Hlavní obsah

Česko překotně rozvolňuje. Jak si stojí ve srovnání s Evropou?

Foto: Profimedia.cz

19. května ve Francii otevřel Louvre. Zákaz vycházení po deváté večerní však platí dál.

Reklama

Zatímco v České republice z úst staronového ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha zazněl povel k dalšímu rozvolňování, západní evropské země jsou o něco zdrženlivější.

Článek

Vnitřní prostory restaurací, sauny, bazény, bary i diskotéky. Dle nejnovějších informací od ministra zdravotnictví se život v Česku v pondělí opět o něco víc přiblíží normálu. Rozvolnění plánuje většina evropských zemí, mnohé z nich se nicméně drží dlouhodobějšího plánu, který počítá i s tím, že nemusí vyjít.

Ve francouzské metropoli lidé stále nevycházejí z domu po deváté večer, britský plán na „úplnou svobodu“ komplikuje šíření indické mutace. Na Slovensku či v Polsku se však místní těší z otevřených restaurací či wellness center.

Slovensko

Po zlepšení epidemické situace na Slovensku platí ve čtvrtině okresů včetně celé Bratislavy mírnější omezení. Lidé si tak například mohou posedět v interiérech restaurací či kaváren a během pobytu v budovách stačí rouška nebo jiný způsob překrytí úst a nosu místo respirátoru, vyplývá z informací slovenského ministerstva zdravotnictví.

Od rána 31. května nebude Slovensko vyžadovat karanténu od očkovaných proti nemoci covid-19, kteří v posledních dvou týdnech před příjezdem navštívili pouze některou z členských zemí Evropské unie nebo další asi desítku států s příznivou epidemickou situací.

Ve slovenské metropoli a dalších regionech s nižším výskytem koronavirové infekce či hospitalizovaných umožnily úřady nejen otevřít interiéry restaurací, více hostů může navštívit také plovárny a wellness centra nebo se zúčastnit hromadných akcí, jako jsou kromě jiných různé oslavy.

V provozech ale nadále platí některá omezení, mimo jiné na počet lidí, kteří mohou sedět u jednoho stolu v restauracích. Do interiérů aquaparků je zase povolen vstup jen návštěvníkům, kteří mají potvrzení o negativním výsledku testu na koronavirus nebo kteří byli očkováni proti nemoci covid-19.

Polsko

V Polsku zahrádky restaurací a kaváren otevřely 15. května. Lidé se v nich usadili hned po půlnoci, informují polská média. Minulý pátek také v Polsku skončilo povinné nošení roušek venku, nyní si lidé ochranu úst a nosu musí nasazovat jen ve vnitřních prostorách.

Varšavský primátor Rafal Trzaskowski podle portálu gazeta.pl lidem nadšeným z rozvolňování protikoronavirových opatření vzkázal, aby nové svobody „využívali s rozumem“. „Prosím vás, myslete stále na bezpečnost, jde o zdraví a život nás všech,“ vyzval.

Mezi stolky na zahrádkách musí být rozestupy 1,5 metru a obsazený může být jen každý druhý. Od pondělka se do školy vrátí žáci druhého stupně, zatím je ale čeká rotační výuka.

Německo

Od 13. května Německo zrušilo pro více než 100 zemí povinnost karantény po vstupu do země. Ti, kteří covid-19 prodělali či jsou plně očkovaní, nemusí podstupovat ani povinné testování. Konkrétnější opatření přijímají jednotlivé spolkové země.

Sasko otevře hotely a další turistická ubytování nejdříve od 14. června. Za jednu z největších změn pro osobní život obyvatel označila ministryně sociálních věcí Petra Köppingová, která má na starosti i zdravotnictví a boj s pandemií nemoci covid-19, možnost setkání v soukromí až deseti lidí bez započítání dětí a nehledě na to, z kolika domácností jsou. Podmínkou ale bude, že v regionu zůstane sedmidenní průměr nižší než 50 nových případů na 100 tisíc obyvatel.

Pokud sedmidenní průměr bude stabilně pod stovkou, mohou otevřít s předpokladem testu všechny obchody. Test není vyžadován jen u obchodů prodávajících zboží denní potřeby a nově nebude ani u hobbymarketů.

Když průměr klesne pod padesát, mohou otevřít vnitřní prostory restaurací a také haly pro kontaktní sporty s až 30 účastníky. Test uvnitř restaurace bude nutný jen tehdy, když budou u stolu sedět lidé z vícero domácností. Požadavky testů v restauracích, obchodech, kulturních institucích či zoologických zahradách padnou při průměru pod 35. Taková hodnota ale musí být v okrese nejméně 14 dní.

Turismus oproti očekáváním naopak rozvolňuje rychleji, otevře Meklenbursko-Přední Pomořansko na severovýchodě Německa. To jako oblíbený cíl dovolených čelí hospodářskému i politickému tlaku, aby bylo k návštěvníkům vstřícnější. Země původně chtěla otevřít hotely pro místní obyvatele 7. června a od 14. června pro ostatní. Nově vláda umožní ubytovat se lidem z Meklenburska-Předního Pomořanska v hotelech a penzionech již tento pátek a od 4. června i obyvatelům z ostatních německých regionů. Podmínkou pro hosty, pokud nejsou plně očkovaní nebo nemoc neprodělali, jsou dva testy týdně.

Rakousko

V Rakousku vláda rozvolnila opatření už minulý týden ve středu. Provoz zahájily restaurace, hotely i kulturní instituce. Povolené je také sportování v uzavřených prostorách. Ubytovací zařízení smí nabízet služby i návštěvníkům z ciziny.

Po vstupu do země z Česka a řady dalších zemí lidé už nemusí do karantény. Cestovatelé však u sebe musí mít doklad o očkování proti covidu-19 nebo negativní test či potvrzení o uzdravení z nemoci.

Francie

Francie chystá jistá rozvolnění na 9. června. V zemi je aktuálně platný zákaz vycházení mezi 21:00 a 5:00, který by se měl odsunout o dvě hodiny na jedenáctou večer. Úředníci by také rádi umožnili kavárnám a restauracím znovu otevřít vnitřní prostory.

V současné době jsou Francouzi limitováni nejen zákazem vycházení. Na veřejnosti se nesmí shromažďovat ve více než šesti lidech, upřednostňovaná je práce z domova. Platí také doporučení dodržovat dvoumetrové rozestupy. Roušky či respirátory jsou povinné ve vnitřních prostorách, včetně kanceláří. Například Paříž však vyžaduje zakrývání úst a nosu také venku.

V současnosti ve Francii platí povinná karanténa pro cestující ze 16 zemí včetně Brazílie, Indie nebo Turecka. Policie může náhodně kontrolovat cestující z těchto destinací, zda se opravdu zdržují tam, kde uvedli. Pokud policisté zjistí porušení karantény, hrozí cestovatelům pokuty 1 000 až 1 500 eur (přibližně 25 tisíc až 38 tisíc korun).

Podle předchozích slibů měli mít Britové možnost trávit svou dovolenou ve Francii od 9. června, podmínkou mělo být očkování proti nemoci covid-19 nebo negativní výsledek PCR testu. Před začátkem pandemie navštívilo Francii každoročně zhruba 13 milionů Britů. Na žebříčku národů, které se vydávají nejčastěji trávit své volno do Francie, jsou Britové na prvním místě, uvádí Reuters.

Velká Británie

Při plánech na rozvolňování ve Velké Británii se po očku hlídá indická mutace. Ministr zdravotnictví Matt Hancock ve čtvrtek uvedl, že se prokázala až u tří čtvrtin nových případů. Nemá nicméně vliv na počty hospitalizovaných a soustřeďuje se jen v některých oblastech, kde po rozhodnutí vlády od konce minulého týdne opět platí přísnější opatření. Mezi postižené obce patří například Bolton, Bedford či Blackburn a Darwen.

Vláda si podle Hancocka nechává čas na rozmyšlenou ohledně harmonogramu dalšího uvolňování restrikcí, které má přijít 21. června. Vládní doporučení říká, že „pokud je to možné, lidé by se měli pokusit“ setkávat se s přáteli a rodinou spíše venku než uvnitř, dodržovat dvoumetrové rozestupy, minimalizovat cestování do postižených oblastí. Britové by se také měli v ideálním případě nechat dvakrát týdně bezplatně testovat, pracovat z domova a nechat se naočkovat.

Pro Brity se od pondělí kvůli obavám z epidemie uzavřou hranice Francie, o den později Rakouska. Francouzská vláda oznámila zákaz letů z Británie s výjimkou neodkladných cest, avšak i v těchto případech cestující čeká povinná týdenní karanténa. Francie přitom původně ohlásila, že cesty pro očkované a testované lidi budou možné i na dovolené. Povinnou karanténu pro Brity zavedlo minulý týden také Německo.

Reklama

Doporučované