Hlavní obsah

Cash Only: Penta pod tlakem a nový mladý český miliardář

Foto: Jozef Jakubčo/SME, Profimedia.cz, Profimedia.cz

Co se za poslední týden událo v českých firmách a co se vyplatí dál sledovat v Česku i v zahraničí? Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru Jaroslava Maška, šéfa byznysové redakce SZ.

Reklama

Jaroslav Mašek komentuje dění z českého byznysu a vybírá zprávy, které byste neměli minout. Přinášíme vám webovou podobu newsletteru Cash Only – přihlaste se k odběru a pošleme vám ho každý týden do e-mailu.

Článek

Marek Dospiva byl v úterý právě na cestě na Slovensko, když se dozvěděl, že jeho nejbližšího byznysového společníka Jaroslava Haščáka zadržela policie. Pokračoval do Bratislavy a dva dny tam pomáhal hasit největší krizi kolem jejich skupiny Penta Investments, která na ni za posledních 25 let dolehla.

Penta v nejhorším scénáři se zadržením „Slava“ Haščáka počítala, takže se obratem nastartovalo krizové řízení, spoluzakladatel skupiny odstoupil z výkonných pozic a vedení spolu s Markem Dospivou obstarávají další tři menší partneři. Banky jsou prý uspokojeny a jednotlivé firmy více než dvoumiliardové skupiny (v dolarech) fungují nezávisle dál.

Jenže zároveň se v těchto hodinách rozhoduje o tom, zda bude na Jaroslava Haščáka uvalena vazba, proti níž je šance na odvolání jen u Nejvyššího soudu. Pokud se tak stane, bude mít druhý nejbohatší Slovák jistý minimálně několikatýdenní pobyt za mřížemi. V případu jde o 14 let starou událost, při níž měl Haščák dát odměnu za prodej nahrávky v kauze Gorila bývalému šéfovi SIS Ľubomíru Arpášovi a jeho manželce. Arpáš už byl minulý týden také zadržen, byť v jiné věci.

Přihlaste se k odběru newsletteru Cash Only:

Pokud odhlédneme od osobních strastí miliardáře, který s Markem Dospivou Pentu zakládal na počátku 90. let, jde pro byznys finanční skupiny o významný reputační problém. Penta minimálně navenek oslabí, financující instituce a investoři do dluhopisů budou opatrnější. Pokud by situace trvala déle, nebo se dokonce ukázalo, že jsou obvinění dost silná, začnou jít skupině po krku další konkurenti a bude muset bránit své državy. Jinak řečeno, její moc se začne drolit.

Na Slovensku by za to hodně lidí bylo rádo. Penta tam má podobně jako J&T na rozdíl od Česka podstatně horší pověst, což je dáno také tím, že obě skupiny z tamního prostředí divokých devadesátých let vyrůstají a v ČR o sobě začaly dávat vědět až později. Ostatně první ostruhy na (nejen finančně) ještě divočejším Slovensku získával ve skupině Istrokapitál také Radovan Vítek, dnes druhý nejbohatší Čech. O Andreji Babišovi ani nemluvě.

Půda u sousedů je opět horká. Tentokrát ale jde velkým klukům o to zabránit zemětřesení, než z ní něco vytěžit. Dospěli, zbohatli a už na ní mají nastavěno příliš vlastních domů.

Hráč týdne: Jan Bednář

Pusťte si rozhovor s Janem Bednářem.Video: Petra Krmelová

Americký sen v nejčistší podobě se splnil devětadvacetiletému Janu Bednářovi, zakladateli spediční služby ShipMonk. Tento týden se stal korunovým miliardářem, když do jím vybudované firmy vstoupily fondy Summit Partners. A jeho jízda zdaleka nekončí, chce být lídrem i v Evropě.

Best of byznys

Komárek posiluje v IT a míří do Švédska. Tržby osm miliard korun a ziskovost přes 600 milionů. To bude skupina Aricoma miliardáře Karla Komárka, až dokončí převzetí švédské technologické společnosti Seavus. Komárkova skupina cenu za novou akvizici neoznámila, ale nejspíš šlo o částku v řádku nižších jednotek miliard korun.

Balíky třídí už i poštovní úředníci. Díky Black Friday bylo v síti České pošty v jednu chvíli 1 087 000 zásilek. Loňský rekord byl přitom 400 000. S kapacitami jsme na limitu už teď, tři týdny před Štědrým dnem, říká šéf České pošty Roman Knap. V pořadu Byznys jsme s ním řešili i letošní miliardovou ztrátu České pošty a nástup konkurenčních zásilkových firem.

Éra „jeden zaměstnanec – jeden stůl“ skončila. Tvrdí to alespoň Eduard Palíšek, generální ředitel jednoho z největších českých zaměstnavatelů Siemens ČR. V rozhovoru říká, že po návratu z home office se budou zaměstnanci scházet v kancelářích proto, aby se domluvili, vymění si zkušenosti a pak už další část práce mohou vykonávat z domova.

Komentář: Ať z nás Piráti neždímají další daně. Majitel firmy Y Soft Václav Muchna brojí proti návrhu Pirátů na zdanění příjmů z prodeje cenných papírů. Zároveň však připouští, že ve srovnání se Západem máme výrazně nižší korporátní daně a mezi tím, jestli prodá firmu za miliardu, nebo 1,2 miliardy korun, už takový rozdíl není…

Graf týdne

Schválit během sedmi dnů rozpočet a spolu s ním zákon, který vyvrací jeho základní parametry, prozrazuje slušnou schizofrenii, píše Petr Holub a dodává, že poprvé v historii může projít rozpočet, který odporuje jiným zákonům téhož státu. Podívejte se na různé rozpočtové scénáře, které mohou nastat po zásahu prezidenta Zemana.

CO SE PÍŠE JINDE:

Miliardář vs. daně. V jakém stavu je český kapitalismus? Proč chtěl koupit Plzeňský Prazdroj? Proč ho baví předělávat bývalý hotel InterContinental a odkud má tak vřelý vztah k filantropii? To vše řeší v podcastu českého Forbesu spoluzakladatel Avastu a šestý nejbohatší Čech Pavel Baudiš. (Forbes.cz)

Komunitní solární elektrárna? Ne tak rychle. Řada českých obcí by ráda investovala do malých solárních elektráren. Na rozvoj komunitní energetiky ale zatím v Česku schází předpisy a podle některých odborníků hrozí, že příslušné evropské dotace spolknou místo obcí velké firmy. (Aktuálně.cz)

Big Tech

Je bitcoinová horečka zpět? Nejpopulárnější kryptoměna po třech letech prolomila historický rekord. Hodnota bitcoinu dosáhla 19 577 dolarů, což je přes 430 tisíc korun. Někteří analytici věří, že jeho hodnota ještě o několik tisíc dolarů vzroste. A pokud přijde pád, nebude hluboký.

Hewlett-Packard opouští Silicon Valley. Kalifornská technologická společnost následuje Teslu a stěhuje se do Houstonu v levnějším Texasu. V důsledku pandemie i řada dalších digitálních gigantů přehodnotila nutnost sídlit v regionu, který je známý pro své vysoké životní náklady a složité dojíždění.

ZE ZAHRANIČNÍHO TISKU:

Salesforce kupuje Slack. Americká IT firma Salesforce zaměřená na software pro zákaznické služby koupila týmovou komunikační platformu Slack za více než 27 miliard dolarů. Nová akvizice vytvořila silnou konkurenci Microsoftu a jeho nástroji Teams. (TechCrunch)

Rozhovor týdne: Dana Drábová

Dana Drábová ve studiu Burza.Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

Když Dukovany nepostavíme, svět se nezboří. Šéfka českého jaderného dohledu Dana Drábová říká, že by stát z tendru na stavbu dukovanského reaktoru neměl předem vylučovat žádného zájemce, tedy ani Rusko a Čínu. Zároveň ale dodává, že by Rosatom nedoporučovala už jen kvůli malé vymahatelnosti práva v Rusku.

Takže se o víkendu nerozčilujte, a kdyby to hrozilo, dejte si věneček. Kolik jste za něj ochotni dát, je jen na vás.

Jaroslav Mašek

Reklama

Doporučované