Hlavní obsah

Čas na předsevzetí – průměrný Čech přibere přes Vánoce dvě až pět kilo

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Novoroční předsevzetí si chystá dát 42 procent Čechů, nejčastěji chtějí zhubnout. Třetina ale přiznává, že jim odhodlání vydrží jen pár dní. Vyplývá to z průzkumu firmy Naturhouse, který zpracovala agentura Rondo Data. V prosinci se dotazovala více než 1000 respondentů.

Článek

Nejčastěji si lidé dávají předsevzetí zhubnout a zdravě se stravovat, následuje možnost „nedávat si žádná předsevzetí“. Oproti podobnému výzkumu v roce 2017 chce méně lidí více sportovat, zato více chce bojovat s kouřením. Jedním z důvodů může být i zákaz kouření v restauracích, na zastávkách MHD a dalších veřejných místech, který vstoupil v platnost v polovině roku 2017.

Deset kilo za měsíc? Nereálné

Podle průzkumu 42 procent dotazovaných většinou svá novoroční předsevzetí nedodrží, 15 procent vůbec nikdy. Asi 30 procent je dodrží většinou a pět procent vždy.

„Novoroční předsevzetí často nevycházejí proto, že si člověk dává nereálné cíle, například zhubnu deset kilo za měsíc. Když si tentokrát zvolíte cíl, který je opravdu v mezích možností a budete mít silnou motivaci, mnohonásobně zvýšíte šanci na jeho dosažení,“ uvedla v tiskové zprávě hlavní výživová poradkyně Naturhouse Věra Burešová. Zdravé hubnutí je asi půl kilogramu týdně. Je třeba se zaměřit hlavně na složení jídelníčku, přidat zeleninu, ovoce nebo luštěniny.

Průměrný Čech podle ní přes vánoční svátky přibere dva až pět kilogramů, což může být také jedním z důvodů hubnutí jako nejoblíbenějšího novoročního předsevzetí. Z průzkumu vyplynulo, že více jí téměř 80 procent dotazovaných, zhruba třetina kvůli tomu dokonce někdy o Vánocích trpí zdravotními potížemi, šest procent každoročně. V průzkumu před čtyřmi lety se přiznalo ke zvýšené sváteční konzumaci 52 procent lidí.

Vydržíme do února

Průměrný Čech má podle dat Českého statistického úřadu mírnou nadváhu. Trpí jí 47 procent mužů a třetina žen, obézní je každý pátý muž a 18 procent žen. Lékaři dlouhodobě upozorňují na rizika spojená s nadváhou a zejména s obezitou. Kombinace vysokého tlaku, zvýšeného cholesterolu a nadváhy je násobně nebezpečnější. Častěji pak společně vedou k cukrovce druhého typu, infarktům a mrtvicím.

Mezinárodní studie Eurobarometr uvádí, že jen pět procent Čechů sportuje pravidelně, 60 procent jen zřídka nebo vůbec. Doporučení odborníků je minimálně 90 až 120 minut pohybu týdně, plní ho ale jen asi 28 procent dětí a 16 procent dospělých. Ideální je 30 minut denně, k pohybu je možné využít například cestu do práce, počítá se i venčení psa nebo domácí práce.

Vlivem novoročních předsevzetí se v lednu pravidelně zvyšuje návštěvnost posiloven a fitness center. U levnějších až o 200 procent, u dražších až o polovinu. V únoru už předsevzetí ale drží jen polovina lidí, v březnu zhruba třetina. Důsledky nízkého množství pohybu Čechů stojí podle studie Eurobarometr veřejné zdravotnictví kolem 30 miliard korun ročně, což je desetina jeho rozpočtu na příští rok.

Reklama

Související témata:

Doporučované