Hlavní obsah

Čaputová proti Matovičovi: Koronakrizi by měl řešit někdo jiný

Prezidentka Zuzana Čaputová a premiér Igor Matovič.

Reklama

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová zkritizovala premiéra Igora Matoviče. Šéf vlády by podle ní měl zvážit odevzdání řešení koronakrize jinému členovi vlády.

Článek

„Zároveň by to znamenalo, že by měl premiér čas a kapacitu věnovat se důležité premiérské agendě, jako je například řešení dopadů krize,“ zdůvodnila svůj postoj prezidentka v rozhovoru na Rádiu Expres. „Nebyli bychom jediní v Evropě, spíš naopak,“ dodala a dala za příklad Česko a Německo.

Vládě také vytkla chaotický postup a to, že se opatření často mění a neplánují se další kroky. „Nikomu nemůžeme upřít snahu, ale snaha někdy nestačí,“ řekla hlava státu.

Spor o povinné testování

Matovič podle ní staví Slovensko před „falešné dilema“, když tvrdí, že je jedinou cestou ke zpomalení šíření epidemie jen lockdown, anebo další povinné plošné testování. Vláda to také schytala za nejasný postup kolem otevírání škol. „Chybí nám plán, chybí nám jasný postup kroků, čelíme chaosu, jehož vazaly jsou děti,“ řekla Čaputová na adresu kroků Matovičova kabinetu.

„Celý svět řeší covid, jenom my řešíme pana premiéra,“ dodala politička s tím, že ji mnozí občané vyzývají k výměně vlády, ať už formou hrozeb, či výhrůžek. „To samozřejmě není možné, takové kompetence prezident Slovenské republiky jednoduše nemá,“ řekla k tomu Čaputová.

Matovič zařadil Čaputovou ke Kotlebovi a Pellegrinimu

Matovičovu vládu přitom nekritizuje v posledních týdnech poprvé. Vícekrát se už postavila za návrat dětí do školy, který by podle ní měl být prioritou, a také se postavila proti dalšímu povinnému plošnému testování na covid. To by podle ní mělo proběhnout dobrovolně.

Takový názor se bude premiér snažit prezidentce vymluvit tento týden. „Pokusím se ji tento týden přesvědčit na naši palubu. Aby odešla od kotlebovců a Pellegriniho a přidala se k nám,“ řekl v pondělí Matovič. Cestou do pekla pak slovenský premiér označil kritiku ze strany koaličního partnera SaS a prezidentského paláce. „Nemůže to být o tom, že vláda a prezidentský palác nám bere nástroje z rukou,“ řekl Matovič.

V reakci na výzvu Čaputové, aby předal řešení krize jinému členu vlády, Matovič řekl, že „manažerem koronakrize není“, takže nemůže odstoupit z funkce, kterou nezastává. Kritika od hlavy státu ho prý mrzí.

Reklama

Doporučované