Hlavní obsah

Cash Only: Křetínský a Tkáč opět spolu, miliardáři versus staré garáže

Foto: Profimedia.cz

Co se za poslední týden událo v českých firmách a co se vyplatí dál sledovat v Česku i v zahraničí? Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru Jaroslava Maška, šéfa byznysové redakce SZ.

Reklama

Jaroslav Mašek komentuje dění z českého byznysu a vybírá zprávy, které byste neměli minout. Přinášíme vám webovou podobu newsletteru Cash Only – přihlaste se k odběru a pošleme vám ho každý týden do e-mailu.

Článek

Už jste někdy viděli památkově chráněné garáže? Pokud ne, zkuste do nich zajet, mohou být v hotelu InterContinental. Doporučuji vzít si k tomu také památkově chráněné auto. Ideálně Škodu 100, maximálně „stodvacítku“, na jejichž rozměry byly tyto garáže projektovány. Ostré rohy, zatáčky a úzká stání – přičemž nová auta obvykle zabírají tak jedno a půl. Kdysi jsem tam vracel po autotestu Rolls-Royce Phantom s prodlouženým rozvorem a ještě nikdy jsem se, řekněme na zádech, takto za volantem nezpotil.

V těchto dnech se ale rozhoduje o tom, jestli budou stejně jako hotel InterContinental, k němuž v podzemí přiléhají (ale nejsou pod ním), prohlášeny za nemovitou kulturní památku. Celý případ je bizarní a jako vždy jde o emoce a peníze. Či naopak. Konkrétně proti sobě stojí 100 miliard (Baudiš, Kučera, Šlemr) a starousedlíci s nenápadnou podporou šéfa ČEZ Daniela Beneše, který v místě bydlí.

Přihlaste se k odběru newsletteru Cash Only:

Výše uvedená trojice českých miliardářů loni hotel koupila a začala s jeho rekonstrukcí včetně revitalizace celého okolí a přístavby moderní prosklené budovy na přilehlém náměstí Miloše Formana (pod nímž jsou zmíněné garáže). Nový dům s obchody či muzeem filmu by pochopitelně vylepšil ekonomiku celého projektu, starousedlíkům se ale nelíbí. Zatím nepomáhá ani to, že investoři slibují nižší výšku či 1000 metrů čtverečních veřejného prostoru kolem (třeba když zmizí současné výdechy ze starých garáží).

Covid-19 vše ještě eskaloval. Absence turistů znamená, že hotel zavřel a rekonstrukce by mohla proběhnout co nejdříve. Ideálně do roku 2022, kdy má řízení hotelu převzít síť Fairmont. Původně se počítalo, že za dva roky teprve proměna začne. Covidový prostoj by teď mohl být využit k investici, jak ostatně v době krize vyzývá i vláda. Zatím to ale vypadá, že se místo nové zajímavé architektury v centru a rozjetí investiční aktivity rozjedou jen obvyklé zdržovačky. Klasické „kouzlo“ staré Prahy. A starých garáží.

Hráč týdne: Zbyněk Kocián a Notino

Pusťte si rozhovor s šéfem značky Notino.Video: Zuzana Hodková

Největšího evropského prodejce kosmetiky a parfémů vybudoval Michal Zámec. Dnes pod značkou Notino obsluhuje většinu Evropy a letos očekává tržby zhruba 15 miliard korun, což je téměř pětimiliardový meziroční růst. Nová čísla a plány pro SZ Byznys odhalil generální ředitel firmy Zbyněk Kocián.

Best of byznys

Vítek zvolňuje tempo. Druhý nejbohatší Čech spolu se svou manželkou odstupuje z představenstva skupiny CPI Property Group. Radovan Vítek v lednu oslaví padesátiny, vyrovnává se s nedávnou smrtí otce a je tak podle něj na čase zvolnit a CPI profesionalizovat. Dál ale zůstane aktivním vlastníkem a do budoucna o firmě uvažuje jako o rodinném majetku.

Zoufalství a bezmoc v gastronomii. „Naplnili jsme sklad a vše nově objednali. Čekáte vánoční shon a na povolenou kapacitu naplněnou restauraci a teď se to opět zkrouhne. Polovinu potravin můžeme vyhodit,“ říká šéfkuchař Jan Punčochář. Dodává, že by podle něj bylo nejlepší nechat podniky zavřené do konce roku a pak je pustit v normálním režimu.

Biotechnologie se vyplatily. Petr Kellner po deseti letech zpeněžil investice do biotechnologického výzkumu. Skupina PPF prodává podíl ve švýcarské firmě NBE-Therapeutic velkému globálnímu hráči Boehringer Ingelheim. Celý obchod má hodnotu 1,18 miliardy eur, což z něj dělá největší evropskou akvizici této dekády v tomto specifickém oboru.

Milion za tři hodiny. Fitness studio Železná Koule funguje už deset let a za tu dobu si vybudovalo silnou fanouškovskou základnu. Když ji trenéři požádali o příspěvek na rozjezd online tréninků, vybrali za tři hodiny přes milion korun a oblíbená tělocvična tak rekordem na HitHitu předstihla úspěch zlínské obuvnické firmy Vasky.

Graf týdne

Většina českých firem má negativní vyhlídky do budoucna. Klesá poptávka i investice, omezuje se provoz a index očekávání klesl na nejnižší hodnotu od začátku měření v roce 2013. Podívejte se na nevalné perspektivy českých živnostníků v grafech.

CO SE PÍŠE JINDE:

Arca v insolvenčním boji. Část nezajištěných věřitelů předlužené skupiny Arca Capital spojuje síly v boji o své pohledávky. Většina dosud přihlášených držitelů směnek jsou spotřební a bytová družstva napříč Českou republikou. (E15)

Úspěch brněnských ajťáků. Brněnský nástroj Webnode, umožňující snadné vytváření webových stránek, kupuje belgický webhostingový velikán team.blue. Přesná cena zveřejněna nebyla, ale podle informací Forbesu jde o obchod v řádech jednotek miliard korun. (Forbes.cz)

Big Tech

Rozbijí úřady Facebook? Na největší sociální síť míří hned dvě žaloby. Úřady a státy USA Facebook obviňují, že zneužívá pravidla hospodářské soutěže. Budou chtít, aby se vzdal aplikací Instagram a WhatsApp, které koupil v letech 2012 a 2014.

Airbnb vstupuje na burzu. S akciemi firmy se začalo obchodovat na trhu Nasdaq. Firma byla při primární nabídce celkově ohodnocena na 47 miliard dolarů. Pro Airbnb je to velký návrat na výsluní vzhledem k tomu, že letos zažilo prudký pokles rezervací a rušení objednávek kvůli koronaviru.

ZE ZAHRANIČNÍHO TISKU:

Soumrak robotických taxíků. Firma Uber prodala svou sekci zabývající se vývojem samořídících aut. Dříve nadějný projekt, se kterým Uber předběhl Google i Teslu, se v posledních letech dostal do problémů a dlouhodobě ztrátová firma se ocitá pod stále větším tlakem investorů. (Guardian)

Rozhovor týdne: Radomír Lapčík

Foto: Trinity Bank

Zakladatel Trinity Bank dává svým zaměstnancům za vzor Jaromíra Jágra.

Přestaneme dělat to, co umíme, a budeme chtít globálně konkurovat v něčem, co vůbec neumíme, říká finančník Radomír Lapčík na adresu evropských automobilek zaostávajících ve vývoji elektromobilů. Probrali jsme s ním i nejistou situaci bankéřů a revoluční změny, které se teď dějí na světových finančních trzích.

Co říci úplným závěrem? Je vidět, že cesty jsou nevyzpytatelné. Vedou nahoru, dolů, doleva, doprava a často se opět spojí. Příště vás světem peněz provede má vážená kolegyně Zuzana Kubátová.

Jaroslav Mašek

P.S.: Nedaleko Prahy otevře příští rok muzeum vozů Škoda, které bude mít mimo jiné největší ucelenou sbírku sportovních škodovek na světě. Zhruba stovku vozů na ploše 1400 metrů čtverečních doplní kavárna a konferenční sál. Podívejte se na fotky unikátních veteránů.

Reklama

Doporučované