Hlavní obsah

Cash Only: Krize bere i dává. Cestovní ruch strádá, jinde mají nečekané štěstí

Foto: Facebook Aparthotelu Svatý Vavřinec

Co se za poslední týden událo v českých firmách a co se vyplatí dál sledovat v Česku i v zahraničí? Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru Zuzany Kubátové z byznysové redakce SZ.

Reklama

Zuzana Kubátová komentuje dění v českém byznysu a vybírá zprávy, které byste neměli minout. Přinášíme vám webovou podobu newsletteru Cash Only – přihlaste se k odběru a pošleme vám ho každý týden do e-mailu.

Článek

První lednový týden ukazuje, že i v roce 2021 bude byznysem a trhy hýbat koronavirus. Finanční skupina Penta sází na to, že zdravotnická aktiva v době pandemie nabývají na atraktivitě. Takže se rozhodla nabídnout investorům podíl ve své klíčové zdravotnické divizi Penta Hospitals International – bez ohledu na to, že zatím pořád není hotov její budoucí hlavní klenot, moderní nemocnice v Bratislavě.

Koronavirová krize je ovšem pro tisíce podnikatelů pohromou, hlavně v turistickém průmyslu vymazala celé tržní segmenty. Štěstí měli byznysmeni, kteří se ohrožených podniků stihli včas zbavit, tak jako miliardář Karel Komárek, který prodal největší českou cestovní kancelář Fischer loni na jaře těsně před vypuknutím krize. Fischer je dnes propojený s Exim Tours a tenhle tandem loni za celý rok utržil tolik, co předloni obě velké cestovky za jediný měsíc. „Nejhorší sezona, kterou jsme si kdy mohli představit,“ říká šéf cestovkové skupiny Jiří Jelínek.

Na druhou stranu přibývá i těch, jimž koronavirus nahrává. Češi uvěznění celé měsíce ve svých domovech se pustili do jejich zvelebování, takže třeba král domácího trhu se stavebninami Vít Kutnar má za sebou rekordní rok. Nebo firma Linet českého postelového magnáta Zbyňka Frolíka – ani ta v posledních měsících nestíhá vyrábět.

Hráč týdne: Aleš Zavoral

Foto: Profimedia.cz

Alza se zařadila do miliardového klubu.

Hráčem prvního lednového týdne je podle SZ Byznys zakladatel české jedničky v oboru e-commerce Aleš Zavoral. E-shop Alza se podle aktuálně zveřejněných výsledků roku 2019 zařadil do elitního klubu tuzemských firem, jejichž roční zisk se přehoupne přes miliardu korun.

Best of byznys

Do čeho se letos vyplatí investovat? Pandemie sice srazila ekonomiku do krize, ale dalo se na ní i vydělat - akcie zaznamenaly nejrychlejší růstový obrat v historii a hlavní indexy přepisovaly rekordy. Přečtěte si, co by nemělo chybět ve vašem investičním portfoliu pro rok 2021, a pokud chcete vsadit na bitcoin, pár rad najdete v komentáři Alexe Pilaře.

Křetínský pálí biomasu. Firma Gazel Energie z Křetínského holdingu EPH spustí elektrárnu na biomasu v jihofrancouzském městě Gardanne. Projekt byl dříve pozastaven kvůli nejasným dopadům na životní prostředí, ale úřady nakonec rozhodly o spuštění. Jde o největší elektrárnu svého druhu v zemi.

Zakladatel Alibaby zmizel. Jack Ma, 56letý miliardář a zakladatel společností Alibaba a Ant Group, se na veřejnosti neobjevil více než dva měsíce. Jeden z nejbohatších lidí v Číně se stal podle všeho trnem v oku tamních regulačních orgánů i vlády. Podle nepotvrzených spekulací je možné, že uprchl ze země.

Graf týdne: hotely v krizi

Penziony a hotely v Česku se loni zaplnily sotva ze třetiny, celý rok tak patří k historicky nejhorším. Situace je kvůli úbytku turistů a zrušení konferencí těžká zejména v Praze, ale najdou se i oblasti, kde propad nebyl tak velký. Podívejte se na podrobnou analýzu Filipa Horáčka.

Odjinud

Zemřel profesor Michal Mejstřík. Přední český ekonom, zakladatel CERGE a Institutu ekonomických studií na FSV UK, zemřel na covid-19. Vedle svých akademických aktivit byl například konzultantem při privatizaci plynárenského průmyslu nebo členem dozorčí rady ČEZ. Mimo jiné také pracoval pro mezinárodní instituce jako USAID, Světovou banku či Evropskou komisi. (Hrot)

Do Rohlíku vstoupí francouzský investor. Hospodářské noviny ověřily, že do on-line obchodu s potravinami Rohlík.cz, který vede podnikatel Tomáš Čupr, vstupuje silný zahraniční investor, francouzský fond rizikového kapitálu Partech Partners. Ten do Rohlíku nejspíš nalije miliardy korun. (ihned.cz)

Big Tech

Musk se stal nejbohatším člověkem na světě. Spoluzakladatel firmy Tesla Elon Musk svým jměním poprvé překonal šéfa Amazonu Jeffa Bezose - pomohl mu růst akcií i dobré výsledky Tesly, která prodala v roce 2020 neočekávaně mnoho elektroaut.

Wall Street zasahuje proti Číně. Největší čínský mobilní operátor China Union a další dvě telekomunikační firmy China Telecom a China Unicom musí zmizet z newyorské burzy kvůli údajnému napojení na čínskou armádu. Jde především o symbolický krok pokračujícího napětí mezi USA a Čínou.

ZE ZAHRANIČNÍHO TISKU:

Záchrana internetové neutrality? Vítězství demokratických kandidátů v senátních volbách v americké Georgii možná přispěje k uzákonění principu internetové neutrality v USA. Demokraté budou mít totiž díky většině v senátu kontrolu nad telekomunikační regulační komisí FCC. (The Verge)

Rozhovor týdne: Tomáš Sedláček

Foto: Profimedia.cz

Jsou čtyři důvody, proč bude rok 2021 lepší, říká ekonom Sedláček.

Věříte, že rok 2021 bude lepší? Pak jste na tom stejně jako ekonom Tomáš Sedláček. V profilovém rozhovoru pro Seznam Zprávy mimo jiné předpovídá, že kvůli růstu mezinárodních paktů a spolupráce se z české politiky významem postupně stane ekvivalent politiky Středočeského kraje…

Tolik výběr toho nejzajímavějšího ze světa byznysu v prvním lednovém týdnu. Pamatujte na to, že kolem nás stále létá otravný virus, držte se doma, čtěte a buďte zdrávi!

Zuzana Kubátová

Reklama

Související témata:

Doporučované