Hlavní obsah

Čaputová pověří Matoviče sestavením vlády, když shromáždí většinu

Foto: Profimedia.cz

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a lídr hnutí OLaNO Igor Matovič.

Reklama

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová sestavením nové vlády po sobotních parlamentních volbách pověří šéfa vítězného hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igora Matoviče, pokud vznikající koalice bude mít potřebnou většinu ve sněmovně.

Článek

Vyplývá to z vyjádření Čaputové po dnešní schůzce s Matovičem. Šéf OLaNO usiluje o vytvoření čtyřčlenné koalice s ústavní většinou v Národní radě.

„Pokud bude deklarovaná společná vůle sestavit vládu a vytvořit koalici, znamená to, že takové seskupení politických stran bude mít dostatečnou podporu v parlamentu. Pokud se toto potvrdí, že do vlády se hlásí tři nebo čtyři politické subjekty, následně pověřím Igora Matoviče sestavením vlády Slovenské republiky,“ řekla Čaputová.

Matovič o koalici začal neformálně jednat už dříve. Již v neděli Matovič prohlásil, že není na co čekat. Prozatím je jasné, že chce jednat jen s těmi stranami, které se vymezily vůči straně Směr a Robertu Ficovi.

Spolupráce se tak očekává spíše se stranami Svoboda a solidarita (SaS), Jsme rodina a Za lidi. Dohromady by společně s OLaNO měly strany ve slovenském parlamentu ústavní většinu. Do hry se tak dostává i bývalý slovenský prezident Andrej Kiska, lídr kandidátky Za lidi.

Reklama

Doporučované