Hlavní obsah

Čas na předvánoční nákupy? Máslo je na čtyřletém minimu

Foto: Unsplash - Sorin Gheorghita

Máslo je v Česku stále jedno z nejdražších v celé Evropské unii.

Reklama

Tak levně jako v květnu se máslo v obchodech prodávalo naposledy před čtyřmi roky. A po velkém květnovém propadu klesaly velkoobchodní ceny mírně i v červnu.

Článek

Cena za kilogram másla byla v květnu na čtyřletém minimu. V regálech obchodů bylo máslo průměrně za 151,52 koruny za kilogram, uvádí Český statický úřad. Naposledy se na podobně nízkou hranici máslo podívalo v září roku 2016, kdy se cena pohybovala okolo 148 korun. Poté nastal strmý vzestup, který vyvrcholil v listopadu 2017 při máslové horečce, kdy se cena másla vyšplhala přes 241 korun. Od té doby spíše cena klesá.

„Na cenu másla působí mnoho vnějších faktorů, které ji významně ovlivňují. Tím zásadním je samozřejmě nabídka a poptávka a ta byla v poslední době nejvíce ovlivněna opatřeními v důsledku šíření nového typu koronaviru,“ komentovala pokles ceny pro Seznam Zprávy Anežka Zemanová z tiskového oddělení Státního zemědělského intervenčního fondu.

Propad průmyslových cen

V nové zprávě o trhu s mlékem a mlékárenskými výrobky od Státního zemědělského intervenčního fondu byl v červnu zaznamenán další pokles, a to o 0,2 procenta. Nicméně zde se jedná o cenu průmyslových výrobců, tudíž nezatíženou DPH, dopravními náklady, náklady na manipulaci, skladování a také marži obchodníka. V červnu se tedy máslo ve spotřebitelském balení u průmyslových výrobců prodávalo za 102,74 koruny. Oproti červnu minulého roku se cena snížila téměř o 17 procent. Naopak celkový prodej se meziročně zvýšil o 15,6 procenta.

K největšímu propadu u průmyslových cen ale došlo mezi dubnem a květnem, kdy se cena propadla o téměř 16 procent ze 122,75 koruny na 103,66 za máslo ve spotřebitelském balení. Pro porovnání: v rekordním roce 2017 prodávaly mlékárny máslo ve spotřebitelském balení za 173,64 Kč/kg.

Mezi květnem a červnem se silně propadly ceny i celých bloků másla, které váží 25 kilogramů. Nejvyšší cena letos byla 117,14 koruny v dubnu, poté přišel rapidní pokles a v červnu tyto bloky stály již pouze 82,53 koruny, jak uvádí zpráva ze Státního zemědělského intervenčního fondu.

Drahé Česko, dražší Slovensko

Podle fondu se poptávka snížila na celém světě, a tím vznikl přetlak nabídky a následný tlak na snížení cen. „Cena se snížila jak u nás, tak i ve světě. Spolu s rozvolňováním restriktivních opatření došlo zároveň i ke stabilizaci ceny,“ vysvětluje Zemanová.

V Evropské unii přesto Česko patří mezi země s nejdražším máslem. Podle nejnovějších údajů Evropské komise je Česká republika na druhé příčce: 100 kilogramů másla je v ČR k 8. červenci k mání za 423 eur. Dražší je pouze Slovensko, kde stejné množství stojí o 105 eur více. Unijní průměr je přitom pouhých 331 eur za 100 kilogramů.

Reklama

Doporučované