Hlavní obsah
Online

Venku z jeskyně je celkem osm chlapců. Záchranná mise bude pokračovat ráno

Novináři čekají před vchodem do jeskyně, dále než v minulých dnech.Video: Reuters, Seznam Zprávy

 
aktualizováno •

V Thajsku od neděle zachránili osm chlapců z třináctičlenné skupiny, která uvázla v zatopeném jeskynním systému na severu země. Další záchranná akce bude pokračovat zítra.

Článek

V neděli záchranáři z jeskyně vyvedli čtyři chlapce, evakuaci dalších dětí naplánovali s odkladem deseti až dvaceti hodin. Dobu si vymezili k nezbytným přípravám, oznámil šéf krizové skupiny Narongsak Osatanakorn, který je zároveň guvernérem provincie Čchíengráj, na jejímž území se jeskynní komplex s uvězněnými chlapci nachází.

Vrtulník odváží do nemocnice prvního zachráněného z jeskyně:

Video: Jan Marek, Reuters

V jeskyni aktuálně zbývají čtyři chlapci a jejich fotbalový trenér. Celkově se na jejich záchraně podle guvernéra podílí 90 potápěčů, z toho 50 zahraničních a 40 thajských.

Podívejte se, jak vypadal první kontakt uvězněných chlapců se záchranáři, kteří se k nim dostali:

Video: THAI NAVYSEAL, Reuters, Seznam Zprávy

Skupina dvanácti chlapců byla spolu s jejich fotbalovým trenérem v jeskyni uvězněna od 23. června. Chlapci jsou ve věku mezi 11 a 16 lety, jejich trenérovi je 25.

  • Chlapci budou mít příští týden ve škole volno

    Ve škole Mae Sai Prasitsart v provincii Čchíengráj, kde chlapci studují, již probíhají také přípravy na jejich návrat. Jeden z vyučujících Thongyaud Kejorn uvedl, že jeho i ostatní učitele a žáky příslušné úřady instruovaly, aby se vyhýbali jakýmkoliv „řečem, které by mohly ranit city chlapců”.

    Foto: AP

    Spolužáci i učitelé chlapců se modlili za jejich návrat.

    „Nebudou se na ně vztahovat běžné rozvrhy,” dodal Kejorn na pondělní tiskové konferenci k očekávanému návratu dvanácti malých fotbalistů do školy. Příští týden podle něj chlapci do výuky nemusí.

  • Záchranné operace v Thajsku pro dnešní den skončily

    Záchranáři při pondělních vyprošťovacích manévrech vysvobodili další čtyři chlapce z jeskyně Tham Luang na severu Thajska. Uvedla to televize CNN, která se odvolala na očité svědky z místa probíhající operace.

    Dohromady je tak venku osm malých fotbalistů. V jeskyni z týmu zbývají čtyři chlapci a trenér. Skupina se nachází více než čtyři kilometry od ústí jeskyně.

    Chlapce, kteří v červnu ustupovali stále hlouběji do jeskynního komplexu před stoupající vodou, záchranáři objevili 2. července. Od té doby jim přinášeli zásoby a připravovali evakuaci.

    Protože někteří z hochů neumějí plavat a vzhledem k obtížnému terénu, v němž v pátek zahynul jeden z potápěčů, se uvažovalo o tom, že se vyčká až do konce monzunového období, tedy do podzimu, aby chlapci mohli z jeskyně vyjít pěšky. V jeskyni ale začal ubývat vzduch a hrozilo, že se hladina vody opět zvedne, bylo rozhodnuto s evakuací neotálet.

  • Osmý chlapec podle očitých svědků následoval hned za sedmým

    Zpravodajové agentury Reuters a televize CNN přímo z místa záchranného tábora kolem vchodu do jeskynního komplexu hlásí, že za sedmým chlapcem vytáhli záchranáři i osmého fotbalistu. Přidává se i reportérka z deníku The Australian.

  • Sedmý chlapec je z jeskyně venku

    Podle deníků The Independent, The Guardian a dalších záchranáři vyprostili z jeskyně i sedmého chlapce. Zahraniční zpravodajové médií to potvrzují přímo z místa na svých účtech na Twitteru, zatímco televizní kanály jako CNN již novinku vysílají do světa.

  • Šestý chlapec je již prý také v nemocnici

    Sotva se potvrdily zprávy o pátém zachráněném, zahraniční zpravodajové deníků The Guardian a The Sydney Morning Herald, Michael Safi a James Massola na svých twitterových účtech uvedli, že jeskyni opustil i šestý chlapec. Massola dodává, že ho již ošetřují v nemocnici.

  • Sázkařský byznys rozjel přímo před nemocnicí s chlapci. Kšefty prý frčí, říká prodejce

    „Máme tři čísla, po kterých lidé prahnou nejvíce - 13, 23 a 38. Třináctka je za počet chlapců i s jejich trenérem, třiadvacet dní zase strávili v jeskyni a osmatřicet Navy SEALs se pro ně vydalo,” vysvětluje prodejce loterijních lístků Sarirat Ladloy.

    Foto: AP

    Vozidlo ambulance před nemocnicí Prachanukroh.

    Svůj obchod si zřídil přímo před nemocnicí Prachanukroh, kde se momentálně čtyři zachránění chlapci v karanténě nachází a pátý je na cestě.

  • Kluci se na své rodiče podívají přes nemocniční sklo

    Šéf záchranné operace Narongsak Osatanakorn mluvil o chlapcích zachráněných v neděli s úsměvem. Podle jeho slov jsou stabilizovaní a spokojení v nemocnici Prachanukroh, kde se již brzy budou moct těšit i z první návštěvy svých rodin.

    Foto: AP

    Chlapci jsou po převozu v karanténě.

    Kvůli obavám lékařů se však s blízkými budou moct vidět pouze za karanténních podmínek, tedy přes skleněné okno izolující sterilní pokoj. V jeskyni byli celých šestnáct dní za špatných podmínek, nedostatku čistého vzduchu, jídla nebo slunečního světla. Tudíž podle mediků stále nelze vyloučit skrytou infekci a případné riziko nákazy.

  • Do devíti by mělo být pro dnešek hotovo, uvedl šéf záchranné operace

    Thajské úřady potvrdily, že osmnáct potápěčů sestoupilo do jeskyně v jedenáct hodin dopoledne místního času poté, co hladina vody znatelně poklesla.

    „Doufáme, že během několika hodin budeme mít dobré zprávy,“ prohlásil šéf krizové skupiny Narongsak Osottanakón. Podle něj by měla být druhá fáze operace kompletně dokončena do večerních devíti hodin místního času.

    Foto: AP

    Vedoucí záchranné operace v Thajsku Narongsak Osottanakón.

    Skupina sportovců se nachází více než čtyři kilometry od ústí jeskyně. Některé úseky trasy jsou po odčerpání vody schůdné pěšky, nejméně kilometrový úsek musela ale první čtveřice hochů s potápěči v neděli překonat pod hladinou.

    Po jejich vyproštění byla záchranná akce přerušena. Bylo totiž nutné doplnit láhve s dýchací směsí, které jsou rozmístěny podél cesty ven z jeskyně.

  • Záchranářům se podařilo zachránit pátého chlapce

    Novináři spatřili záchranáře vynášející ze vstupu do jeskynního komplexu osobu na nosítkách. Agentura Reuters potvrdila, že se jedná o jednoho z chlapců. Záchranáři tak postupují až s několikahodinovým předstihem oproti původnímu plánu.

  • Jaké bude první jídlo chlapců v nemocnici?

    Z důvodu obav z tzv. refeeding syndromu, o kterém jsme psali dříve, budou muset lékaři v nemocnici Prachanukroh ve městě Chiang Rai postupovat se stravováním chlapců obezřetně.

    Foto: Alpha

    Prvním jídlem čerstvě zachráněných chlapců bude thajská klasika.

    Po vyrovnání hladin minerálů v tělech zachráněných chlapců je ale, co se týče jídelníčku, jasno. Kluci z jeskyně si objednali thajskou klasiku „pad kra pao“ - kuře s rýží a bazalkou.

  • Prvního chlapce by měli vytáhnout za čtyři až pět hodin

    Z doplňujících otázek novinářů na tiskové konferenci vyplynulo, že také v pondělí přijdou se záchranou na řadu nejvíce odpočatí a připravení chlapci. Jihoasijskému zpravodaji deníku The Guardian, Michaelu Safimu, se dostalo odpovědi „ti perfektní“.

    Foto: AP

    Nosítka pro prvního z druhé skupiny chlapců musí být za čtyři až pět hodin připravená.

    Záchranáři by měli podle oficiálních zdrojů vytáhnout prvního chlapce z jeskyně přibližně mezi půl osmou a půl devátou večer místního času, tedy mezi půl třetí a půl čtvrtou středoevropského času.

  • Záchranná akce probíhá už čtyři hodiny

    Oblastní guvernér Narongsak Osatanakon oznámil na tiskové konferenci, že záchranáři zahájili vyprošťovací operaci již jedenáct hodin dopoledne místního času, tedy v šest ráno středoevropského času. Dodal, že podmínky v jeskyni jsou velice podobné těm včerejším.

  • K jeskyni dorazí i thajský premiér

    Předseda thajské vlády Prayut Chan-o-cha má přijet podpořit vyprošťovací operace v jeskynním komplexu na severu Thajska. Premiér podle úřadů dorazí přibližně za necelou půlhodinu.

    Foto: commons.wikimedia.org

    Thajský premiér Prayut Chan-o-cha.

  • Druhá fáze záchranné operace v Thajsku začala

    Oficiální zdroje se po nenadálé aktivitě u vstupu do jeskyně vyjádřily. Vedení záchranné operace odstartovalo druhou fázi. Potápěči vyrazili do útrob jeskynního komplexu pro další skupinu chlapců.

  • Ovlivní strategii záchrany chlapců zhoršující se počasí?

    Záchranná strategie zůstává podle dosavadních informací stejná. Každého z chlapců doprovázejí na cestě ven dva potápěči. Hlavní záchranný tým tvoří 13 zahraničních potápěčů a pět členů elitní jednotky thajského námořnictva.

    Nakolik ale nové několikahodinové lijáky ovlivnily výšku hladiny vody v zaplavené jeskyni, a tudíž i podmínky vyprošťování, není zatím jasné. Thajský meteorologický ústav uvedl, že bouřky se silnými dešti mají v provincii Čchíengráj, na jejímž území se jeskynní komplex nachází, pokračovat i tento týden.

  • Voda v jeskyni může znovu stoupnout. Vyhlídky počasí nejsou dobré

    Podle thajských úřadů může dokončení vyprošťovací operace trvat tři až čtyři dny. Záchranáři přitom bojují s časem. V noci na dnešek v oblasti silně pršelo a lijáky mají pokračovat i v příštích dnech. Hladina vody v jeskyni tak bude pravděpodobně zase stoupat.

  • Lékaři se obávají tzv. refeeding syndromu

    Potom, co chlapci podstoupili řadu testů a lékaři nyní očekávají výsledky rozborů krve, zůstává hlavní obavou tzv. refeeding syndrom. Jde o soubor metabolických abnormalit vznikajících jako důsledek obnovení příjmu živin u podvyživených nebo hladovějících pacientů.

    Tělu pak chybí důležité minerály jako fosfor, vápník, draslík, zatímco vody a sodíku je v něm nadbytek, přesto ale při chybné diagnóze může dojít k dehydrataci a s ní spojeným zdravotním potížím.

  • Vysvobození chlapci uvidí své rodiny. „Neobjímat, nesahat,” zní ale verdikt lékařů

    Inspektor thajského zdravotního úřadu oznámil, že čtyři zachránění chlapci uvidí v pondělí večer své blízké příbuzné. Rodiny však budou dopředu varovány, aby se svých dětí nedotýkali. Pozdravit se s nimi můžou ze vzdálenosti jednoho až dvou metrů.

    „Budou si s nimi moct popovídat, ale žádné objímání a dotýkání… ne, dokud se nevrátí výsledky krevních testů,” odůvodnil rozhodnutí inspektor dr. Thongchai Lertwilairattanapong.

    Foto: AP

    Jeden z lékařů zasahujících na místě záchranné operace.

    Chlapci již podle něj podstoupili v nemocnici Prachanukroh ve městě Chiang Rai řadu testů. Zahrnuty byly i rentgeny plic a odběry moči. Zatím se vyloučily nejzávažnější z infekcí jako horečnatá letospiróza nebo melioidóza.

  • Dorazili i spolužáci fotbalistů, ve škole dostali volno

    Práci na probíhající záchranné operaci přišli podpořit také spolužáci chlapců ze školy Mae Sai Prasitsart v provincii Čchíengráj. Ti se v posledních dnech každé ráno scházeli ve velkém počtu na školním nádvoří, kde se v dlouhých řadách modlili za bezpečný návrat chlapců z jeskyně.

    Foto: AP

    Modlitby spolužáků z nádvoří pro chlapce z jeskyně.

  • Potápěči se již shromáždili před jeskyní

    Stále není jasné, kdy bude dnešní záchranná operace spuštěna. Potápěči se však již v brzkých ranních hodinách shromáždili před jeskyní. Nyní se čeká na vyjádření vedoucího operačního štábu.

Hlavní zprávy