Hlavní obsah

Čas odejít, vzkázal Pellegrini Ficovi. Ten se nikam nechystá

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Slovenští expremiéři Robert Fico a Peter Pellegrini.

Reklama

Ve straně Směr se naplno rozhořela válka o moc. Expremiéři Fico a Pellegrini v úterý vynesli stranický spor na veřejnost. Středoevropský deník se zabývá i specifickým odvětvím německého byznysu nebo vydařenou operací ve Vídni.

Článek

Bude Směr Ficův, nebo Pellegriniho?

Strana Směr potřebuje nové bojovníky, a ne teoretiky a sluníčkáře, prohlásil na úterní tiskové konferenci Robert Fico. Slovenský expremiér a šéf nejsilnější opoziční strany se tak vyjádřil k vnitrostranickému souboji, ve kterém jde o pozici předsedy.

Fica, který stojí v čele strany od jejího vzniku v roce 1999, chce ve funkci vystřídat Peter Pellegrini. Ficův nástupce v úřadu předsedy vlády, který byl i tváří kampaně pro únorové parlamentní volby, se už delší dobu v žebříčcích popularity pohybuje na předních pozicích a navíc vysoko nad Ficem.

Sám Fico přitom chce předsednictví znovu obhájit a svoji úlohu dál vidí ve straně. Jestli vidí „sluníčkáře“ v Pellegrinim, expremiér neřekl. Prý ale není typem politika, který stranu založí a pak zničí. „Já už nemám kam jít, tohle je moje dítě,“ řekl v úterý o Směru. Že by někdy byla ve straně rvačka, Fico popřel. O odmítání „sluníčkářství“ mluvil už na začátku května.

Po Ficově tiskovce vystoupil v úterý odpoledne i Peter Pellegrini. „Pan předseda má dnes poslední možnost, aby se vyhnul osudu Vladimíra Mečiara a Mikuláše Dzurindy. Jestli chce pan předseda Fico pomoci Směru a sociální demokracii na Slovensku, uzrál čas k odchodu z čela strany,“ prohlásil expremiér.

Foto: Profimedia.cz

Úterní tisková konference Petra Pellegriniho. Zleva: Peter Žiga, Denisa Saková, Peter Pellegrini a Richard Raši.

Spolustraníkům Pellegrini vzkázal, že jen říká nahlas to, co si „šeptají všichni okolo, ale nikdo to nevysloví“. Na tiskové konferenci ho podpořili místopředsedové Směru Richard Raši a Peter Žiga a exministryně vnitra Denisa Saková. Hlasy volající po změně ve Směru zní z Banské Bystrice nebo Košic. Fico prý na Pellegriniho projev reagovat nebude.

Podle serveru Aktuality.sk existují ve straně dvě silná křídla, to Ficovo ale postupně slábne. Zatím není jasné, kdy proběhne stranický sjezd, ve hře je záříjový i prosincový termín.

Otevřete nevěstince - i německým prostitutkám vzal koronavirus příjmy

Opětovné otevření vykřičených domů žádá spolu s rozvolňováním opatření proti koronaviru německý Svaz sexuálních služeb. Organizace tak reaguje nejen na finanční těžkosti svých členů a členek, ale hlavně na iniciativu 16 poslanců Spolkového sněmu. Ti by podle televize ARD rádi prostituci zakázali úplně.

Svaz dokonce zákonodárce zve k návštěvě nevěstince a poněkud dvojsečně i k „zahájení dialogu se sexuálními pracovnicemi“. Stavovská organizace si stěžuje, že i její branži má být opět umožněno generovat příjmy a poskytovat zákazníkům kvalitní servis. „Ten je v době koronaviru něčím lidským, stabilizujícím a pro pracovnice samotné i životně důležitým,“ stojí dál v otevřeném dopise členům Spolkového sněmu kolem zdravotnického experta SPD Karla Lauterbacha.

Sexuální pracovnice v Německu údajně vypracovaly pro své podniky speciální „hygienickou koncepci“, kterou předložily politikům. „Prostitutky mají velký zájem na hygieně a svém vlastním zdraví, vždyť jde o jejich kapitál,“ dočteme se dál v dopise. Skupina poslanců je toho názoru, že prostituce je lidsky nedůstojná a ničivá a měla by se ve Spolkové republice paušálně zakázat.

Kruhový objezd Andrzeje Dudy neprojde

Zapeklitý problém řeší radnice polského městečka Lwówek Śląski v Dolnoslezském vojvodství. Neznámý vtipálek v Google mapách přejmenovává a komolí názvy objektů, ulic i náměstí, a dokonce přidává nové. Na mapě se tak objevilo Rondo Andrzeje Dudy, tedy kruhový objezd pojmenovaný po současném polském prezidentovi.

Další obětí je náměstí Prokletých vojáků nebo Věž Lubańské brány přejmenovaná na Kubánskou. Starostka města už kvůli tomu byla na policii. „To už je tu zase! Máme toho dost,“ říká starostka. Změny názvů mohou navrhovat uživatelé, společnost Google je pak ale má ještě verifikovat.

Duda vs. Trzaskowski?

A Andrzeje Dudy se týká i další zpráva. Průzkum potvrdil, že by postoupil do druhého kola prezidentských voleb, které by pak i vyhrál. Výsledek by byl ale těsný. Podle průzkumu agentury IBRiS pro deník Rzeczpospolita by Dudu volilo v prvním kole 41 procent lidí. To je oproti číslům z minulých týdnů značný propad. Kritice čelí i Dudova kampaň, která je v poslední době velmi defenzivní.

Do druhého kola by s téměř 27 procenty postoupil varšavský primátor Rafał Trzaskowski, kterým opoziční Občanská platforma vystřídala Małgorzatu Kidawovou-Błońskou. Trzaskowského podpora v posledních dnech roste, Dudu by teď ale ve druhém kole neporazil. Zatímco současného prezidenta by v něm volilo 49,6 procenta lidí, Trzaskowskému by dalo hlas 44,7 procenta. Téměř 6 procent lidí není nevědělo, koho volit.

Prezidentské volby se měly konat 10. dubna, volební místnosti se ale z pokynu předsedy vládnoucích konzervativců Jarosława Kaczyńského neotevřely, a hlasování se tak nekonalo. Kdy se bude hlava státu volit, zatím není jasné.

Skončí maďarský zmocňovací zákon?

Maďarská vláda v úterý předloží parlamentu návrh na zrušení „mimořádného právního řádu“, tedy zmocňovacího zákona z letošního března, který kabinetu Viktora Orbána de facto na časově neomezenou dobu umožnil vládnout pomocí dekretů. V samostatném textu se ohlížíme za tím, co Orbánova vláda v uplynulých dvou měsících stihla prosadit.

Ve Vídni se povedla unikátní transplantace

V Rakousku se povedla komplikovaná transplantace plic u pětačtyřicetileté pacientky nakažené koronavirem. Transplantace byla poslední možností na záchranu života a pacientce se nyní vede dobře, uvedla vídeňská nemocnice. Jedná se o první evropskou transplantaci plic u pacienta s covid-19.

„Jsme velmi spokojeni se stavem pacientky, vzhledem k extrémně obtížné výchozí situaci. Pár dní po proceduře je pacientka na dobré cestě k uzdravení,“ citovala vedoucího operačního týmu Waltera Klepetka Zahraniční kancelář města Vídně v Praze. Žena z Korutanska se koronavirem nakazila přibližně před osmi týdny a postupně jí zcela selhalo dýchání. Nebylo už ani možné pokračovat v umělé ventilaci a při životě ji udržovala mimotělní podpora života (ECMO) dodávající kyslík přímo do krevního oběhu.

Transplantace probíhala vzhledem ke koronaviru za složitých logistických a bezpečnostních opatření. „V takových případech je klíčem k úspěchu hladká a efektivní spolupráce mezi různými týmy, jako jsou anesteziologové, chirurgové, intenzivní péče, infektologové a mnohé další,“ doplnil Klepetko. Vídeňský program transplantace plic je považovaný za jeden z nejlepších na světě.

Rakouský lékař čelí obžalobě ze zneužívání chlapců

Ve městě Wels v Horním Rakousku v úterý začal proces s šestapadesátiletým mužem kvůli sexuálnímu obtěžování desítek chlapců. Zhruba v 90 procentech případů, které se týkají „překročení hranice“ se obviněný muž, jenž pracoval jako lékař, přiznal. Vinu v případech závažnějších činů ale odmítá.

Obžaloba viní muže ze sexuálního zneužití 109 chlapců, 40 z nich nebylo ani 14 let, zhruba 30 případů se odehrálo mimo ordinaci v doktorově domě. Lékař je ve vazbě od ledna 2019, hrozí mu 15 let vězení. Rozsudek se očekává 10. června.

Reklama

Doporučované