Hlavní obsah

Cash Only: Křetínský se obrací k obchodu, Vítek posiluje v Itálii

Foto: Profimedia.cz

Daniel Křetínský.

Reklama

Zuzana Kubátová komentuje dění v českém byznysu a vybírá zprávy, které byste neměli minout. Přinášíme vám webovou podobu newsletteru Cash Only – přihlaste se k odběru a pošleme vám ho každý týden do e-mailu.

Článek

Třetí nejbohatší Čech Daniel Křetínský může letos slavit kulaté jubileum. Je to přesně dvacet let, co buduje své životní dílo, Energetický a průmyslový holding. Začínal od nuly, dnes jeho impérium s doly, elektrárnami, plynovody a dvoumiliardovým ziskem EBITDA (přirozeně v eurech) zasahuje sedm evropských zemí.

Místo oslav Křetínský letos dovršil obrat od energetiky k obchodu. Jen jeho zatím nejvyšší investorský cíl – německé Metro AG – vykazuje zisk EBITDA kolem miliardy eur. Křetínský je v Metru už dvoupětinovým akcionářem a hodlá dál posilovat.

Mimochodem, co s Křetínským těch 20 let vzestupu udělalo? Lidé z jeho okolí tvrdí, že se prakticky nezměnil. Pořád se prý dokáže extrémně rychle orientovat v nové problematice, pořád osobně rozhoduje o strategii a hlavních investicích, pořád pracuje – jak říká jeho mediální manažer Daniel Častvaj – „ve velkém detailu“. Ale na rozdíl od minulosti si prý alespoň občas bere dovolenou.

Křetínský si brousí zuby na definitivní ovládnutí Metra, na nás v SZ Byznys si brousí zuby nový šéf. Od března se vedení naší rubriky ujímá Martin Jašminský, který přesedá z šéfredaktorského křesla Hospodářských novin. S Martinem jsem hezkých pár let pracovala v MF Dnes i v Hospodářkách. Dejte na mne: tohle je jeden z nejzajímavějších manažerských přestupů letošního roku.

Martin už vzkázal, že se do Seznamu těší, protože ho považuje za nejdynamičtější mezi všemi mediálními domy u nás. S ním to bude teprve dynamika!

Hráč týdne – Radovan Vítek

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Radovan Vítek pokračuje ve svém italském tažení.

Radovan Vítek pokročil na svém italském tažení. Do firmy Nova Re, což je jeho hlavní odrazový můstek pro další investice v Itálii, nalévá 1,4 miliardy eur. Plány na italskou expanzi nezvrátil ani drtivý dopad koronavirové krize na hospodaření Vítkovy skupiny CPI, jíž se loni jen za první pololetí meziročně doslova vypařily přes čtyři miliardy korun zisku.

Best of byznys

Kauza Moneta pokračuje. Plán Kellnerovy skupiny PPF na spojení s Monetou stále vyvolává bouřlivé debaty. Například Oliver Škutil, manažer fondu Petrus Advisers, který má v Monetě zainvestovanou miliardu korun, tvrdí, že PPF má nějaká aktiva, jichž se už delší dobu chce zbavit – zabalit je do balíčku a spojit se zdravým hráčem. Šéf Monety Tomáš Spurný s dalším jednáním souhlasí a chce „usilovat o vzájemně vyvážený a oboustranně výhodný výměnný poměr“, tedy nejspíš o nejlepší cenu.

Nova vsadí na placené služby. Didier Stoessel, nový šéf skupiny CME, do níž patří i televize Nova, nám v prvním rozhovoru nastínil budoucnost české komerční jedničky. Tvrdí, že je do pěti let reálné, aby jeho skupina v Česku a na Slovensku měla milion předplatitelů. Právě placené služby už v minulém roce pomohly částečně vyrovnat covidovou pandemií způsobený propad příjmů z reklamy.

Z pilotů skladníci. Jedním z pandemií nejhůře postižených sektorů jsou i aerolinky. Letecký koncern Smartwings si podle jeho spolumajitele Jiřího Šimáněho chce vzít od konsorcia bank státem garantovaný úvěr dvě miliardy korun, sníží počet letadel a požaduje kompenzace od vlády. A na realizaci svého plánu už nemá moc času – na konci února skončí mimořádné moratorium, které skupinu chránilo před atakem věřitelů.

Nahoru a dolů

• Dáme jídlo spouští online večerku. Rozvážková platforma věří, že našla díru na trhu – spouští e-shop Dáme market, který má díky síti malých lokálních skladů bodovat hlavně rychlostí doručení.

• Není z čeho vyrábět. Firmám v krizi vázne zásobování. Kvůli chybějícím dílům už na několika místech zastavila výrobu Škoda Auto, materiálu má nedostatek i textilka Juta. Další problémy způsobuje vysoký počet nemocných zaměstnanců.

Big Tech

• Bezos odchází. Zakladatel Amazonu a jeden z nejbohatších lidí na světě Jeff Bezos letos opustí funkci výkonného ředitele podniku. Nahradí ho Andy Jassy, který nyní řídí cloudové aktivity Amazonu.

• Cena Bitcoinu už není důležitá. Alespoň to ve svém komentáři tvrdí Alex Pilař, podle kterého totiž Bitcoin dosáhl únikové rychlosti z gravitačního pole klasických aktiv a fiat měn.

• Češi ovládnou Němce. Technologická společnost Memsource zaměřená na automatizované překlady převzala svého německého konkurenta Phrase. Hodnota akvizice dosáhla půl miliardy korun.

Rozhovor týdne: Vladimír Dlouhý

Šéf Hospodářské komory Vladimír DlouhýVideo: Markéta Bidrmanová

Šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý má na covidová opatření jasný názor: Nemocenská pro lidi v karanténě by se neměla zvyšovat, protože by se pak lidé nechávali trasovat podvodem a zbytečně se „házeli marod“. Na vlně covidových kompenzací se veze plno černých pasažérů, home office je placená dovolená a zaměstnanci na ní ztrácejí pracovní disciplínu. Navíc je společnost už nervózní. I proto by měla podle Dlouhého vláda zvažovat rozvolňování, i když to zvýší tlak na nemocnice a krematoria. Byznysový lobbista sice připouští, že čelíme nepříjemným etickým otázkám, ale i tak dává lockdownu maximálně měsíc. Tak snad nechytne covid ani on, ani jeho blízcí.

Baťa v barvě na konec

Foto: Státní okresní archiv Zlín / Kolorizace fotografií: Vladimír Parízek

Plnobarevný baťovský svět.

Nadace Tomáše Bati ve spolupráci se Státním okresním archivem Zlín připravila online výstavu kolorovaných fotografií, které přibližují prvorepublikový Zlín a vize, které se v něm Baťovi podařilo zhmotnit. Podívejte se na unikátní snímky.

Končí výčet toho nejzajímavějšího z byznysu v prvním únorovém týdnu. Nebuďte nervózní, jak vás z toho podezírá Vladimír Dlouhý, udržujte si zdravý rozum a čtěte SZ Byznys! Hodně zdraví přeje

Zuzana Kubátová

Reklama

Doporučované