Hlavní obsah

Čaputová v naléhavém projevu žádala rychlé vyšetření Kuciakovy vraždy. Volá po očištění justice

V Poledních zprávách mluvil o problematice novinář Peter Bárdy, šéfredaktor Aktualit.sk.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Na mimořádné tiskové konferenci slovenská prezidentka Zuzana Čaputová pronesla, že je potřeba očistit tamní justici od těch, kteří ji pošpinili. Řekla také, že chce, aby z funkce odstoupila státní tajemnice Monika Jankovská.

Článek

Zuzana Čaputová před týdnem avizovala, že ve „správný čas“ zaujme stanovisko k současné situaci na Slovensku, která v zemi nastala po odtajnění soukromé komunikace Mariána Kočnera – pravděpodobného objednavatele vraždy novináře Jána Kuciaka. Oznamovaný projev pronesla Čaputová v pondělí před polednem.

Hlavním tématem osmiminutového projevu bylo vyšetřování Kuciakovy vraždy, který byl se svou snoubenkou zavražděn v únoru 2018. Podle Čaputové existují vážné důkazy o trestných činech představitelů státních orgánů.

„Na Slovensku potřebujeme následující kroky: rychlé a objektivní vyšetření vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové a rovněž všech okolností, které vraždě předcházely,“ naléhala Čaputová ve čteném projevu. „Dále potřebujeme zamezit politickému ovlivňování průběhu vyšetřování a potřebujeme ochranu vyšetřujících orgánů před pokusy o skandalizaci a diskreditaci. Vyšetřující policisté i dozorující tým prokurátorů mají mou plnou důvěru.“

Čaputová na jedné straně hovořila o korupčním prostředí v justici a policii, na druhé straně ale vyzývala k obnově důvěry v tyto instituce, která musí být podmíněna jejich kvalitně odvedenou prací.

„Důvěra lidí na Slovensku vůči justičním orgánům je jednou z nejnižších ze zemí Evropské unie. Justice potřebuje očistit od těch, kteří selhali. Je proto nevyhnutelné přijmout takové změny v justičních orgánech, které umožní řádné a nezávislé vyvozování zodpovědnosti,“ řekla Čaputová.

„Na Slovensku dochází k hluboké nedůvěře lidí vůči institucím jako policie, prokuratura a soudy,“ sdělil pro Seznam novinář Peter Bárdy. „Zuzana Čaputová pro mě v projevu řekla dvě hlavní důležité věci. Za prvé, neměli bychom se vzdát důvěry v instituce – měli bychom za ni bojovat. Za druhé, je vrcholně nedemokratické, když jsou ve veřejných funkcích lidé, kteří mohou být propojeni s člověkem jako Marián Kočner,“ řekl Bárdy a dodal, že si Kočner chtěl na Slovensku vytvořit „stát ve státě“.

Slovenská prezidentka v projevu rovněž vyzvala k rezignaci státní tajemnici Moniku Jankovskou. Podlé Bárdyho by „pád“ Jankovské neznamenal žádné výrazné politické oslabení.

Podle slovenských médií si Jankovská, kterou za státní tajemnici navrhla nejsilnější vládní strana Směr-sociální demokracie, v minulosti vyměnila s Kočnerem více než 1000 zpráv. Kočner zase v komunikaci s jinou obžalovanou v případu Kuciakovy vraždy Jankovskou podle médií označil za svou opičku.

Reklama

Doporučované