Hlavní obsah

Cash Only: Hráč roku? Ani Kellner, ani Čupr. Uzavíráme účty za rok 2020

Co se událo v českých firmách a co se vyplatí dál sledovat v Česku i v zahraničí? Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru Zuzany Kubátové z byznysové redakce SZ.

Reklama

Zuzana Kubátová shrnuje dění v českém byznysu a vybírá zprávy, které byste neměli minout. Přinášíme vám webovou podobu newsletteru Cash Only – přihlaste se k odběru a pošleme vám ho každý týden do e-mailu.

Článek

Máme tu poslední letošní vydání newsletteru Cash Only, takže je třeba uzavřít letošní účty. Začněme v nejvyšším patře českého byznysu. Tam jsou účtenky popsané obřími sumami a trochu zmačkané. Ve vrcholových apartmánech se totiž po celý rok sice utrácí, ale také se tu šoupe nábytkem, uklízí a mění zaběhané pořádky.

Nejbohatší Čech Petr Kellner má na kontě rekordní obchod roku 2020: za víc než 48 miliard korun koupil mediální firmu CME s televizemi v pěti státech včetně české TV Nova.

Jeho impérium PPF sice vyrostlo na finančních službách, letošek ale jasně ukázal, jak dobře majitel udělal, když si před lety zvolil jako druhou klíčovou nohu ICT, tedy „info & telco“ byznys: Celá PPF čelí tvrdému covidovému zásahu, jen za první pololetí prodělala přes 10 miliard korun. Dolů ji ale táhne tradiční podnikání ve finančních službách. Naopak mladší, menší a rostoucí divize ICT pomáhá krizový náraz zmírnit. PPF bude určitě dál přerovnávat interiér.

Ani dvojka miliardářského žebříčku Radovan Vítek se v covidovém roce nedrží při zemi. Jeho skupina CPI stačila ještě předtím, než pandemie zasáhla naplno evropské trhy, dokončit sérii nákupů administrativních budov ve Varšavě v hodnotě dvaceti miliard korun. Za dalších 16 miliard pořídit téměř třetinový podíl v realitní firmě Globalworth s aktivy v Polsku a Rumunsku a ještě rozjet v Itálii expanzi asi za 26 miliard korun. Covidová krize Vítka zřejmě netrápí. Bez ohledu na turbulentní trhy ohlásil částečný odchod na odpočinek, opouští představenstvo CPI a řízení nechává na manažerech.

V přerodu je i nadnárodní impérium EPH třetího nejmovitějšího Čecha Daniela Křetínského. Ten letos začal brzdit ve své tradiční branži – energetice. Prodal teplárenské firmy v Česku a Maďarsku, vycouval z dolů v Polsku. Zato čím dál častěji investuje do zahraničních obchodních řetězců a letos v tomto směru zdolal po dvouletém úsilí kýženou metu, stal se největším akcionářem v německé síti Metro. Navíc hledá novou strategii pro svůj mediální byznys a k tomu reorganizoval celou svou skupinu. V EPH se uklízí i účtuje, až se z kalkulaček kouří.

Hráči roku

Foto: Lidi z baru

Jan Vlachynský a jeho barový kolektiv Lidi z baru jsou inspirací roku.

Výroční newsletter si žádá pořádnou výroční anketu. Uspořádali jsme ji v týmu SZ Byznys a volili jsme nejzářivější byznysovou hvězdu roku 2020.

Zajímavé je, že tipy všech kolegů míří mimo matadory typu Kellnera nebo Vítka. My v SZ Byznys tvrdíme, že to nejzajímavější na český trh přináší nová generace podnikatelů v technologiích.

Na Hráče roku tak aspiroval Michal Menšík, zakladatel DoDo – nejrychleji rostoucí technologické firmy v Česku. Nebo Simona Kijonková, jejíž Zásilkovna letos posílila o 129 procent. Petr Samek, šéf rychle rostoucí firmy VirtualTraining, jež nabízí tréninkové aplikace pro sportovce. Či biologové Radek Horváth a Miloš Dendis z firmy GeneProof, která úspěšně exportuje vlastní virové testy.

Nejvíc hlasů získal Tomáš Čupr, zakladatel start-upů Slevomat, Dáme jídlo a Rohlík. Ten poslední se po šesti letech existence letos dostane k osmimiliardovým tržbám a je z něj symbol české e-commerce.

Ale nakonec volíme jinak. Výše uvedeným osobnostem koronavirová krize vlastně nahrála. Se svým typem podnikání jen chytly za pačesy nabízející se příležitost.V zemi je ale mnohem početnější masa podnikatelů, jejichž obor koronavirus ničí. Přesto se nevzdali a bojují.

A tak titul Hráč roku udělujeme spolumajiteli několika brněnských barů a hotelu Anybody Janu Vlachynskému. Muži, který místo nářků nad zavřenými provozovnami vymýšlí nové cesty. Jeho barmani letos sepsali Tekutou kuchařku, vymysleli společenskou hru, online míchali a zákazníkům domů rozváželi koktejly. S Janem Vlachynským jsou pro nás elitní Hráči roku všichni podnikatelé, kteří dokážou z maléru tu skutečnou šanci udělat vlastními nápady a prací.

Best of byznys 2020

Rozpočet pravdy a život na dluh. V dlouhodobé perspektivě bude možná nejzávažnějším následkem letošní krize obrovská sekera státního rozpočtu. Výdaje budou v příštím roce rekordní a důležitá je i jejich struktura – miliardy navíc se probetonují v dopravních stavbách, kdežto škrty přijdou v sociální oblasti, krizí těžce postižené kultuře i v resortu životního prostředí. Deficit rozpočtu ještě prohloubila kontroverzní daňová reforma spojená se zrušením superhrubé mzdy. Větší částka na výplatních páskách tak příští rok bude nejspíš jen slabou útěchou.

Slzy hospodských a hoteliérů. Opakované lockdowny a odliv turistů byly katastrofou pro podnikatele v gastronomii a hotelnictví. Řada z nich letos zkrachovala a už teď je jisté, že po konci krize se celý sektor zásadně promění. V průběhu roku jsme udělali spoustu rozhovorů s velkými osobnostmi z oboru, které daly k dobru i rady pro své kolegy. Zdeněk Pohlreich konstatoval, že je situaci potřeba brát jako drsnou rvačku bez pravidel, spolumajitel zkrachovalé Kuchyně Filip Šimoník varoval, že přežijí jen hospody bez arogance, a asi největší pozornost na našem webu vyvolal rozhovor s cukrářkou Ivetou Fabešovou, pro kterou je prodej věnečku za 25 korun holý nesmysl.

Česko bez uhlí a boj o Dukovany. Střet s neodvratnými změnami zažila i česká energetika. Uhelná komise doporučila konec spalování uhlí v kompromisním roce 2038, ale k jejímu rozhodnutí chyběly potřebné analýzy, a není tak jasné, jak bude cesta k energetice bez uhlí vlastně vypadat. Zásadní roli v energetické reformě bude hrát chystaná stavba nového jaderného reaktoru v Dukovanech. Ta ovšem může zkrachovat, a to zdaleka nejen kvůli sporům o rizikové ruské a čínské dodavatele. Bez dukovanského projektu se sice svět nezboří, jak prohlásila dokonce i šéfka jaderného dohledu Dana Drábová, zatím ale nikdo nevyřešil zásadní problém: z čeho budeme energii po odchodu od uhlí vlastně vyrábět.

Graf týdne: Index insolvencí

Česká ekonomika se vyrovnává s důsledky pandemie. Ve spolupráci s analytiky ze společnosti CRIF jsme připravili nový index, který ukazuje, jak krize aktuálně dopadá na podnikatele. V grafech je vidět pokles v dubnu a květnu způsobený omezením práce soudů i zvýšený počet bankrotů v červnu, kdy soudy doháněly agendu z minulých měsíců.

Big Tech 2020

Bourání monopolů. V uplynulém roce padla smůla i na digitální giganty. Debatu o monopolech a odpovědnosti za obsah rozvířilo slyšení se šéfy čtyř největších technologických firem v americkém Kongresu, nové regulace navrhla také Evropská komise a vyhrotil se i spor o platby za obsah přebíraný od mediálních domů. Možná nejzávažnější ranou jsou pro Silicon Valley žaloby na Google a Facebook, které americká vláda a úřady viní z nekalých monopolních praktik.

Vítězné tažení videoher a esportu. Pandemie ještě urychlila boom videoherního průmyslu a na něj navázané scény esportu. I v Česku do esportu začali investovat velcí hráči typu Sazky a celosvětově stoupají počty diváků sledujících online přenosy z turnajů. V závěru roku pak miliardové zisky i přes technické potíže přinesla očekávaná hra Cyberpunk 2077 od polského studia CD Projekt Red.

Elektromobilní vlna. Rok 2020 byl v oblasti elektromobility i ve skeptickém Česku zlomový. Domácí automobilky přicházejí s prvními elektrickými modely, rychle se rozšiřuje nabídka dovážených značek a počet prodaných elektromobilů a hybridů se meziročně i bez výrazné podpory státu ztrojnásobil. Celosvětovou jedničkou ve výrobě elektroaut je stále Tesla, ale na její postavení si brousí zuby i německý gigant Volkswagen.

Rozhovor týdne: Pavel Řehák

Pusťte si rozhovor s Pavlem Řehákem, šéfem Direct pojišťovny.Video: Markéta Bidrmanová

„Pojištění není ten typ produktu, u kterého si lidé, když se ráno vzbudí, řeknou: Tak dneska si koupím fantastickou pojistku,“ říká ředitel Direct pojišťovny Pavel Řehák, tedy muž, který letos v březnu přiměl svými varovnými výpočty premiéra Babiše k akci. A dodává, že tu nejžádanější pojistku teď žádná pojišťovna neposkytne. Dejte si celý rozhovor.

Hezký zbytek letošního roku vám přeji za celou partu, s níž pro vás rubriku SZ Byznys na Seznamu děláme. A pro rok příští držíme palce, ať se vám daří i při všech možných krizích a pandemiích najít cestu z maléru ven. V byznyse i v životě!

Zuzana Kubátová

Reklama

Doporučované