Hlavní obsah

Čaputová pověří Matoviče sestavením nové slovenské vlády

Foto: Profimedia.cz

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a předseda hnutí OLaNO Igor Matovič.

Reklama

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová ve středu pověří Igora Matoviče sestavením nové vlády po sobotních parlamentních volbách, které Matovičovo hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) vyhrálo. Čaputová to oznámila poté, co se v úterý setkala s šéfy tří stran, jež podle hlavy slovenského státu vyjádřily připravenost jednat s Matovičem o vytvoření kabinetu.

Článek

Případná čtyřkoalice by měla ve sněmovně ústavní většinu. Její vznik ale zatím není zcela jistý. Například exprezident a šéf nové strany Za lidi Andrej Kiska by byl v koalici raději bez populistického hnutí Jsme rodina. Plány tohoto hnutí na masivní výstavbu státních bytů kritizoval šéf jiné pravděpodobné koaliční strany Svoboda a solidarita Richard Sulík.

Hnutí Jsme rodina podle slovenského Denníku Sme trvá na tom, že obsadí post předsedy parlamentu. „Jsme druhá nejsilnější strana, patří nám to,“ řekl předseda hnutí Boris Kollár. Kollár považuje za klíčové, aby strany plnily své předvolební sliby.

Kollár v úterý také kritizoval exprezidenta Kisku za vyjádření o tom, že budoucí vláda má mít vysoký morální a odborný kredit. „Já si myslím, že morální kredit mám,“ řekl Kollár k vyjádření Andreje Kisky, který preferuje vládu bez hnutí Jsme rodina. „Je velmi komické, když to říká pan Kiska,“ dodal. Kollár řekl, že jeho hnutí má zájem ve vládě obsadit tři posty: ministerstvo obrany, dopravy a post vicepremiéra pro investice.

Reklama

Související témata:

Doporučované