to tak 30 let od toho, co jsem byl naposledy u doktora. Během těch let jsem zažil hodně horeček, chřipek, bolestí v krku a průjmů, ale léčil jsem se přírodní medicínou a svými bylinkami.“

Ibrahim se nedotkl vody již 27 let. Toho, že pije více čaje než vody, si podle svých slov všiml již v mládí a postupem času sledoval, že rozdíl mezi množstvím vypitých tekutin se stále víc a víc zvětšuje. Obzvlášť méně vody pil v létě a celkově během teplého počasí. Nakonec se rozhodl dát vodě sbohem provždy.

Tento „čajový děda“ se stal téměř celebritou. Se svou termoskou je víceméně nerozlučný a bere ji všude, dokonce i na cesty do zahraničí. „Kdykoliv cítím, že mám žízeň, zaženu ji douškem čaje, ničím jiným,“ uvedl Ibrahim v červenci roku 2020 pro web Rudaw English.

„I když si beru léky, zapíjím je čajem,“ cituje Rudaw svářeče, který po večerech prodává ve městě sušené bylinky. „Lékaři mi mnohokrát radili, abych alespoň ty léky zapil vodou, ale já jsem to odmítl.“

„Když jsem to poprvé uslyšel, nemohl jsem tomu uvěřit. Když jsem ho ale potom poznal, zjistil jsem, že prostě nemůže žít bez čaje a ne bez vody jako většina z nás,“ sdělil pro poslední zmiňovaný web jeden ze známých Ibrahima, Rabar Nadžíb. Dokonce ani syn tamní celebrity si prý nepamatuje, že by jeho otec někdy pil vodu.

Podle článku zveřejněného lékařskou fakultou Harvardské univerzity by měl zdravý člověk vypít přibližně čtyři až šest sklenic vody denně. V případě nemocného člověka je dobré danou věc konzultovat s doktory. Mezi faktory, které dále ovlivňují tento typ spotřeby vody na člověka, patří také sport či jestli se jedinec pohybuje venku během letních teplot.

Mezi užitečné přínosy vody patří přenášení živin a kyslíku do buněk, vyplavování bakterií z močového měchýře či napomáhání trávení. Při nedostatku vody v těle dochází k tzv. dehydrataci. Ta se projevuje nízkým krevním tlakem, závratěmi nebo tmavou barvou moči.

Dehydrataci je však možné se vyhnout jakoukoliv tekutinou, čili i čaj je řešením. Každý nápoj obsahující vodu totiž přispívá ke každodenním potřebám člověka. To, že nápoje s kofeinem nebo alkohol dehydratují, je podle harvardského textu mýtus. Určitým způsobem to sice dělají, ale v průběhu dne voda z těchto nápojů stále vede k čistě pozitivnímu podílu na celkové spotřebě tekutin.

Podle odbornice na výživu Carrie Ruxtonové je pití čaje dokonce lepším řešením než pití vody, a to díky antioxidantům, které obsahuje. S kolegy z Kings College v Londýně dokonce zjistila, že vypití tří až čtyř šálků čaje za den může u člověka snížit šance na prodělání infarktu.

Podle Ruxtonové neexistují žádné důkazy o tom, že by konzumace čaje škodila zdraví. Provedený výzkum však naznačuje, že čaj může narušit schopnost těla absorbovat železo v potravě, což znamená, že lidé s rizikem chudokrevnosti by se měli vyvarovat pití čaje v době jídla. To, že by snad čaj člověka dehydratoval, označuje jako mýtus.

Reklama

Doporučované