Hlavní obsah

Čas hraje pro Babiše. Jiný prezident než Zeman by mu řekl „sorry jako”

I když mu to napoprvé nevyjde, Zeman mu nechá reparát. Ale ostatní kandidáti na prezidenta by byli proti.Video: Jaroslav Gavenda

 

Reklama

Zeptali jsme se soupeřů Miloše Zemana, zda by případný druhý pokus o složení vlády svěřili opět Andreji Babišovi. Nikdo neřekl ano.

Článek

Hned poté, co ve středu jmenoval menšinovou vládu Andreje Babiše, Miloš Zeman potvrdil, že lídrovi hnutí ANO svěří i případný druhý pokus o složení vlády - v případě, že by první kabinet pohořel při hlasování o důvěře ve Sněmovně.

Seznam zjistil, že v tomto postoji je nynější prezident osamocen - alespoň mezi dalšími kandidáty, kteří se s ním utkají v lednové přímé volbě hlavy státu.

Pro to, co se stane, je však Zemanův postoj určující. Babiš hodlá požádat se svou vládou o důvěru 10. ledna, dva dny před volbami prezidenta.

„Buď 10. ledna dostane Babišova vláda důvěru, nebo nedostane. A pak jsem řekl, že je zapotřebí trpělivého a často dlouhodobého jednání s jednotlivými parlamentními subjekty. Přejme si, aby někdy v únoru bylo možné blahopřát Andreji Babišovi k tomu, že jeho vláda získala důvěru Poslanecké sněmovny,“ nastínil svůj postup Zeman. Naznačil tak, že s druhým pokusem pro Babiše nebude příliš otálet.

Jeho vyzyvatelé v přímé volbě se však ve většině shodnou, že by postupovali jinak.

V anketě Seznamu jich několik rovnou řeklo, že u nich by druhý pokus o sestavení vlády dostal předseda druhé nejsilnější strany ve volbách Petr Fiala z ODS. Kandidát Pavel Fischer nechtěl téma sestavení vlády v předstihu komentovat.

Babiš do programu nové vlády nastražil lahůdky, které ostatní strany musejí podpořit.

Zamítavý postoj k Babišovi mají i tři Zemanovi nejvážnější soupeři.

„Pokud pan Babiš dokáže sestavit důvěryhodnou vládu, která získá důvěru, budu jí přát štěstí v zájmu České republiky. Pokud ne, řekl bych něco jako - ‚sorry jako‘,“ uvedl Michal Horáček.

Jiří Drahoš řekl, že by jmenoval premiérem toho, kdo by dokázal získat důvěru ve Sněmovně. „A kdo není trestně stíhaný,“ dodal.

A Mirek Topolánek? „Vyjednal bych buď s Andrejem Babišem, aby přinesl většinovou vládu, nebo bych sestavením pověřil někoho jiného,“ řekl někdejší premiér s realistickým dovětkem, že jde o hypotetickou odpověď, protože nový prezident, který by nastoupil v březnu příštího roku, by do sestavování české vlády mohl ještě zasahovat.

Odpovědi všech prezidentských kandidátů v plném znění si poslechněte ve videu v úvodu článku.

Je Andrej Babiš přesvědčený Evropan? V Bruselu to záhy zjistí.

Reklama

Doporučované