Hlavní obsah

Lockdown pomohl rozvoji virtuální realitě. Naproti tomu jdou i fotoaparáty

Podívejte se na první vyměnitelný objektiv pro focení a natáčení ve VR.Video: Jan Marek

 

Reklama

Natáčet ve virtuální realitě, a to i ve 3D, mohou ode dneška i majitelé zrcadlovek. A nemusí ani kupovat celý foťák. První vyměnitelné čočky à la dvě rybí oka vedle sebe, které to umožňují, pořád ale nejsou nijak levné.

Článek

Nejzvláštnější optické zařízení vůbec. I tak někteří znalci titulují novinku od japonského Canonu, který představil nový objektiv umožňující snímání 3D VR fotek a videí. Princip spočívá v tom, že 60 milimetrů od sebe vzdálená dvě rybí oka, každé o rozhledu 190 stupňů, dohromady vytváří záznam o 180 stupních a 8K rozlišení.

Zatím pasují jen na jednu zrcadlovku

Údajně má jít o vůbec první vyměnitelné čočky pro tvorbu virtuální reality. Zatím jsou kompatibilní ale jen se zrcadlovkou EOS R5 stejné značky. K té Canon vydává i nový firmware. Aplikace pro konverzi videí i doplněk k programu pro jejich stříhání pak nabízí za předplatné ve výši pěti dolarů za měsíc.

Novinka má být přitom univerzálnější a levnější než panoramatické kamery výlučně pro VR záznam jako třeba Insta360 Pro 2 za 142 tisíc, ačkoli nabízí rozhled jen 180 stupňů. Disponuje však i zmíněným rozlišením 8K (8 192 × 4 096), světelností F2,8 až F19 a ohniskovou vzdálenost má 5,2 milimetru.

Zrcadlovka ale vzhledem k vysokému výkonu zvládne natáčet jen 20 minut, než se začne „přehřívat“, načež je nutné vyčkat 10 minut pro pokračování, dodává server Engadget.

Objektiv od Canonu stojí 1999 dolarů, tedy skoro 44 tisíc korun, a má být v prodeji od prosince. Zatímco samostatná zrcadlovka EOS R5 vychází na 3899 dolarů, což je v přepočtu téměř 85 800 korun.

Japonci si od novinky slibují spolupráci třeba s headsety Oculus Quest 2, ale i dalšími zařízeními a aplikacemi pro virtuální i rozšířenou realitu.

V Česku se tyto technologie začaly uplatňovat zejména při covidu. Například startup Brejlando ve spolupráci s pražským magistrátem a jeho divadly začal natáčet činohry, které pak zájemci díky rozvozu přes partnerskou službu Taxify mohli od března sledovat doma a být zároveň součástí představení.

K tomu ovšem využívali právě zmíněnou 360stupňové kameru.

Reklama

Doporučované