Hlavní obsah

Cash Only: Milostivé léto startuje ve stínu krutého podzimu. Naučte se šetřit

Foto: Shutterstock.com

Rada „začněte šetřit“ se mnohým může zdát banální, ale opravdu stojí za to, se nad tím zamyslet.

Reklama

Martin Jašminský, Zuzana Kubátová a Jiří Zatloukal komentují dění v českém byznysu. Přinášíme vám webovou podobu newsletteru Cash Only – přihlaste se k odběru a pošleme vám ho každý týden do e-mailu.

Článek

V den výročí vzniku samostatného československého státu odstartovala jedinečná akce, kdy během tří měsíců mohou u řady veřejných institucí statisíce dlužníků žádat o prominutí různých poplatků a sankcí spojených s jejich dluhem, pokud zaplatí původní dluh.

Akce s názvem Milostivé léto startuje v době krutého podzimu, kdy statisícům domácností hrozí vážné finanční problémy kvůli dramatickému nárůstu plateb za elektřinu a plynu poté, co majitel skupiny Bohemia Energy Jiří Písařík hodil své klienty přes palubu a poslal je k dodavatelům poslední instance.

Pokud Milostivé léto pomůže části předlužených lidí z jejich finanční pasti, energetické tornádo tam naopak může až statisíce lidí poslat. Růst cen energií se navíc dříve či později nevyhne nikomu. Jak budou klientům dodavatelů energií dobíhat jejich platné smlouvy a budou se měnit ceníky, za energie si postupně připlatí všichni.

Skutečně nás čekají těžší časy, jak ve svém projevu zmínil premiér Andrej Babiš. Domácnosti i firmy budou čelit vysoké inflaci, ceny rostou prakticky všude, kam se člověk podívá. Česká národní banka bude pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb, aby vysokou inflaci zbrzdila a postupně vrátila ke dvěma procentům, takže po energiích a dražším zboží a službách porostou firmám a domácnostem náklady spojené se splácením úvěrů.

Budou-li přetrvávat problémy v automobilovém průmyslu, klíčovém odvětví tuzemské ekonomiky, lze i pochybovat o tom, že si udržíme relativně slušný růst. Česká ekonomika rostla ve třetím čtvrtletí meziročně o 2,8 procenta, tedy rychleji, než je průměr v EU, ale růst táhla výhradně domácí poptávka spojená s oživením ve sféře obchodu a služeb po covidové pandemii.

To ale může vzít rychle za své, protože aktuální dramatický růst nakažených i hospitalizovaných bude opět znamenat i ochlazení v oblasti obchodu a služeb. Nedůvěra značné části populace k očkování je navíc téměř zárukou, že se to bude v určitých cyklech pravidelně vracet.

Česko patří stále mezi země s nejnižší mírou nezaměstnanosti v EU, ale růst cen energií, nedostatek klíčových komponent pro automobilový průmysl a přetrvávající narušení dodavatelských řetězců v celé řadě oborů jen těžko nepovede i k růstu nezaměstnanosti. Firmy se navíc budou dostávat i pod tlak odborů, které budou chtít pro zaměstnance vyšší mzdy, aby v důsledku inflace reálně nechudli.

Před příchodem pandemie covidu zažívalo Česko dlouhé období prosperity a růstu životní úrovně. Mnozí lidé si vůbec nepřipouštěli, že by se jejich životní standard mohl nějak prudce změnit. A když mají nenadálé mimořádné výdaje, zjišťují, že jejich finanční rezervy na to nestačí, nebo že vlastně vůbec žádné nemají.

Pro to, jak přežít těžké časy, je užitečná filozofie legendárního podnikatele Tomáše Bati, v které najdete inspiraci, jak každý musí začít sám u sebe. Špičky českého byznysu si to připomněly u příležitosti výročí narození slavného byznysmena.

Rada „začněte šetřit“ se mnohým může zdát banální, nebo s ohledem na jejich finanční situaci nesmyslná, ale opravdu stojí za to, se nad tím zamyslet. Spousta lidí totiž vůbec šetřit neumí, jiní žijí nadoraz z měsíce na měsíc, ale ušetřit se dá i tak, že nebudu dělat zbytečné chyby v hospodaření. A kolega Jirka Vokřál to tady pěkně shrnul, jak s tím jednoduše a efektivně začít.

Zajímá vás, co je za novým jménem Facebooku, jak PPF nevzdává úsilí o ovládnutí Moneta Money Bank nebo proč je bitcoin jen „pro horních 10 tisíc“? Přihlaste se k odběru Cash Only a kompletní newsletter budete každý pátek dostávat do své schránky.

Reklama

Doporučované