Hlavní obsah

Čapí hnízdo – jediný velký případ, který Šaroch zastavil. Ukazují to čísla

Nebyly důkazy, řekl stručně v pondělí žalobce Šaroch, proč po čtyřletém vyšetřování nepodal obžalobu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Za posledních šest let nepodal státní zástupce Jaroslav Šaroch obžalobu jen ve dvou kauzách, které dozoroval. Případ podezření z dotačního podvodu premiéra Babiše je třetí.

Článek

Před dvěma týdny se státní zástupce Jaroslav Šaroch rozhodl, že nepodá obžalobu na premiéra Andreje Babiše. Před tím ho kvůli podezření z dotačního podvodu při budování farmy Čapí hnízdo dva roky stíhal.

A uplynulý pátek to odsouhlasil i Šarochův nadřízený – po čtyřech letech vyšetřování je tak kauza na nejlepší cestě do policejních archivů.

Aby v některém ze svých případů takto dramaticky obrátil, se přitom státnímu zástupci Jaroslavu Šarochovi za posledních několik let nestalo.

Statistika Šarochova rozhodování, kterou si Seznam na Městském státním zastupitelství v Praze vyžádal, to sděluje přesně: tento žalobce se za posledních šest let své kariéry rozhodl nepodat obžalobu jen ve dvou kauzách – a to ještě takových, které se rozsahem a závažností nedají s Čapím hnízdem srovnávat.

O to víc vyčnívá jeho aktuální závěr o padesáti milionech z Evropské unie, které firma úzce spjatá s Babišem a jeho společností Agrofert čerpala na otevření rekreačního a kongresového centra u středočeského Benešova.

Zastavil jen dvě stíhání

Čísla, která pražské městské zastupitelství Seznamu poskytlo, ukazují Šarochovy případy od roku 2014. Ze dvou případů, kdy neakceptoval dva návrhy na obžalobu, patří jeden do roku 2016 a druhé zastavení se odehrálo v další kauze loni.

Statistika rovněž ukazuje, že Šaroch v posledních šesti letech nezastavil žádný případ, v němž by vystupovalo více obviněných jako v Čapím hnízdu.

Obě zastavené kauzy z let 2016 a 2018 totiž měly po jednom stíhaném (jména těchto lidí ani podrobnosti ke kauzám státní zastupitelství nezveřejňuje). Čapí hnízdo mělo obviněných pět: Babiše, jeho manželku se švagrem a dva bývalé manažery firmy.

Jen na vysvětlenou, proč je takové zastavení před podáním obžaloby nečekané: postup je totiž takový, že policisté – pod dozorem státního zástupce – případ vyšetří a navrhnou aktéry obžalovat. Když má státní zástupce za to, že má dost důkazů, sepíše obžalobu a pošle k soudu. Například u složitých ekonomických kauz typu Čapího hnízda navíc státní zástupce vyšetřovatele vede: konzultuje s ním, jaké důkazy ještě opatřit nebo koho a jak vyslechnout.

Takže kauzu od začátku velmi dobře zná. Není to tak, že by se s ní seznámil, až když mu kriminalisté návrh na obžalobu předají.

A když státní zástupce případ zastaví, pak proto, že se trestný čin nestal. Nebo ho zastaví podmíněně, pokud se obviněný přizná a zaplatí škodu.

Nebyly důkazy, říká žalobce

Už před dvěma týdny, když Šaroch navrhl těsně před obžalobou kauzu Čapí hnízdo zastavit a informoval o tom svého šéfa, odborníci upozorňovali, že v téhle fázi jde o málo vídaný krok.

Opět to potvrzují čísla: Městské státní zastupitelství v Praze, kde Šaroch pracuje od roku 2003, loni posuzovalo celkem 239 návrhů na obžalobu. Jen 19 z nich (obviněno v nich bylo 22 lidí) skončilo tak jako Čapí hnízdo.

Šaroch už vzhledem k tomu, že působí na městském státním zastupitelství, řeší hlavně závažnější a často spletité případy. Mnohdy se škodou desítek milionů. Tedy ne běžnou kriminalitu, kterou mají na starosti nižší obvodní žalobci. Na druhou stranu, případ Čapího hnízda je specifický tím, že v něm vystupoval obviněný premiér.

Žalobce Šaroch v pondělí řekl serveru iRozhlas.cz jen obecně, proč Babišovo stíhání po čtyřech letech vyšetřování zastavil. „Podle mého názoru prostě ty důkazy nesvědčily o spáchání trestného činu,“ uvedl Šaroch. Dodal, že od premiéra Babiše necítil žádný tlak na to, jak má rozhodnout.

V pátek zveřejnil Šarochův nadřízený Martin Erazím tiskovou zprávu, která byla o něco konkrétnější. Jinými slovy v ní stálo, že v době podání žádosti o dotaci na farmu Čapí hnízdo nebylo vyjasněné, co je a co není malý nebo střední podnik. Což bylo podmínkou pro udělení dotace.

Na tom také stálo celé obvinění: že Babiš, jeho rodina a podřízení účelově založili firmu s anonymními vlastníky, ovšem stále úzce napojenou na bohatý Agrofert, aby podmínky dotace obešli. Protože Agrofert by sám o sobě na evropské peníze nedosáhl.

Erazím také v pondělí uvedl, že někdy během tohoto týdne závěr o Čapím hnízdu ještě podrobněji vysvětlí. Dříve to prý ale vzhledem k počtu novinářských dotazů nestíhá.

O tom, jestli kauza definitivně končí, teď bude rozhodovat nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Reklama

Související témata:

Doporučované