Hlavní obsah

Čáp Kryštof z Polžic, sledovaný vysílačkou, je samice, brzy zřejmě snese vejce

Ilustrační snímek.

Reklama

Další kapitolu v životě čápa bílého Kryštofa z Plzeňského kraje napíší ochránci přírody, kteří loni čápa vybavili satelitní vysílačkou. Ukázalo se totiž, že Kryštof, který se před týdnem vrátil ze Senegalu do Polžic je samice.

Článek

Navíc nejspíš v nejbližších dnech začne snášet vejce a zasedne na hnízdo. Pohlaví čápů se podle vzhledu poznat nedá.

Návrat Kryštofa ochránci přírody netrpělivě očekávali a sledovali data z jeho satelitní vysílačky. Pták uletěl trasu 5570 kilometrů a na Domažlicko přiletěl minulé úterý. „V Polžicích však už hnízdo obhajoval lichý samec. Kryštof, u kterého se nakonec ukázalo, že není Kryštofem, ale že jde spíše o Kryštofu, kolem hnízda pouze kroužil. Nedařilo se mu na hnízdo usednout, a tak nocoval vždy pouze v jeho těsné blízkosti,“ popsal Karel Makoň z plzeňské Záchranné stanice živočichů. V neděli ale už lidé zaznamenali na hnízdě první páření čápů, přičemž navrátilec z Afriky s vysílačkou byl v pozici samice. Data z vysílačky pak potvrdila, že čáp už po páření zůstal na hnízdě celou noc.

„Zatím to vypadá, že Kryštof je samice Kryštofa a že zahnízdila se samcem pro nás neznámým, který nemá ornitologický kroužek. Navíc 18. dubna proběhlo první páření, a tak každým dnem by měla začít snášet a usednout na snůšku. Pokud vše dobře dopadne, tak se v Polžicích na hnízdě umístěném na veřejném osvětlení letos dočkáme mláďat. A díky vysílačce, kterou má Kryštofa na zádech, budeme zase vědět o něco více, než jsme věděli doteď,“ shrnul Makoň. Samice snáší dvě až maximálně sedm vajec, po snesení prvního vejce trvá inkubace zhruba 33 dní. Samec a samice se v sezení střídají.

Ochránce přírody ani tolik nepřekvapilo, že Kryštof je nejspíš samice. Napovídal tomu i její návrat z Afriky až v polovině dubna. Samice se totiž vracejí později, samci přilétají o pár týdnů dříve a připravují hnízda. Jméno Kryštof dostal čáp loni, kdy mu ochránci přírody dali vysílačku. Pohlaví, které by se dalo určit laboratorními testy, nezjišťovali. Ptáka ale znali už z dřívějška. Kroužkovali ho jako mládě v červenci 2017 na hnízdě v Brodu nad Tichou na Tachovsku. Pak o něm neslyšeli až do loňského června, kdy spadl u Města Touškova na Plzeňsku z vysílače a zranil se. V záchranné stanici se léčil. Ornitologové podle kroužku poznali, že je to zkušený pták, který už musel opakovaně letět na zimoviště a zpět, a rozhodli se mu dát „batůžek“ s vysílačkou napájenou solárním panelem a také jméno Kryštof. Na konci července ho vypustili do přírody a on koncem léta zamířil do Afriky.

Kryštof je pro plzeňské ornitology prvním čápem sledovaným vysílačkou, u něhož mohli sledovat celou cestu do Afriky, pobyt v Senegalu a návrat západní cestou přes Maroko, Gibraltar, Španělsko, Francii a Německo do Čech. Předchozí čápi uhynuli nebo se ztratil signál jejich vysílačky.

Reklama

Doporučované