Hlavní obsah

Cash Only: Nejmladší šéf Škody Auto v historii, Křetínský posiluje na Západě

Co se za poslední týden událo v českých firmách a co se vyplatí dál sledovat v Česku i v zahraničí? Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru Jaroslava Maška, šéfa byznysové redakce SZ.

Reklama

Jaroslav Mašek komentuje dění v nejvyšších patrech českého byznysu a vybírá zprávy, které byste neměli minout. Přinášíme vám webovou podobu newsletteru Cash Only – přihlaste se k odběru a pošleme vám ho každý týden do e-mailu.

Článek

Dnes to bude z nejvyšších manažerských kruhů. Zatímco se všichni už třetí den bavíme americkými volebními dostihy, podařilo se nám s kolegyní Zuzanou Hodkovou zajet ještě do Mladé Boleslavi udělat rozhovor s novým šéfem Škoda Auto. Thomas Schäfer je mimochodem pro českou ekonomiku asi tak desetkrát důležitější než americký prezident, jenže není ani oranžový, ani si neplete vnučku s mrtvým synem, takže uznávám, že to není taková zábava.

Je to ale muž, jehož příchodem získává největší česká fabrika svého dosud nejmladšího šéfa (padesát bylo v den nástupu jen prvnímu porevolučnímu firemnímu generálu Ludvíku Kalmovi), což se do nových časů hodí. Schäfer má navíc velké zkušenosti z výroby, řídil továrny VW prakticky v celé Africe, což je užitečné do doby covidových komplikací. Snad se rychle dostane také do dalších rolí šéfa nejziskovější části koncernu VW, což je titul, o nějž se Škodovka poslední roky dělí s Porsche. Ty budou totiž v době elektrifikace, k níž se pojí obrovské náklady s nejistým výsledkem, ještě potřebnější.

Co zatím vidíme? „Mladý Schäfer“ má podstatně uvolněnější a čitelnější styl řízení a jednání než jeho předchůdce Bernhard Maier, po němž přebírá úctyhodné dědictví. Škoda je navzdory pandemii zisková, plní tvrdé emisní limity, rozkročila se ještě víc do světa a má svůj téměř miliardový nadační fond. Až moc silný a nezávislý Maier, se kterým šéf koncernu Herbert Diess v rámci vnitrofiremních bojů v létě nebývale vyběhl (přišel o místo prakticky z týdne na týden, což v koncernu opravdu běžné není), přinesl do Boleslavi sice trochu rozevlátý a nákladný manažerský styl (je potřeba nezapomínat, že jeho osobnost formovala značka Porsche), ale zároveň škodovákům dával ještě pevnější sebevědomí v rámci celého koncernu a vymetal poslední zbytky řekněme boleslavské provinčnosti.

„Šel klidně nahoru a řekl: Chcete, abychom šli jako Škoda do Indie? Ok, bude to stát tolik a tolik, potřebuji k tomu to a to. Žádné flikování na koleně po nocích, jak škodováci občas předvádějí, aby ukázali, že vše zvládnou,“ vzpomíná na Maiera jeden z bývalý manažerů automobilky. Thomas Schäfer teď bude moci něco podobného předvést se severní Afrikou, kterou díky jeho backgroundu dostala Škoda Auto nově na starosti a bude v něm zastupovat celý Volkswagen.

Muž, který dospíval v západním Německu, zatím pracuje prakticky nonstop. Bydlí v pražském hotelu, čeká na rekonstrukci firemní vily a na to, až se k němu připojí manželka z JAR. Příští rok představí další elektromobil (asi SUV kupé z Enyaqu), bude hledat nové výrobní kapacity mimo Česko (Rusko, Indie) a chce mít v boardu Škody první ženu. Celý rozhovor najdete níže. Na Schäferově nasazení a umu prosadit se uvnitř koncernu bude záviset velká část české ekonomiky. Sto dní z obvykle pětiletého mandátu má za sebou. Jen Boleslav není Amerika a předčasné volby tam mohou přijít kdykoli.

A teď zpátky k tomu zábavnému: Biden vs. Trump.

Přihlaste se k odběru newsletteru Cash Only

Hráč týdne: Daniel Křetínský

Daniel Křetínský je jedním z nejaktivnějších nebo aspoň nejviditelnějších investorů z „velkých kluků“ v době covidové. Podařilo se mu dokončit nákup 49 procent ve slovinské obdobě českého ČD Carga. Větší díl zůstává státním slovinským železnicím. Zároveň server Motejlekskocdopole.com tento týden upozornil, že Křetínský spolu s Patrikem Tkáčem posílili svou pozici ve francouzském maloobchodě Casino. Navyšují také v Metru.

Best of byznys

PPF se propadla do výrazné ztráty. Byznysu nejbohatšího Čecha Petra Kellnera se v krizi nedaří. Jeho skupina PPF v pololetí prodělala přes deset miliard korun. Loni ve stejné době vydělala přes 15 miliard. Sám Kellner ve výroční zprávě PPF tvrdí, že „krize je příležitost“.

Online prodej trhá rekordy, Mall Group přijal stovky lidí. Druhému největšímu hráči v českém e-commerce, skupině Mall Group, stouply na jaře tržby o 60 procent a teď znovu zažívá předčasné Vánoce. Firma je sice dlouhodobě ztrátová, ale její nový šéf pro obchod a rozvoj Jakub Střeštík v rozhovoru tvrdí, že se do černých čísel posune do osmnácti měsíců.

Firmy se bojí testovat. Důvody jsou očekávatelné - je to pro ně drahé a bojí se vyřazených zaměstnanců. Někteří podnikatelé si stěžují i na absenci vhodných prostor pro testování. Jsou tu ale i světlé výjimky. Firma Prusa Research od samotného počátku koronavirové pandemie proplácí každému ze zaměstnanců test na covid-19 jednou měsíčně a i to ji už vyšlo na více než milion korun.

KOMENTÁŘ: Ruinujeme ekonomiku. Není jisté proč. Ekonom a bývalý guvernér ČNB Miroslav Singer ve svém rozsáhlém komentáři horuje proti přísnějším opatřením s tím, že jejich ekonomická cena je mnohem vyšší, než jsme si na jaře mohli myslet. A také trpí, když se mu lékař šťourá tyčkou v nose…

Pět grafů Trumpovy éry

Za vlády Donalda Trumpa se Spojeným státům po čistě ekonomické stránce dařilo. Rekordně klesala nezaměstnanost, ekonomika rostla, milníky lámaly i akciové trhy. Bilanci obchodu s Čínou však vylepšit nedokázal a růst nakonec zastavila koronakrize. Více v grafech.

CO SE PÍŠE JINDE:

Boj o místo šéfa ÚOHS. Na místo předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže se kromě náměstka ministra vnitra Petra Mlsny hlásí i partner advokátní kanceláře Havel & Partners Robert Neruda, který už na úřadu v minulosti působil. V rozhovoru pro Euro tvrdí, že by do něj rád přinesl ekonomickou expertizu pro boj se složitými kauzami. (Euro)

Bohatí Američané si oddechli. Milionáři v USA plánovali nejrůznější strategie pro případ masivního vítězství demokratů a následné zvyšování daní. Vzhledem k těsnému výsledku prezidentských voleb a udržení republikánské kontroly Senátu se však zdá, že k radikálním změnám nedojde. (Bloomberg)

Big Tech

Český startup zmapoval, kde to v USA nejvíc vře. Firma Rossum zabývající se využíváním umělé inteligence pro práci s daty vytvořila mapu amerického volebního bojiště založenou na tom, kolik kde kandidáti utráceli za televizní reklamy. Aktuální napjaté sčítání výsledků jejich odhady rozhodujících států docela potvrzuje.

J&T Banka dá 10 milionů startupu Fondee. Jeho cílem je naučit lidi, aby si pravidelně spořili a zhodnocovali své penízei jinak než na spořicích účtech. Investice do akcií a dluhopisů zpřístupňuje přes burzovně obchodované fondy ETF, a to bez vstupních, výstupních, výkonnostních poplatků a potřeby poradce.

Jeff Bezos prodal akcie za tři miliardy dolarů. Pro nejbohatšího člověka planety je to letos už třetí takový obchod, kterými celkem získal 10,2 miliardy dolarů v hotovosti. Bezos potřebuje prostředky na financování svého start-upu Blue Origin zaměřeného na leteckou techniku a lety do vesmíru.

ZE ZAHRANIČNÍHO TISKU:

Rozdělení IBM. Pamatujete si, když ještě v IBM vyráběli počítače? Teď se korporace rozdělí na dvě společnosti a pod tradiční značkou se bude zaměřovat na cloudové služby a umělou inteligenci. (Ars Technica)

Samořídící auta stále v říši snů. Vývoj plně autonomních aut se stále protahuje a někteří experti varují, že se jich mimo kalifornská předměstí nemusíme nikdy dočkat. Autonomní vozidla mají v budoucnosti mobility své místo, ale jiným způsobem, než se očekávalo. (Nautilus)

Rozhovor týdne

Pusťte si rozhovor s novým šéfem představenstva Škody Auto Thomasem Schäferem.Video: Zuzana Hodková

Na závěr se podívejte, jak se během jedné minuty postaví přehrada, která spolkla hlínu ze 360 tisíc náklaďáků. Miliardář Jaromír Tesař poslal ze své skupiny Energo-Pro časosběrné video, které zachycuje stavbu dvou obřích přehrad v Turecku, u nichž vyrostly vodní elektrárny, jež teď nabíhají do provozu. Pro pamětníky devadesátek: A svět se točí, točí a voda padá, padá… a prachy tečou, tečou…

Jaroslav Mašek

Dva roky za jednu minutu. Jak rostla přehrada Alpaslan skupiny Energo-Pro miliardáře Jaromíra Tesaře.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované