Hlavní obsah

Cash Only: Průša je Ringhoffer digitálního věku. Průmysl drtí zdražování

Výrobce 3D tiskáren Josef Průša.

Reklama

Zuzana Kubátová komentuje dění v českém byznysu a vybírá zprávy, které byste neměli minout. Přinášíme vám webovou podobu newsletteru Cash Only – přihlaste se k odběru a pošleme vám ho každý týden do e-mailu.

Článek

Je s podivem, jak málo Čechů zná jméno Josef Průša nebo název jeho firmy Prusa Research. Výrobce 3D tiskáren, který tento týden vyhrál titul Podnikatele roku, je přitom – alespoň podle mého skromného názoru – nejzajímavějším domácím byznysmenem prvních dvou dekád 21. století.

Jeho příběh kopíruje příběhy největších ikon ze Sillicon Valley: Průša začínal podnikat ve 22 letech jako student zběhlý z VŠE, protože mu tradiční vysoká škola nic nedávala a protože si v té době už dávno vydělával stavbou 3D tiskáren pro kamarády. První výrobu rozbíhal ve sklepě a jeho prvním investorem byl otec, který mu půjčil 200 tisíc.

Za devět let stihl postavit novodobou fabriku, která obdivuhodně uspěla na globálním trhu. Patří mezi největší světové výrobce hobby tiskáren (které se ale pro svou kvalitu používají běžně i v průmyslu a profesionálních činnostech). Svůj produkt vyvezl do 160 států, má přes 500 zaměstnanců a pořád roste. Letos plánuje obrat přes dvě miliardy.

Takhle vypadá moderní průmysl. Až vám zase bude někdo říkat, že čeští průmyslníci žijí z hasnoucí tradice 150 let starých značek nebo že jsou u nás jen laciné montovny, nevěřte mu. Průša je Ringhoffer a Laurin s Klementem digitálního věku. A Prusa Research je novodobá Škodovka. Jen si to často neuvědomujeme. Jednak proto, že soudobému digitálnímu byznysu nejen moje generace šedesátníků, ale ani mladší generace Husákových dětí moc nerozumí (aspoň do chvíle, než nám jeho produkty změní každodenní život tak, jako před dvaceti lety mobil).

A pak je tu druhý důvod: digitální průmyslníci se moc neangažují v klasických uskupeních, jako je Svaz průmyslu či Hospodářská komora. Neobjevují se v tradičních doprovodech státních návštěv v zahraničí. Zpravidla nelobbují za dotace a nezajímají je témata typu zákoníku práce, protože žijí v menších flexibilních firmách mimo korporátní svět. Neznamená to, že jsou uzavření. Mají své komunity na Twitteru a LinkedInu a je znát, že často mají chuť promlouvat do veřejného prostoru. Je dobré těmto lidem víc naslouchat – právě oni mají šanci pohnout zabetonovanou zemí, která silně tone v minulosti a do budoucnosti se dívá se skepsí či obavami.

Hráč týdne – Karel Komárek

Foto: ČTK/KKCG

Karel Komárek.

Po nečekaném úmrtí nejbohatšího Čecha Petra Kellnera převzal žezlo české byznysové jedničky neméně uzavřený a tajuplný Karel Komárek, majitel skupiny KKCG. Vyrostl na privatizaci počátku 90. let a na investicích do těžby a obchodu s ropou a plynem. Jeho impérium ale před lety změnilo převzetí české Sazky. Dnes Komárek vlastní největší evropskou loterijní skupinu a počítá s dalším růstem. Tohle bude ještě hodně zajímavý příběh.

Best of byznys

Jak přežít krizi. Pár firem už šlo ke dnu, víc jich ale horší časy teprve čekají. Odpovědi na otázku, jak se připravit a přežít, hledá Markéta Bidrmanová v sérii rozhovorů se špičkovými krizovými manažery. Mrkněte se na rady šéfky české pobočky Veluxu Dagmar Plevačové, zachránce kopřivnické Tatry Petra Karáska nebo ředitele Moneta Money Bank Tomáše Spurného.

PPF jde do realit. Změna v čele skupiny zastihla PPF v době, kdy usiluje o výraznější oživení svého realitního byznysu na domácí půdě a plánuje vybudování nové čtvrti v pražských Letňanech. Zajímavou realitní akvizici udělala i skupina CPI Property Group Radovana Vítka, která za více než miliardu korun koupila v centru Londýna devítipatrovou budovu bývalé policejní stanice.

Přijde vlna zdražování. Ředitelé a vlastníci mnoha výrobních firem nám potvrdili, že se potýkají s enormním zdražováním materiálů i růstem cen kontejnerové přepravy. Zdraží kvůli tomu řada zboží od sprchových koutů až po kytary a pohnout to může i s celkovou inflací. Ve fóru čtenářů rezonoval názor, že za zdražování může i závislost Česka coby montovny na dovozu.

Podnikání za časů pandemie

Velký úklid v Kaře Trutnov. Ve zkrachovalém kožešnickém podniku se rýsují kontury nových vlastnických poměrů. Skupina Natland a bývalý majitel Kary Zdeněk Rinth odhalili strategii přechodu firmy z rukou dosavadního vlastníka Michala Mičky. Výsledkem reorganizace má být zachování provozu bez nutnosti hromadného propouštění.

Soumrak čistíren. Společnost Ideal Česká, která provozuje síť čistíren 5àsec a Bel & Blanc, na sebe podala návrh na insolvenci. Z insolvenčního rejstříku vyplývá, že jí zlomila vaz dlouhá uzavírka obchodních center a zároveň fakt, že neměla nárok na státní pomoc.

Od výdejních okének k virtuálním restauracím. S pokračujícím lockdownem se profesionalizuje i rozvážka jídel. Už více než rok působí na trhu model sloučené rozvážky z kuchyní určených pouze pro rozvoz, jejichž činnost z velké části řídí software.

Rozhovor týdne – Ladislav Bartoníček

Foto: PPF

Ladislav Bartoníček s Petrem Kellnerem.

Léta stál v Kellnerově stínu. Přitom byl spolutvůrcem PPF a Kellnerovým klíčovým mužem, který s ním budoval byznysové impérium od samého počátku v roce 1991. Teď Ladislav Bartoníček převzal po zesnulém partnerovi kormidlo. Přečtěte si exkluzivní rozhovor o tom, jak PPF vidí, co řeší a co by rád, aby mu Kellner ze své nové dimenze pošeptal.

Big Tech

Stát draží bitcoiny. V Česku proběhla historicky první státní dražba bitcoinu. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových vydražil 0,43447268 BTC za 544 666 Kč. Jde o bitcoiny, které se do vlastnictví státu dostaly při zabavení majetku souvisejícího s kriminální činností.

Bezos žádá zvýšení daní. Nejbohatší muž světa podporuje zvýšení korporátní daně, které navrhuje prezident USA Joe Biden. Šéf Amazonu je přitom často kritizován, protože jeho společnost neodvádí daně tak, jak by měla.

Oživení e-shopového dinosaura. Internetový obchod Patro, který je součástí zlínské technologické skupiny NWT a patří k nejstarším e-shopům v Česku, se probudil z dlouhého zimního spánku a chce si ukousnout část bouřlivě se rozvíjejícího trhu.

Tolik dnešní přehled týdne. Mějte se fajn, čtěte SZ Byznys a věřte, že chytří mladí muži a ženy Průšovy generace náš klopýtající svět povedou správným směrem.

Zuzana Kubátová

Reklama

Doporučované