Hlavní obsah

Cash Only: Trh nedostupné byty nevyřeší. Je třeba zásah z více stran

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Martin Jašminský komentuje dění v českém byznysu a vybírá zprávy, které byste neměli minout. Přinášíme vám webovou podobu newsletteru Cash Only – přihlaste se k odběru a pošleme vám ho každý týden do e-mailu.

Článek

Zhruba před deseti lety jsem prodal menší družstevní byt, koupil chalupu nedaleko Berounky a v Praze se přestěhoval s rodinou do nájemního bytu. Mnozí z přátel to moc nechápali a poznámky o tom, že místo nájmu bych přeci mohl splácet hypotéku a bydlet ve vlastním, jsem po čase přestal komentovat.

Byt, který jsem si chtěl a mohl pronajmout, bych si tehdy koupit nemohl, a dnes už tuplem ne. Měl jsem naopak příjemný pocit, že na rozdíl od kamarádů a kamarádek nemám na krku balvan v podobě hypotéky, kterou bych s ohledem na svůj věk musel splácet až do důchodu. Poznámky přátel jsem ale chápal. Bydlení ve vlastním se stalo pro většinu lidí v Česku jedním z klíčových životních cílů. Pro mnohé i jedinou, ale bohužel stále méně dostupnou šancí, jak se osamostatnit, opustit zázemí rodičů či bydlení sdílené s přáteli.

Nedávno mi jeden významný bankéř říkal, že problematika (ne)dostupnosti bydlení se v brzké době může stát závažným společenským i politickým problémem, pokud jej politici nebudou řešit. A upřímně řečeno, komunální i vládní politici dostupnost bydlení dlouhá léta podceňovali a jednostranně preferovali vlastnické bydlení na úkor nájemního podporou hypoték i privatizací bytového fondu.

V roce 1995 bylo podle statistického úřadu ve vlastnictví státu a obcí bezmála 40 procent bytů, před čtyřmi lety to bylo už jen 13 procent. Do Sněmovny teď míří návrh zákona o dostupném bydlení, který má podpořit výstavbu bytů pro sociálně slabší rodiny či jednotlivce. Města a obce by tak mohly v případě zájmu levněji stavět byty jako nástroj své sociální politiky, o který privatizací bytového fondu do velké míry přišly. Jde o správnou a důležitou věc, ale řeší jen část problému a na konkrétní výsledky budeme čekat roky.

Dostupnost bydlení se však zhoršuje pro stále více z těch, kteří chtějí či potřebují svou bytovou otázku řešit. Možnost pořídit si vlastní byt v Česku, měřeno počtem ročních platů k ceně bytů, patří k nejhorším v porovnání s ostatními zeměmi EU. Stejně tak náklady na bydlení patří podle Eurostatu v Česku k nejvyšším v Unii.

Bez zásadní změny podmínek na trhu nelze očekávat, že by se dostupnost bydlení v nejbližších letech zvýšila, spíše naopak. Dramatický růst cen nemovitostí v uplynulých letech nikterak nezchladil zájem o nízkoúročené hypotéky a jejich dostupnost se také významně neztíží, spíš naopak. Výstavba nových bytů zdaleka zaostává za poptávkou. Jen Praha by ročně potřebovala dvakrát až třikrát víc bytů v bytových domech, než se jich postaví v celém Česku. A nový stavební zákon, který by měl odstranit byrokracii a výrazně urychlit výstavbu, stále není dobře odladěn mezi všemi zúčastněnými stranami. Růst cen možná zpomalí, ale obrat čekat nelze.

Navíc účel získání bytu se v posledních letech významně posunul a namísto pořízení vlastního bydlení se byt stal komoditou pro podnikání v rámci Airbnb, spekulativní investicí i prostředkem pro dlouhodobé uložení peněz v době nízkých úrokových sazeb. To vše jsou trendy, které budou při omezené nabídce podporovat růst cen.

Pro lepší dostupnost bydlení je žádoucí zvýšit nabídku mnohem blíže poptávce, zpřístupnit nájemní byty pro institucionální investory, jako jsou například penzijní fondy, zahustit výstavbu ve velkých městech, stavět rychleji a víc do výšky, pokud nechceme zastavovat zemědělskou půdu v okolí měst. Na problematiku bydlení se všichni, kteří to mohou ovlivnit, musejí začít dívat očima těch, kteří bydlení nemají vyřešené, a nikoliv těch, kteří jej vyřešené mají. Zatím mám pocit, že se to bohužel neděje.

Hráč týdne – Preciosa

Podívejte se na rozhovor se spolumajitelkou Preciosy Lucií Karlovou.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

Když v únoru rakouská firma Swarovski oznámila, že končí s prodejem samostatných korálků a komponentů k výrobě šperků po celém světě, skláři ze severu Čech zavětřili příležitost. Spousta Swarovského zákazníků se totiž ocitla ve velké nejistotě a potřebují stabilního dodavatele. Odvážný tah na nečekaně otevřený trh vysvětluje spolumajitelka skupiny Lucie Karlová.

Best of byznys

Tanec kolem Dukovan. Oznámení ministra Havlíčka, že o tendru na Dukovany rozhodne příští kabinet, a zároveň že se už nyní rozběhne oslovování vybraných zájemců včetně Rosatomu, vyvolalo otazníky u politiků i expertů. Havlíčkovu kroku nerozumí ani předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová, se kterou jsem o situaci hovořil.

Zbohatne Česko na manganu? U Chvaletic leží v zemi 27 milionů tun manganové rudy. Těžbu plánuje kanadská společnost Euro Manganese, která od investorů získala více než půl miliardy korun. Firma předpokládá, že poptávka bude především z rapidně se rozvíjejícího průmyslu baterií pro elektroauta. A konec fosilních paliv se projevuje i jinde – Daniel Křetínský propustí ve Francii kvůli plánovanému útlumu uhelných elektráren 219 zaměstnanců.

Poslanci odjistili „finanční bazuku“ pro ČNB. Sněmovna tento týden schválila novelu, která dává centrální bance pravomoc zákonem limitovat hypotéky, ale i zvýhodnit mladé páry. Rozšíří se také šíře obchodů prováděných centrální bankou. Zákon míří do Senátu.

Investice do váz i tweetů. Hned několik zpráv v poslední době ukázalo na rostoucí popularitu investic do umění a designu. Šéfredaktorka magazínu Czechdesign Veronika Pařízková nám v rozhovoru prozradila, že i v pandemii se dobře prodávají šperky, sklo a keramika nebo luxusní svítidla. K investicím do umění vybízí i obchodnice Barbora Půlpánová s tím, že umění sleduje vlastní zákonitosti a nutně nekopíruje vývoj finančních trhů. A za pozornost stojí také boom tzv. nezaměnitelných digitálních aktiv (NFT), díky kterým lze za miliony dolarů nakupovat i tweety…

Podnikání za časů pandemie

Všichni chtějí šlapat. Největší tuzemský výrobce kol Bike Fun International, který montuje bicykly značky Rock Machine, je na hraně svých možností. Trh s komponenty se totiž ještě nevypořádal s loňskými několikaměsíčními uzavírkami asijských fabrik a čelí i nečekané enormní poptávce zákazníků.

Přebytečná trička míří do outletu. Prodejcům módy se během slabého loňského roku i letošních čtyř měsíců, kdy neviděli zákazníka, přeplnily sklady. Po rozvolnění se budou snažit rychle a levně zbavit neprodaného oblečení. Značky mají proto větší zájem o pronájem prostor v outletových centrech.

Velký obchod ve stavebnictví. Cidem Holding se specializuje na výrobu stavebních materiálů, a i když mediálně zůstává spíš v pozadí, jeho tržby pravidelně přesahují půl miliardy korun. Teď svou pozici ještě výrazně navýší. „Jeho“ Cidem Invest totiž za vyšší stovky milionů korun koupil hned dvě společnosti působící v oblasti dopravního značení, firmy Značky Morava a Silverton.

Rozhovor týdne – Radovan Vávra

Rozhovor s Radovanem Vávrou.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

„Všichni se vrhnou zpátky do hospod, na dovolené, na spotřební část ekonomiky. Čeká nás skutečně bezprecedentně raketový růst,“ předpovídá investor Radovan Vávra. Poslechněte si, proč podle něj hned po konci pandemie začnou lidé enormně utrácet.

Big Tech

V Kolíně došly čipy. Celosvětový nedostatek čipů donutil kolínskou Toyotu na 14 dní přerušit výrobu. Přerušení dodávek polovodičů trápí výrobce již delší dobu, potýká se s ním mimo jiné i mladoboleslavská Škodovka. Je také otázkou, co s globálními logistickými řetězci udělá pokračující blokáda Suezského kanálu, která denně způsobuje miliardové ztráty.

Microsoft chce koupit Discord. Technologický gigant by mohl populární komunikační platformu převzít za více než deset miliard dolarů. Není však jediný, s kým Discord jedná.

Prodavače vytlačují počítače. Společnost Amazon rozšířila svůj řetězec Amazon Go a Amazon Fresh i do Evropy a v Londýně otevřela první prodejny potravin bez obsluhy. Prodavačky v něm nahrazuje umělá inteligence a mobilní aplikace. Narůstající robotizací je ohrožena i prosperita Filipín, kde téměř desetinu ekonomiky tvoří provoz call center.

Hodinky na konec

Výrobek na míru, který vlastní jen pár lidí na světě. To je podstata půvabu spousty luxusního zboží a platí to i pro hodinky, jejichž cenu může unikátní mechanický prvek zvednout i na desítky milionů. Podívejte se na žebříček těch nejdražších hodinek na světě.

Žebříček pěti nejdražších hodinek na světě.Video: Seznam Zprávy

Přeji všem krásný slunečný víkend a užívejte si maximálně, jak jen to v mezích daných lockdownem lze. A pokud si přitom najdete čas i na Seznam Byznys, budu moc rád.

Martin Jašminský

Reklama

Doporučované