Hlavní obsah

Čas pro Malou? Bývalá ministryně chce čistit hnutí, ale musí pryč z kandidátky

Foto: ČTK, ČTK

Taťánu Malou ve čtvrtek čeká mimořádný sněm jihomoravské organizace.

Reklama

Bývalá ministryně spravedlnosti Taťána Malá bojuje o politickou budoucnost. Na jižní Moravě chce očišťovat hnutí od korupční kauzy Stoka.

Článek

Bylo devátého července 2018, když přišla stopka ve stoupající politické kariéře Taťány Malé. Novináři či akademici tehdy už několik týdnů propírali pochybnosti ohledně dvou jejích diplomových prací. Ve funkci ministryně spravedlnosti byla pouhých třináct dní.

„Asi jsem se v některých místech dopustila chyb, zapomněla nějakou citaci, ale mám svědomí čisté. Práci jsem napsala sama,“ obhajovala mimo jiné diplomku Mikroklimiatické podmínky v chovu králíků. Rezignovat odmítla.

O tři hodiny později už premiér Andrej Babiš dočasně přebíral její úřad. Jako šéfka resortu musela skončit. Nyní - téměř přesně po dvou letech - znovu jako předsedkyně jihomoravské buňky ANO Taťána Malá řeší, jakým směrem se bude její politická dráha stáčet.

Krajský sněm si na žádost předsedy hnutí Andreje Babiše příští čtvrtek zvolí nové předsednictvo. Jeho poslání je před krajskými volbami zřejmé. Definitivně očistit hnutí od korupční kauzy Stoka, která si vybírá další a další politické oběti. Přímo či nepřímo kvůli ní skončil hlavní aktér Jiří Švachula, syn druhého muže ANO Jiří Faltýnek, někdejší mocný investiční náměstek Richard Mrázek a také liberální tvář hnutí Petr Vokřál.

Taťána Malá se teď snaží, aby neskončila v zástupu politických penzistů. V bývalém brněnském primátorovi přitom přišla o největšího spojence. Podle informací Seznam Zpráv se i přesto bude ve čtvrtek ucházet o post místopředsedkyně krajské organizace. Nástupcem na předsednickém postu má být ředitel kyjovské nemocnice Lubomír Wenzl.

Krajská předsedkyně předvolební počty komentovat nechce. „Přijde mi neslušné komentovat jakékoliv vnitrostranické záležitosti médiím dříve, než budou projednané uvnitř hnutí. Je to neslušné vůči členům. Je důležité vést tyto diskuze uvnitř hnutí, ne ve veřejném prostoru,“ sdělila.

Odmítla také potvrdit svoji kandidaturu.

Nové vedení volí několik desítek krajských delegátů. Chybí mezi nimi zástupci zrušené dvousethlavé brněnské oblasti. Vyhlídky pro Taťánu Malou tak matematicky vypadají skvěle. Bez „škrtnutého“ Brna může spoléhat podporu z Vyškova, Břeclavi či Blanska. Klíčoví členové těchto oblastí mají na oplátku dostat další místa v předsednictvu nebo slibná místa na kandidátkách do parlamentních voleb.

Jenže to ještě nemusí nic znamenat. „Babišova vůle je, aby bylo zvoleno úplně nové vedení,“ řekl dobře informovaný zdroj z vedení hnutí.

Sám premiér se odpovědi, jestli má bývalá ministryně jeho důvěru, vyhnul. „To není na mně, ale na delegátech,“ uvedl už po brněnském jednání se straníky.

Přesto opakovaně pokáral krajské vedení zodpovědné za nedůslednost ohledně kauzy Stoka. „Je to chyba krajské organizace a já chci mít jistotu, že toto vedení krajské organizace bude mít důvěru členů,“ řekl.

Aby bylo jasno, jak složitou pozici obyvatelka Lelekovic na Brněnsku má, stačí shrnout její oponenty zevnitř rozhádané krajské buňky:

Její mateřská organizace Brno-venkov ji pro krajské volby nenominovala na volitelné místo na kandidátce. Mimochodem šéf oblasti Petr Hýbler ji loni v červnu vystřídal v pozici náměstka hejtmana.

Taťáně Malé nemohou přijít na jméno desítky brněnských straníků, kteří se cítí být neprávem namočení do kauzy Stoka a očišťovacího procesu, jenž je má politicky požrat.

A nelze zapomenout ani na některé poslance z Brna. „Kdyby měl skládat obnovenou brněnskou oblast tým okolo paní Malé, budu se hodně rozhodovat, jestli tam znovu vstoupit,“ řekl třeba poslanec Rostislav Vyzula, který ji ostře kritizoval.

Když v únoru tehdejší lídr do voleb Petr Vokřál představil svou kandidátku, dostala Taťána Malá - navzdory nedůvěře vlastní buňky - číslo pět.

Nyní trochu v tichosti přichází o politickou budoucnost také na krajské úrovni. Babišovo vedení totiž určilo, že poslanci, pokud nejsou lídry v kraji, nemají do krajských voleb kandidovat. „Ještě bude nějaká diskuze, ale myslím, že už tam nebude moc co měnit. Vedení rozhodlo, že pokud chce být poslanec řadově na kandidátce, musí si vybrat a nemá honit víc funkcí,“ sdělil poslanec Martin Kolovratník, který má vést do voleb kandidátku ANO v Pardubickém kraji.

Když v červenci 2018 Taťána Malá předstoupila před novináře, byla kromě ministryně spravedlnosti také poslankyní a náměstkyní hejtmana Jihomoravského kraje. Později o většinu funkcí přišla.

Následující týden ukáže, jestli bude zachraňovat pošpiněné jihomoravské ANO, nebo bude její politická kariéra dohořívat pouze v poslanecké lavici.

Reklama

Doporučované