Hlavní obsah

Čapli ho a vynesli. Slovenský tunelář Majský zůstává v české vazbě

Foto: Policie Slovenské republiky

Jozef Majský.

Reklama

Odsouzený slovenský podvodník Jozef Majský zůstává v Česku v předběžné vazbě. Ve čtvrtek o tom rozhodl Městský soud v Praze.

Článek

Čtyřiasedmdesátiletého Majského zatkla v úterý po poledni česká policie v jedné z pražských nemocnic. Podle slovenských médií se muž na psychiatrii opětovně pokusil vyhnout trestu. K zatčení došlo na základě evropského zatykače, který vydal slovenský nejvyšší soud.

Ve stejný den, kdy byl vydán zatýkací rozkaz, odjel Majský za hranice do nemocnice v Šumperku, kde se údajně dříve léčil s onkologickým onemocněním. Už tam ho zadržela česká policie. Státní zastupitelství v Ostravě navrhlo vzít Majského do vazby, krajský soud to ale 20. června zamítl.

Ze Šumperka na pražskou psychiatrii

Minulou středu pak na Slovensku Majskému soud definitivně potvrdil 9 let ve vězení za tunelování pyramidových společností. Až do úterního zatčení měl být Majský podle svého syna v pražské nemocnici „na smrtelné posteli“. Sama slovenská policie ještě v pondělí uváděla, že mužův zdravotní stav „neumožňuje orgánům činným v trestním řízení další postup“.

Majský přitom novinářům z deníku SME vzal telefon, po žádosti o rozhovor ale zavěsil. O den později ho už čeští policisté zadrželi. Podle Majského syna česká policie nerespektuje zdravotní stav jeho otce. „Čapli ho za ruce, vynesli z pokoje“ a umístili do cely.

Proti čtvrtečnímu rozhodnutí pražského městského soudu o umístění v předběžné vazbě podal Majský stížnost. Pražské státní zastupitelství teď má 60 dní na předběžné šetření, do té doby by se mělo rozhodnout o návrhu na vydání Majského na Slovensko. Muž má slovenské i české občanství, trest by si tak mohl odpykat i v tuzemsku.

Devět let za falešné pohledávky

Majský, původně Jozef Marhuľa, je známou postavou slovenských divokých 90. let. Původně byl učitel, ještě před revolucí si ale jako funkcionář v socialistických státních podnicích našel podnikatelské příležitosti a kontakty, díky kterým se o pár let později stal jedním z prvních slovenských byznysmenů.

V 90. letech obchodoval s ropou, podporoval Mečiarovo HZDS a ve velkém se soustředil na privatizaci státních podniků. Později se s Mečiarem rozkmotřil a opozici dával prostor v médiích, která skoupil. Ve své době byl podle médií jedním z nejbohatších Slováků s kontakty na vlivné politiky a vlastnil desítky firem na Slovensku i v Česku. V tuzemsku přivedl ke krachu automobilku Liaz.

Majský si má odsedět devět let za podvod ve zkrachovalých nebankovních subjektech Horizont Slovakia a BMG Invest. Pyramidové společnosti dostaly z kapes Slováků miliardy korun. Majský firmy vytuneloval, když společně s dvěma lidmi způsobil společnostem prodejem falešných pohledávek škodu 400 milionů slovenských korun.

Rozsudek soud stvrdil po procesu, který se táhl téměř 18 let kvůli různým zdravotním problémům obžalovaného, jeho obhájců nebo svědků. Majský se soudu vyhnul asi třicetkrát, před zatčením se dokonce pokusil uprchnout v kufru auta do Rakouska.

Reklama

Související témata:

Doporučované