Hlavní obsah

Cash Only: Komárek slaví s Američany a trpí se Sazkou. Dědek věří vodíku

Foto: Seznam Zprávy

Shrnutí toho nejdůležitějšího z českého a světového byznysu, plus zákulisní informace navíc. To je newsletter Cash Only Jaroslava Maška, šéfa byznysové redakce SZ.

Reklama

Jaroslav Mašek komentuje dění v nejvyšších patrech českého byznysu a vybírá zprávy, které byste neměli minout. Přinášíme vám webovou podobu newsletteru Cash Only – přihlaste se k odběru a pošleme vám ho každý týden do e-mailu.

Článek

Tento týden mi padl do oka velký covidový zaměstnanecký paradox. Zatímco část lidí ze služeb a obchodu už o práci přišla a všichni tak nějak správně čekáme, že příští rok bude z hlediska nezaměstnanosti výrazně horší, výrobní firmy a stavby se potýkají s opačným problémem. Nemají lidi a každý den se klepou, jestli kvůli tomu nebudou muset omezit svůj byznys.

Důvodem jsou karantény, covid, normální chřipky, ošetřovné dětí, které nejsou ve škole, a chybějící zahraniční pracovníci. V takové situaci se nikdo nemůže divit, že šéfové fabrik mžourají na plošné testování jak Prymula na reportéry Blesku.

Mé oblíbené čtení, týdeník Škodovácký odborář, upozorňuje na to, že za chvíli už nebude mít v mladoboleslavské fabrice kdo uklízet. Kvido Štěpánek z Isolit-Bravo, který vyrábí primárně pro autoprůmysl, trpí už od jara výpadkem polských zaměstnanců a horko těžko teď pokrývá třísměnný provoz. Situace v automobilovém průmyslu je o to horší, že výroba sice jede naplno, ovšem pravděpodobně pouze dočasně.

Podle Vlastislava Břízy mladšího, mladšího syna vládce Koh-i-nooru, se snaží výrobci vytvořit větší zásoby aut pro zákazníky právě pro případ dalšího tvrdého lockdownu a přerušení dodavatelských řetězců. Po Novém roce ovšem pravděpodobně zatáhnou ruční brzdu kvůli nejisté poptávce. Odstávky budou velké.

Jinak řečeno, českému průmyslu by se teď hodily flexibilní ruce navíc. S nápadem přišel šéf a majitel břeclavského Alcaplastu František Fabičovic, který volá po něčem, co by šlo nazvat dočasnou legalizací švarcsystému. „Chybí mi teď skoro pětina lidí ve výrobě. Kdybych mohl vzít dočasně na jejich místa šikovné OSVČ, kterým teď zase chybí jejich vlastní zakázky, stát by jim nemusel dávat pětistovku denně na ruku a já bych zase neztrácel zákazníky kvůli tomu, že nestíháme dodávat,“ vysvětlil svůj pohled pro Cash Only.

Protože je ale realista, tak spíše čeká, že si svým nápadem vykoleduje návštěvu úředníků na kontrolu. Slovo švarcsystém se přece veřejně neříká.

Přihlaste se k odběru newsletteru Cash Only

Hráč týdne: Karel Komárek

Firmy miliardáře Karla Komárka Sazka Group a KKCG získaly investici od fondů Apollo ve výši 500 milionů eur. Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

KKCG Karla Komárka se podařil významný krok do světa. Své síly spojila s americkými fondy Apollo, které jí mohou otevřít další dveře na Západ. Ve firmě, která bude vlastnit veškerá loterijní aktiva v Evropě, získají výměnou za 500 milionů eur zhruba 12procentní podíl. Lidé na trhu to srovnávají s partnerstvím EPH a australského Macquarie či dřívějšího spojení Avastu a CVC. Prostě velká věc. Radost z ní Komárkovi kazí navrhovanévyšší zdaněné tuzemské Sazky, které by výrazně zahýbalo s její hodnotou. Zda by se mohlo propsat i do oznámeného obchodu, není jasné.

Best of byznys

Kara a Pietro Filipi vyklízí obchody. Krizí zkoušené české módní značky vyklidily své prodejny. Podle jejich šéfa Michala Mičky je to obrana proti případnému zadržení zásob ze strany obchodních center. Těm firma neplatí nájem a chce nové podmínky.

Návrat piva do Znojma. Martin Pacovský byl ještě loni velké zvíře v polostátním gigantu ČEZ . Teď se v rámci investiční skupiny Gourmet Invest věnuje budování regionálních pivovarů na Moravě, kde přesouvá mnohem nižší řády korun. Věří, že lokální pivovary mají budoucnost.

Nezbývá na vodu, klima ani bydlení. Čekali byste, že krize povede k pozitivní změně? Ale no tak. Výdaje nového rozpočtu poputují hlavně do betonu a chybějící peníze se seberou životnímu prostředí, bydlení či kultuře. Petr Holub ve své analýze nenechává na vládním návrhu nit suchou.

KOMENTÁŘ: Pandemie není fér. Přál bych si, aby stát i soukromý sektor skutečně dokázaly společně strategicky investovat, a to zejména do vzdělávání, digitalizace, automatizace nebo dostupného bydlení, píše generální ředitel České spořitelny Tomáš Salomon. Varuje, že jarní oživení bude rozpačité a některá odvětví ekonomiky z krize vyjdou podstatně oslabenější.

Graf týdne: Pivní křivky

Jak je na tom česká ekonomika, která vstoupila do druhého lockdownu v dost oslabeném stavu? HDP ve druhém čtvrtletí dosáhl nejhoršího výsledku od roku 1993 a propadla se i spotřební daň z piva. Ekonomové sice po konci epidemie očekávají robustně růstovou fázi, ale je otázkou, jak ekonomika zareaguje na druhý lockdown.

Co se píše jinde

V pozadí je bitva o Green Deal. Českým drahám hrozí obrovská pokuta od Evropské komise i žaloby konkurentů na železnici. Jednou z příčin bojů kolem vlakové dopravy je plán Evropské zelené dohody. (Euro)

Klimaticky neutrální Česko není sci-fi. Podle studie McKinsey & Company je pro nás reálné snížit do deseti let emise skleníkových plynů o 55 procent. Vyžádalo by si to dodatečné investice ve výši 500 miliard korun. (Aktuálně)

Kauza Flashnews. Nový dlouho očekávaný projekt majitele Livesport a miliardáře Martina Hájka budí emoce – na platformu se snáší kritika od zástupců největších mediálních domů, jako jsou Economia a Mafra, i provozovatelů malých speciálních serverů, jako je Zdopravy Jana Sůry. Zástupci Flashnews se hájí, že „právně to je ok“. (Info.cz)

Big tech

Potlach s robotem. Pandemie zvýšila zájem o on-line nakupování. Spolu s tím čelili provozovatelé českých e-shopů více dotazům od zákazníků. Aby je stíhali vyřizovat, stále častěji nasazují umělou inteligenci.

Data Evropanů zůstanou v Evropě. Google reaguje na zrušení úmluvy chránící soukromí při sdílení dat mezi EU a USA. Dohodl se s francouzskou firmou OVH na prodeji cloudového softwaru, který zajistí, že data Evropanů zůstanou na evropských serverech.

ZE ZAHRANIČNÍHO TISKU:

TikTok se dohodl se Sony Music. Zásadní složkou většiny obsahu na sociální síti TikTok jsou hudební tracky, na které zatím TikTok získával práva krátkodobými smlouvami s vydavateli. Teď uzavřel dlouhodobou dohodu s jedním z největších globálních hráčů. (Rolling Stone)

Silicon Valley slaví Bidenovo vítězství. Výsledky prezidentských voleb oslavují technologické firmy, které od Bidena očkekávají volný prostor pro byznys a málo regulací. Ne vše se ale vrátí do zlatých dob Obamovy administrativy. (Protocol)

Rozhovor týdne

Pusťte si rozhovor s Daliborem DědkemVideo: Seznam Zprávy

Když vás něco vystraší, tělo napumpuje adrenalin, bojíte se, ale za chvíli vás to přejde. A řada lidí rezignovala, říkají: No tak co, nějak to přečkám. Takto popisuje jablonecký miliardář Dalibor Dědek současnou covidovou náladu ve společnosti. Sám investoval do Remdesiviru a věří vodíkové budoucnosti.

Jaroslav Mašek

Ústecký podnikatel Martin Hausenblas začal opravovat rozpadlý zámek Skrytín a chce do něj investovat nejméně sto milionů. Podívejte se, jak mu to zatím jde.Video: Zuzana Hodková

Reklama

Doporučované