Hlavní obsah

Cash Only: Pietro Filipi pod tlakem a byznysmenky jako učitelky

Foto: Profimedia.cz

Co se za poslední týden událo v českých firmách a co se vyplatí dál sledovat v Česku i v zahraničí? Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru Jaroslava Maška, šéfa byznysové redakce SZ.

Reklama

Jaroslav Mašek komentuje dění v nejvyšších patrech českého byznysu a vybírá zprávy, které byste neměli minout. Přinášíme vám webovou podobu newsletteru Cash Only – přihlaste se k odběru a pošleme vám ho každý týden do e-mailu.

Článek

V lockdownu jsme se přenesli o půl roku zpět, jen je místo naděje na letní slunce před námi zima. Mimořádně tuhá zima. Tudú tudú – Píseň ledu a ohně - Winter Is Coming, zní v uších fanoušků Hry o trůny. Nejtemnější tóny teď slyší zavřený kamenný maloobchod, konkrétně české módní značky. Nestojí za nimi nadnárodní řetězce a nejsou v pozici pouhých dealerů značek, kteří mohou přinejhorším posílat do likvidace jednotlivá malá eseročka, která jsou často navázána jen na jednotlivé obchody. Jejich majitelé a s nimi i věřitelé riskují vše.

Ladislav Blažek svou stejnojmennou firmu pánských oděvů poslal do moratoria před věřiteli raději už v srpnu a podle všeho dobře udělal. Má chvíli klid na restrukturalizaci, byť z ní třeba vyjde podstatně menší. Klid by teď potřeboval také Michal Mička, elegán v Kristových letech a zakladatel skupiny C2H (Capital To Human). Do ní patří oděvní značky Pietro Filipi, Kara a Etam. Mička poslední roky financoval růst a provoz především přes dluhopisy, loni touto dobou dostal povolení na jejich vydání za jednu miliardu. Nakonec přes ně dluží řád nižších stovek milionů korun a v byznysu má vlastní desítky milionů.

V těžké pozici je hlavně Pietro Filipi a vše se ještě horší opětovným zavřením obchodů. Firma prakticky neplatí nájemné obchodním centrům a táhne za sebou další dluhy. V létě pozdě naskočila do slev a žízeň po tržbách má velkou. Michal Mička bojuje, propustil podle svých slov zhruba 40 lidí na centrále a stovku v obchodech a vůbec optimalizuje všechny náklady. Teď musí přepnout jen na online, ale u prémiových značek se takto prodává hůře a zavřené obchody pochopitelně tento kanál nevyrovná. Věřitelé se zatím drží zpátky.

Vedle toho Kara i letos podává na covidovou dobu solidní výkony. Zdeněk Rinth, který osud značky ovlivňoval přes padesát let a před dvěma lety ji Mičkovi prodal, protože sám neměl nástupce, může být na svůj odkaz pyšný. Vy českému byznysu pomůžete, když si na Vánoce koupíte košili, bundu nebo kožich. Vždyť víte, bílí chodci se blíží.

Přihlaste se k odběru Cash Only:

Hráč týdne:

Investor Jan Barta.

Jan Barta spolu s Dušanem Šenkyplem a Davidem Holým investovali přes svou Pale Fire Capital skoro 140 milionů korun do startupu LitFin. Ten se specializuje na investování do soudních sporů a založil ho Maroš Kravec. Cílem je vydělat, ale vstup takovýchto firem do sporů zvyšuje také šance poškozených. Soudní spory jsou navíc „třída aktiv“, která nepodléhá hospodářským cyklům a žije si svým životem. Barta & spol. jsou tak v Česku trochu průkopníky takového investování.

Best of byznys

Domácí výuka drtí i byznysmenky. Nejste v tom sami. Jak skloubit učení dětí a kariéru a nezbláznit se při tom, na to jsme se ptali českých top byznysmenek. Zakladatelky Zásilkovny Simony Kijonkové, šéfky AAA Auto Karoliny Topolové nebo spolumajitelky Dermacolu Věry Komárové.

Stačí plivnout. Česká biotechnologická firma Diana Biotechnologies plánuje v listopadu uvést na trh rychlé testy, které odhalí covid-19 ze vzorku slin. Společnost do konce roku počítá s výrobou milionu kusů nových testů měsíčně, a to přímo ve Vestci u Prahy, kde sídlí.

Neplatičů přibude, ale česká ekonomika je odolná. Generální ředitel České spořitelny Tomáš Salomon v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že další koronavirové přiškrcení ekonomiky zvýší téměř jistě platební neschopnost bankovních klientů nad původně odhadovanou 15% hranici. Růst insolvencí čeká jak u domácností, tak u podnikatelů a firem.

Foto: Svoboda & Williams

Takhle bydlí v Česku ti nejbohatší.

Bydlení nejbohatších. Ocenili byste výtah až do bytu nebo spíš pokoj pro služku? Zdá se, že u luxusních bytů si zákazníci cení hlavně lokalitu - letí hlavně starší zrenovované byty v úplném či širším centru Prahy a luxusní novostavby v okolí Vltavy. Podívejte se na fotky.

Letadlo na baterky. Pokud se oceňovaným elektrickým ultralightům ΦNIX nepodaří rychle zajistit odbyt a rozjet sériovou výrobu, projekt skončí na nedostatku kapitálu. Teď mají o české elektroletadlo zájem švédské pilotní školy a firma připravuje fúzi s letohradskou společností Phoenix Air.

Kanceláře jako noční můra developerů. Kanceláře se kvůli home office vyprázdnily a nikdo teď neví, na jak dlouho. Projekty na administrativní budovy tak jdou k ledu. Ceny pronájmů se zatím drží, tlak na ně ale poroste.

Big Tech

Digitální projížďka Vueltou. Čeští tvůrci tréninkového softwaru Rouvy zprostředkují cyklistům trasu španělského závodu La Vuelta. Stačí se posadit na chytrý trenažér a i v obýváku budou moci fanoušci projet stejné úseky etapového závodu jako profesionální cyklisté.

Netflix zaostává za očekáváním. Jestli v lockdownu koukáte na seriály, nejste sami. Streamovací služba Netflix zažívá boom a podle odhadů se v době pandemie zdvojnásobil počet českých diváků. Nárůst nových předplatitelů je však nyní skromnější, než společnost očekávala.

Ze zahraničního tisku:

Cestovatelské portály bojují s Googlem. Digitální gigant dříve přinášel webům typu Tripadvisor nové návštěvníky, teď jim je ale díky vlastním nástrojům začíná brát. Přitíží to Googlu ve sporech o monopolní postavení na trhu? (Wall Street Journal)

Algoritmy zhoršují ekonomické nerovnosti. Velká část pracovní síly končí v neperspektivních zaměstnáních řízených umělou inteligencí. Ve společnostech typu Uber tak málokdo dokáže z nízkých pozic stoupat nahoru. (Harvard Business Review)

Rozhovor týdne

Diamant vzniká pod tlakem. Snad to ustojíme, říká restauratér Sajler.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

Před půl rokem Filip Sajler prodal podíl ve svých restauracích rodinnému holdingu Hopi, který patří rodině Piškaninových. V době koronaviru se ukazuje, o jak prozíravé rozhodnutí šlo. Co by rád vařil, ale nemůže? A co ho na českých restauracích štve? Podívejte se na byznysové rady Filipa Sajlera.

O víkendu bude ještě hezky. Běžte si zaběhat, nebo si kupte Oculus a vypadněte z téhle tragikomické reality.

Jaroslav Mašek

Kvido Štěpánek, podnikatel a zastánce lidských práv, je pověstný svým velkým smyslem pro filantropii. Pravidelně vysílá konvoje na Ukrajinu, teď veze pomoc uprchlíkům v Řecku. Vybranými věcmi naplnil dva kamiony a za volant jednoho z nich osobně usedl. Video: Zuzana Hodková

K odběru newsletter Cash Only se můžete přihlásit zde.

Reklama

Doporučované