Hlavní obsah

Cash Only: České firmy samy testují. Některé chtějí i očkovat

Foto: penofoto, Shutterstock.com

Co se za poslední týden událo v českých firmách a co se vyplatí dál sledovat v Česku i v zahraničí? Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru Zuzany Kubátové z byznysové redakce SZ.

Reklama

Zuzana Kubátová komentuje dění v českém byznysu a vybírá zprávy, které byste neměli minout. Přinášíme vám webovou podobu newsletteru Cash Only – přihlaste se k odběru a pošleme vám ho každý týden do e-mailu.

Článek

Koronavirová pandemie učí české fabrikanty a šéfy dovednostem, které dávno zapomněli nebo by se k nim jakživo nedostali.

Šířící se virus krade pracovní síly, dokáže ochromit celé podniky a někdy je třeba hasit krizi. A tak třeba majitel Isolit-Bravo, miliardář Kvido Štěpánek, osobně nastupuje od půl šesté ráno ke stroji ve firemní svařovně. Personální ředitelka táborského Brisku Dana Štegerová se zase naučila píchat zaměstnance do prstu a odebírat vzorky krve na testy, které firma pro své lidi nakoupila i se zařízením na jejich vyhodnocování.

Navíc personalistka získala i novou kvalifikaci youtuberky. Natočila totiž o testování tak dobré instruktážní video, že se podle něj v Táboře učí i další adepti amatérského zdravotnictví. Díky své personální šéfce už umí testovat i majitel Brisku Mojmír Čapka (73). „Já podle jejího návodu doma otestoval celou rodinu,“ líčí matador českého autoprůmyslu. V Brisku prý díky testům a důsledné prevenci od začátku pandemie onemocnělo ze stovek zaměstnanců sotva 30 lidí.

Přihlaste se k odběru newsletteru Cash Only:

Pravidelné a pro kohokoliv dostupné testování zaměstnanců si pochvaluje i zahraničními misemi zocelený automobilový manažer Jan Pleyer, šéf dodavatele autodílů Auria ze Zákup. Jeho závod začal covid decimovat po Vánocích, kdy si vybíral daň z živějšího společenského života během svátků. Pleyerovi chyběli třeba seřizovači. Krizový manažer se tak rázem překvalifikoval na testovacího koordinátora. Do fabriky zve každou středu mobilní tým, k němuž může přijít na antigenní testy kdokoliv ze zaměstnanců, kdo se necítí dobře nebo má obavy z rizikového kontaktu. Testovat se nechalo kolem 60 procent zaměstnanců. Včasná domácí izolace rizikových kolegů a řada dalších preventivních opatření situaci v Aurii vrací do normálu.

Může se klidně stát, že se čeští fabrikanti stanou i experty na očkování. Pan Čapka si dnes ráno osahal čerstvě spuštěný registrační portál Ministerstva zdravotnictví na vakcinaci. Po této zkušenosti zkouší pro Brisk u farmaceutických firem přímo nakoupit pro své lidi vakcíny, protože přestal věřit, že stát celou očkovací akci zvládne. „Klidně bychom výrobcům vakcín platili příplatky k ceně, za jakou dnes prodávají, a očkování v Brisku bychom nabídli všem zaměstnancům, kteří by měli zájem. Jen tuším, že přímý nákup asi nebude možný,“ svěřil se Čapka. Pověstná česká schopnost improvizovat a poradit si v každé situaci dosahuje během pandemie dokonalosti.

Hráč týdne: Daniel Křetínský & Patrik Tkáč

Foto: Shutterstock

Křetínský a Tkáč posílili ve Foot Lockeru.

Je to skoro nuda, ale hráčem týdne je třetí nejbohatší Čech Daniel Křetínský. Samozřejmě se o titul dělí se svým parťákem Patrikem Tkáčem z J&T. Oba pokračují v solidní jízdě na kapitálovém trhu. Dál zvedli svůj akcionářský podíl v americkém teniskovém řetězci Foot Locker, kde je jejich společná firma Vesa Equity Investment už největším akcionářem. Jen od čtvrtého ledna hodnota akcií Foot Lockeru rostla ze zhruba 39 dolarů na 46 dolarů za kus. Kromě toho, jak ve čtvrtek připomněl deník E15, oba hráči dál posílili ve své nejdůležitější investici, německém řetězci Makro.

Best of byznys

Rozhovor s ministrem Havlíčkem. Mnoho podnikatelů nadzvedlo prohlášení premiéra Babiše o tom, že si někteří z nich kompenzacemi dobře vydělají. Podobný názor má ovšem i ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček, který v rozhovoru také přiznává, že otevření hospod před Vánoci byla chyba.

Kam ukládali své peníze bohatí Češi? Rok 2020 byl zátěžovým testem pro investory. Podle Štěpána Uheríka ze společnosti Save & Capital byl celý rok především o disciplíně, mentální zralosti a informacích. Úspěšní nejsou ti, kteří mají peníze, ale ti, kteří vědí, jak s nimi naložit.

Velké firmy narazily na strop. Některé společnosti z holdingu Koh-i-noor kvůli protipandemickým opatřením stále stojí, státní podporu ale čerpat nemohou. Velké firmy totiž narazily na unijní limit 800 tisíc eur. A bledě na tom jsou i pivovary.

Graf týdne: Růst se vrátí

Světová ekonomika letos vzroste o celých pět procent, odhaduje analýza poradenské společnosti PwC. Pokud vše půjde podle ní, smaže letošní boom koronavirový propad. Růst ekonomiky by navíc mohl pomoci zeleným investicím a odstartovat boj proti změně klimatu ve velkém. Podívejte se na čísla.

Za kulisy podnikání

Šifry a stříhání v ilegalitě. Kadeřníci, kosmetičky či maséři musí mít zavřeno. Lidé si je ale zvou domů, což je i v karanténě povoleno. Kadeřníkům však často chybí potřebná razítka, a tak stříhají načerno. Výsledkem jsou situace jako ze špionážních filmů.

S testem do kina. Vláda uvažuje, že provoz kin a hotelů povolí už od čtvrtého stupně na semaforu PES s podmínkou negativního antigenního testu návštěvníků. Podnikatelům ale tento nápad radost nedělá - bojí se, že je nový systém odstřihne od státní pomoci a lidé do kinosálů a hotelů stejně nepřijdou.

Big Tech

Spory o cenzuru. Trumpův odchod z Bílého domu se blíží a napětí stoupá. Většina velkých platforem už kvůli podněcování k násilí zablokovala prezidentovy účty. Výjimkou není ani Twitter. Jeho šéf Jack Dorsey přitom daný krok považuje za nebezpečný precedens.

Virtuální klábosení. Trh s programy pro videokonference zpestřila další novinka. Berlínský start-up Wonder přišel s aplikací, ve které lidé mohou stejně jako v kanceláři chodit od stolu ke stolu a virtuálně mluvit, s kým zrovna chtějí.

ZE ZAHRANIČNÍHO TISKU:

Zúčtování na platformách. Vykázání prezidenta Trumpa ze sociálních sítí se stalo katalyzátorem debat o jejich nutné kontrole a reformě. Otázkou ovšem zůstává, nakolik na ně lze uplatňovat stejná regulační pravidla jako na klasická média a jestli se tento sektor dokáže regulovat sám - aktuální dění tomu totiž může nasvědčovat. (Harvard Business Review)

Rozhovor týdne: Petr Pudil

Spolumajitel rodinné kanceláře bpd partners Petr Pudil. Video: Jiří Zatloukal

Nejsem spokojený, jak česká vláda s covidem nakládá. Čekal bych, že na eliminaci problému dáme bezprecedentní množství peněz. Protože i když bude ta investice obrovská, musí se nám mnohonásobně vrátit, říká miliardář Petr Pudil. Dejte si celý rozhovor.

Tolik z byznysu ve druhém lednovém týdnu. Nezapomeňte, že zasněžené silnice pekelně kloužou, držte se dál od covidu a improvizujte, když je třeba!

Zuzana Kubátová

Křišťáloví draci na konec

Novoborskému výrobci designového skla Lasvit krize svědčí. Během loňska přišel k ročnímu obratu přes miliardu korun, mimo jiné díky zakázce za 250 milionů korun na výrobu dekorací pro kasino na ostrově Saipan - podívejte se na video.

Pusťte si rozhovor s Leonem Jakimičem, šéfem české sklárny Lasvit.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované