Hlavní obsah

Cash Only: Český Aspen s rouškou a miliardář, který fandí daním

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Co se za poslední týden událo v českých firmách a co se vyplatí dál sledovat v Česku i v zahraničí? Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru Zuzany Kubátové z byznysové redakce SZ..

Reklama

Zuzana Kubátová komentuje dění v českém byznysu a vybírá zprávy, které byste neměli minout. Přinášíme vám webovou podobu newsletteru Cash Only – přihlaste se k odběru a pošleme vám ho každý týden do e-mailu.

Článek

Miliardáři jako Marek Dospiva, Luděk Sekyra, Martin Roman a další bohatí Češi, kteří si pořídili chalupy, hotely či apartmány ve Špindlerově Mlýně, musí o letošních vánočních prázdninách své majetky obcházet s rouškou a v rozestupech.

Před posledním adventním víkendem se sice na horách rozjely vleky, pro provoz ale platí přísná omezení, nefungují ubytovací zařízení ani gastroslužby. Pokud to podnikatelé nedodrží, zaklekne na ně generální ministr Karel Havlíček.

Pro horský turistický byznys to je velká rána. Přelom roku pro hoteliéry znamená třetinu celoročních tržeb a výpadek už nedoženou. Navíc se musí připravit na absenci zahraničních turistů. To všechno platí i pro Špindl, jenž se letos - jak už v létě vysvětlil Igor Rattaj, majitel společnosti TMR, která zdejší skiareál provozuje - musí zaměřit na méně majetnou českou klientelu. Rattaj v posledním rozhovoru pro SZ Byznys dokonce tvrdil, že „český Aspen“ půjde kvůli koronaviru letos s cenami dolů.

Přihlaste se k odběru newsletteru Cash Only:

Zatím se to nestalo: provoz v nejluxusnějším domácím lyžařském středisku začíná proti loňsku o týden později, stejně jako před rokem startuje na jediné modré sjezdovce a nejlevnější celodenní skipas stojí v úvodu sezony úplně stejně jako před úderem covidu-19, tedy „lidových“ 890 korun. Ceny ve Špindlu stejně jako v ostatních střediscích pod správou Rattajovy TMR jsou ovšem flexibilní, skiareály s nimi hýbou podle poptávky. Cenová politika „českého Aspenu“ tak bude zajímavým indikátorem pro kondici domácího horského byznysu i koupěschopnost českého klienta.

Hráč týdne: Pavel Švagr

Šéf Státních hmotných rezerv má radost.

Nemusel pro to hnout ani prstem, nijak o to neusiloval – a přesto dostane do správy firmy, kterou řídí, dar v hodnotě desítek milionů korun od českých občanů. Právě do Státních hmotných rezerv totiž nakonec míří stovka plicních ventilátorů CoroVent, jejichž bleskový vývoj a výrobu zaplatila veřejná sbírka. Než ale ventilátory dostaly od Ministerstva zdravotnictví razítko pro nasazení v nemocnicích, zájem o ně klesl a ČVUT nyní jedná o jejich přesunu do Státních hmotných rezerv. Pan Švagr má určitě radost.

Best of byznys

Miliardová záruka pro Kiwi. Českému prodejci letenek Kiwi.com se podařilo získat státní garanci na půjčku, která v souhrnu dosáhne 1,2 miliardy korun. Záruka je poskytována z programu COVID Plus a o podobnou garanci usiluje například i domácí letecký koncern Smartwings.

150 % mzdy jako obrana před nákazou. Majitel soukromé kliniky Program Health Plus Oldřich Šubrt se rozhodl bránit pandemii tak, že svým zaměstnancům za den v práci dává 150 procent platu. V rozhovoru říká, že pracovníci jsou díky tomu opatrnější a hlídají, aby se nenakazili.

O polovinu vyšší odvody OSVČ. Pokud vláda schválí penzijní reformu navrženou ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou, od ledna 2023 budou živnostníci platit v odvodech na důchod minimálně 3816 korun. Ministryně zvýšení zdůvodňuje tím, že při příliš nízkém pojistném by OSVČ neměly nárok na důstojný důchod.

Propad v prodeji aut i honička za osmiválci. Letos se prodá v Česku zhruba 200 tisíc aut, což je meziročně o pětinu méně. Šéf Porsche Česká republika Jan Hurt to zdůvodňuje pandemií a očekávaným zpomalením ekonomiky. V rozhovoru jsme probrali i nástup mladé generace zákazníků a elektrifikaci.

Graf týdne: Bitcoin letí nahoru

Foto: Seznam Zprávy

Náladová kryptoměna opět trhá rekordy.

Bitcoinová horečka pokračuje. Nejpopulárnější kryptoměna poprvé v historii překonala hodnotu 20 000 dolarů a stále roste. Bitcoin letos těží hlavně z poptávky ze strany větších investorů. Podívejte se na čísla a nevynechejte ani komentář Alexe Pilaře o tom, proč se řada hráčů bitcoinu bojí.

Co se píše jinde

Pivo míří k lidem. České minipivovary si v mimořádných podmínkách našly přímou cestu k zákazníkům. Založily e-shopy a do ulic vyslaly rozvozové dodávky, které jsou navzdory očekáváním velmi úspěšné. (Ekonom)

Zelené lodě zdarma. Velké rejdařské korporace se dlouho obávaly vysokých nákladů na přechod na ekologičtější lodní palivo. Pandemie a s ní spojený propad zájmu o letecké palivo ale srazila cenu pohonných hmot dolů a loďaři tak mohli přejít na zelenější provoz bez větších problémů. (Bloomberg)

Big Tech

Obchod s aplikacemi žaluje Apple. Tvůrci kdysi populárního obchodu se smartphonovými aplikacemi Cydia podali žalobu na společnost Apple, kterou obviňují z nelegální monopolizace trhu se softwarem pro operační systém iOS. Apple už čelí podobným obviněním například od firmy Epic Games vlastnící hru Fortnite.

Potíže s Cyberpunkem. Dlouho očekávaná videohra Cyberpunk 2077 od polského studia CD Projekt Red trhá rekordy a za několik dní se prodaly miliony kopií. Kvůli chybám a nedodělkům potenciálně ohrožujícím další prodeje se však akcie firmy na varšavské burze začaly propadat.

ZE ZAHRANIČNÍHO TISKU:

Zákulisní dohoda digitálních gigantů. Skupina amerických prokurátorů obvinila Google z ilegální kartelové dohody s Facebookem. Jejím předmětem mělo být rozdělení pozic a blokace konkurence v oblasti digitální reklamy. Žaloba může mít dalekosáhlé důsledky, Google ale obvinění popírá. (Wired)

Rozhovor týdne: Martin Vohánka

Platit daně je normální, říká majitel firmy Eurowag Martin Vohánka.Video: Jaroslav Mašek, Seznam Zprávy

Nápad na zdanění příjmů z cenných papírů sice z daňového balíčku schváleného Sněmovnou vypadl při projednávání v Senátu, ne všichni potenciální plátci tomu ale tleskají. Platit daně je normální a na vyšší majetkové daně si bohatí budou muset zvyknout, tvrdí miliardář Martin Vohánka. Přečtěte si celý rozhovor.

Podle pana Vohánky se bohatší Češi nevyhnou zvyšování daní. No nevím, zatím bych se toho nebála: politici nemají na takové kroky dost odvahy. Ostatně se na plánování státních financí už zcela otevřeně vybodli, když v závěru týdne ve Sněmovně chladnokrevně schválili státní rozpočet, o kterém vědí, že vychází z naprosto nereálných předpokladů. Doporučuji nenapodobovat to doma, ať už máte do kapsy jakkoliv hluboko. A už vůbec ne před Vánocemi!

Hezký zbytek adventu přeje Zuzana Kubátová.

Reklama

Doporučované