Hlavní obsah

Čas hájení skončil, teď začneme být tvrdí, řekl Babiš ke kontrolám EET

Andrej Babiš o tom, kolik hospod zaniklo a kolik jich vzniklo.

 

Reklama

Elektronická evidence tržeb stála za zrušením jen 104 hospod, tvrdí Andrej Babiš. Data ostře kontrastují s dříve zveřejněnou analýzou.

Článek

Pokud jsou podle ministra financí s elektronickou evidencí tržeb problémy, tak na straně dodavatelů zařízení. Podnikatelům doporučil, ať pokladní řešení vybírají pečlivě a zajímají se i o servis. Jinak si systém chválil. Dodavatelé upozorňují, že zvládnout druhou vlnu EET bude na hranici jejich možností.

„Jednoznačně se potvrdilo, že skutečně došlo k nárůstu zvýšení tržeb podle našich propočtů o sto procent,“ řekl Andrej Babiš. Za prosinec se evidovalo 20 miliard korun, zatímco v prosinci 2015 deset miliard.

Stoprocentní nárůst zaznamenala Finanční správa i u registrací k dani z přidané hodnoty. K DPH se musí přihlásit podnikatelé, kteří překročí obrat jeden milion korun.

Stoprocentní nárůsty ale kritizuje Boleslav Buzek z iniciativy Radostné Česko bez EET. Podle něj nejsou ještě k dispozici přesná data z přiznání k DPH nebo daňových přiznání. Dořešené podle něj nejsou ani duplicitní platby.

„Významnější část tržeb tvoří firmy se zaměstnanci, tedy větší restaurace, hotely, franšízy, fastfoody, kde ke krácení tržeb téměř nedochází. Ty se podílí asi přibližně 80 procenty na celkových tržbách. Abychom se dostali na Babišův stoprocentní nárůst, musely by ty menší mít nárůst tržeb šestinásobný a předčít tak v tržbách větší firmy,“ říká Boleslav Buzek.

Během prosince podle Ministerstva financí zavřelo 104 hospod a vzniklo 370 nových. Jde o značně rozdílná data v porovnání s analýzou společnosti CRIF, která vyšla před pár dny.

Analytická společnost CRIF přitom před pár dny vydala zprávu s násobně jinými čísly. Podle nich bylo zahájeno v prosinci 2099 nových živností v pohostinství a pozastaveno nebo zrušeno 2882. Vycházela přitom mimo jiné z obchodního rejstříku.

„Je to normální trend. V minulosti vznikalo a zanikalo tisíce hospod. A pokud se někdo vymlouvá na EET, tak to není pravda,“ říká Andrej Babiš.

Náměstkyně ministra financí Alena Schillerová Seznamu popsala, že ministerstvo u dat vychází z odhlášení a přihlášení k daním na Finanční správě, navíc pracuje jen se zrušenými živnostmi - narozdíl od analýzy CRIF.

V souhrnu udělala Finanční správa s celníky 1842 kontrol a ve 162 dvou případech narazila na prohřešky, které postoupila správnímu řízení.

„Čas hájení skončil a Finanční správa to musí kontrolovat,“ dodal Andrej Babiš.

Dodavatelé pokladen jsou před druhou vlnou na hranici možností

Několik posledních týdnů mají na připojení k elektronické evidenci tržeb maloobchody a velkoobchody. Do evidence se mají zapojit od března. Podle odhadů Ministerstva financí má jít o více než 250 tisíc podnikatelů, tedy zhruba pětinásobně více než v první prosincové vlně.

Zatím se z druhé vlny připojilo 20 tisíc podnikatelů. Dodavatelé pokladních systémů upozorňují, že zvládnout nápor dvou set tisíc zákazníků v tak krátkém čase je na hranici jejich možností.

„Pokud by vše mělo jít plynule, muselo by o autentizační údaje žádat od nynějška zhruba 10 tisíc podnikatelů denně. Aktuálně probíhající EET fórum v Olomouci však ukazuje, že přístup podnikatelů je velmi laxní. Ignorují časovou náročnost příprav i to, že kapacita finančních úřadů a dodavatelů pokladních řešení je omezená,“ upozorňuje Michal Wantulok ze společnosti Dotykačka.

Reklama

Doporučované