Hlavní obsah

Cash Only: Kellner chce do bankovní první ligy, český kyanid míří do světa

Foto: Draslovka

Kolínská Draslovka.

Reklama

Martin Jašminský komentuje dění v českém byznysu a vybírá zprávy, které byste neměli minout. Přinášíme vám webovou podobu newsletteru Cash Only – přihlaste se k odběru a pošleme vám ho každý týden do e-mailu.

Článek

Nejbohatší Čech Petr Kellner bude mít letos dvě důležitá výročí a aktuálně to vypadá, že si jako dárek nadělí stvoření třetí největší banky v zemi co do počtu klientů. Ta má vzniknout spojením veřejně obchodované Moneta Money Bank a několika firem ze stáje PPF, a to Airbank, Zonky a českého a slovenského Home Creditu.

PéKá, jak se v PPF nejvyššímu říká, si solidní veřejnou nabídkou zajistil podíl v Monetě přes 28 procent. Poučen z chyb při prvním pokusu jistě vyladí i druhou část operace. Při té by Moneta měla zaplatit nově vydanými akciemi za nabízené Kellnerovy firmy a ten by se tak dostal k bezmála 60 procentům vykrmené Monety. A aby nebylo pochyb o změně, „nová“ banka by nesla jméno Airbank. Fakt je, že Airbank zní dobře.

Právě probíhající křížové hloubkové kontroly v zainteresovaných firmách mají férově ocenit akcie Monety a Kellnerových firem. A hlavně odstranit obavy analytiků i akcionářů Monety, že Kellner své firmy přeceňuje a Monetu naopak podceňuje. Na startu nových jednání to tak opravdu vypadalo. Jasně, šlo o první výstřel a vytvoření prostoru pro stávající akcionáře Monety vydobýt si na Kellnerovi ústupky. Ale i jim je jasné, že PéKá není dojná kráva a nemohou to přehnat.

Ovládnutí Monety zpříjemní chuť šampaňského, které si v PPF letos v září otevřou u příležitosti 30. výročí založení PPF. Malé kulatiny bude mít ovšem i nejdůležitější okamžik, který umetl Kellnerovu cestu mezi stovku nejbohatších lidí světa.

Počátkem roku 1996 se PPF stala významným menšinovým akcionářem státem ovládané České pojišťovny. To jí zajistilo místo u jednacího stolu o pár měsíců později při řešení finančních problémů pojišťovny. Utajené jednání probíhalo v útrobách Poslanecké sněmovny. Čelní politici ODS a ODA v červnu rozhodli, že řešením bude předat manažerskou kontrolu v České pojišťovně lidem z PPF, a současně nalajnovali cestu pro Kellnera k jejímu plnému ovládnutí. O největší tuzemskou pojišťovnu a její zdroje se následně PPF mohla opřít při své další expanzi.

Kellner už zkrátka ochutnal výhody vlastní silné finanční instituce. Chce hrát v bankovnictví první ligu, jak je zvyklý jinde. A když o něco opravdu stojí, tak to dostane. Jak dostal Telefónicu O2, zakázku na výběr mýta, Škodu Transportation i televizi Nova. A Moneta je zkrátka další na řadě. Navíc to při konsolidaci bankovního trhu nemusí být jeho poslední velká rána.

Hráč týdne – Draslovka Holding

Petr Pudil.

I na kyanidu se dá vybudovat velký úspěch. Své o tom ví v holdingu Draslovka, který teď z Kolína expanduje do EU, USA i Afriky. Vedení firmy, jejímž akcionářem je investiční skupina bpd partners složená z Vasila Bobely, Petra Pudila (na fotce) a Jana Dobrovského, v těchto regionech plánuje postavit tři nové továrny na výrobu speciálních chemikálií z kyanovodíku v hodnotě přibližně čtvrt miliardy dolarů.

Best of byznys

Energetická budoucnost Česka. Covidová krize odsunula do pozadí otázku mimořádně důležitou pro další rozvoj země: proměnu české energetiky. Právě to bylo téma dvoudenní videokonference, kterou jsme živě přenášeli na webu SZ. Mimo jiné na ní padlo sdělení, že stavbu nového jaderného zdroje v Dukovanech má stoprocentně zaplatit stát, a hodně pozornosti přitáhl i rozhovor s egyptologem Miroslavem Bártou. Podívejte se na celý záznam konference.

První továrna na plasty budoucnosti. Materiál pro výrobu recyklovaných PET lahví se už do Česka nebude muset jen dovážet. V Rosicích u Brna je dokončená první tuzemská továrna na rPET materiál, o který mezi výrobci rychle roste zájem kvůli chystanému povinnému podílu v lahvích. I tak ale v celém recyklačním řetězci zůstává spousta zádrhelů – přečtěte si skvělou analýzu tohoto sektoru od Filipa Horáčka.

Expanze kantýn. Když v roce 2010 odcházeli tři čelní manažeři z české pobočky stravovacího obra Sodexo, měli jasný plán: vytvořit bývalému zaměstnavateli plnohodnotného českého konkurenta. Jejich síť závodních jídelen GTH catering za poslední dekádu vyrostla v největšího českého hráče a trojku domácího trhu, a i přes potíže způsobené lockdownem majitelé plánují další expanzi.

Podnikání za časů pandemie

Katastrofa ve službách. Pandemie zlikvidovala více než desetinu živnostníků poskytujících služby, tedy například hospodské, kuchaře, kosmetičky, pedikéry, pradleny či holiče. Odvětví služeb přitom vytvářelo zhruba 60 % HDP. Dopady jsou stále více vidět v gastronomii, kde spadly tržby o 37 %, a to ještě krize zdaleka není u konce.

Více chipsů, méně šminek. Život v lockdownu zásadně proměnil nákupní zvyky. Češi loni přecházeli od instantní kávy k zrnkové, snížili výdaje na kosmetiku, více kupovali biovýrobky, popcorn a chipsy, a také stimulanty a těhotenské testy. Čeká nás postcovidový baby boom?

ČSA jsou v úpadku. Návrh na sebe podaly samotné aerolinky, které mají asi 1,8 miliardy dluhů. O budoucnosti firmy rozhodnou věřitelé v červnu. S problémy se potýkají i jiní letečtí dopravci – australská společnost Qantas zkouší lákat na vnitrostátní zájezdy do předem neznámých destinací a německá Lufthansa vstupuje na železnici.

Big Tech

Roblox trhá rekordy. Burzu na Wall Street rozšířila firma Roblox provozující herní hit, který už v popularitě předčil i legendární Minecraft. Investoři kupovali akcie Robloxu 55 procent nad cenou a hodnota firmy je jen za rok až desetinásobná.

Nemá reklamy, a přesto roste. Sociální platforma Discord dokázala zvýšit příjmy i svou hodnotu, aniž by uživatelům servírovala množství reklam, jako to dělá například Facebook nebo Twitter. Start-up sází na prodej předplatného, které uživatelům nabízí exkluzivní výhody.

Streamovací války v Česku. Pandemie přeje sledování seriálů a na tuzemský trh obsluhovaný zatím hlavně HBO Go a Netflixem chtějí vstoupit další globální značky. V druhé polovině roku by do Česka měly přijít platformy HBO Max a Disney+, v roce 2022 se chystá prosadit i Paramount+.

Rozhovor týdne – David Tomášek

Rozhovor s Davidem Tomáškem.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

Povinné testování už je povinné i ve státních úřadech a firmách nad 50 zaměstnanců, ale antigenní testy ve velkoskladech došly. Firmy tak kupují jednotlivé kusy v lékárnách, nebo využívají veřejná testovací centra. David Tomášek, ředitel distribuční společnosti Trios, nám v rozhovoru vysvětlil, jak vypadá zákulisí testovacího byznysu pod obrovským tlakem.

Minihospoda na konec

Krize dopadla na hospodské nejen v Česku. V anglickém Brightonu si věrné štamgasty i v době tvrdých protikoronavirových opatření udržuje Jennifer Left tak, že za nimi ve vozíku za kolem vozí rovnou celou hospodu. Podívejte se na video.

Minihospoda na dvou kolech.Video: Jan Marek, AP

Užijte si víkend i bez cestování. Pusťte si oblíbený film či seriál, přečtěte knihu, na kterou se již dlouho chystáte, nebo si zahrajte deskovku s rodinou. A určitě budu rád, když si najdete čas i na Seznam Zprávy, které pro vás v redakci připravujeme. Přeji bezproblémový víkend a koronaviru zmar.

Martin Jašminský

Reklama

Doporučované