Hlavní obsah

Cash Only: Žralok z Bratislavy prohrál spor s Bakalou, ale pokání neplánuje

Pavol Krúpa.

Reklama

Zuzana Kubátová komentuje dění v českém byznysu a vybírá zprávy, které byste neměli minout. Přinášíme vám zkrácenou webovou podobu newsletteru Cash Only – přihlaste se k odběru a pošleme vám ho každý týden do e-mailu.

Článek

Škoda, že v Cash Only nemáme samostatnou rubriku „Příběh týdne“. Story osobitého investora, miliardáře a bankrotáře Pavola Krúpy, která vyvrcholila tento týden prohrou se Zdeňkem Bakalou u amerického federálního soudu v Jižní Karolíně, by se do ní hodila jako ulitá.

Bratislavský rodák Krúpa proslul jako investiční predátor a spoluzakladatel finanční skupiny Arca Capital. Ta měla sice žraločí pověst, ale zároveň se těšila i jistému respektu, léta investovala do energetiky, obchodu, realit i průmyslu. V době největšího rozmachu držela podíly ve dvou stovkách firem a kontrolovala aktiva za skoro 1,5 miliardy eur.

Letos v květnu – to už byl Krúpa po roztržce s dlouholetým partnerem Rastislavem Veličem mimo skupinu – Arca zkrachovala. Ukázalo se, že v posledních letech fungovala jako letadlo poháněné penězi z krátkodobých směnek. Jen mateřská skupina Arca Investments za sebou nechala 19 miliard korun dluhů, celkové závazky šplhají k 25 miliardám. Bankrot Arcy, jíž byl Krúpa až do svého odchodu v roce 2018 hlavní tváří, je největším krachem finanční instituce v Česku od bankovní krize koncem 90. let.

Krúpův život je vůbec námětem na román, který by barvitě ilustroval počátky kapitalismu v postsovětském prostoru po pádu železné opony. Absolvent bratislavské Ekonomické univerzity Krúpa začínal stejně jako řada dnešních českých a slovenských miliardářů. Hned po sametové revoluci jako student začal dovážet nedostatkové zboží na vyhladovělý postsocialistický trh. „V Rakousku jsem nakoupil zimní bundy po sezoně za několik set a před další zimou je prodával za dva a půl tisíce,“ líčil před časem na pražské VŠE svůj první byznysový počin.

Skutečně ale zbohatl až na obchodech s akciemi českých a slovenských firem po kuponové privatizaci. Arca Capital vznikla roku 2003 a v Česku na sebe poprvé upozornila v roce 2007 nákupem akcií Moravia Energo od expremiéra Stanislava Grosse. Gross na akciích získaných od exnáměstka Ministerstva průmyslu vydělal za půl roku 90 milionů korun. Nikdy se nezbavil podezření, že tehdy s Krúpovou pomocí vypral černé peníze. Ale také se to nikdy jasně neprokázalo.

Krúpa se léta profiloval jako oportunistický investor, který neváhá zneužít jakéhokoliv oslabení soupeře. Tlačil na ČEZ, jako minoritář trápil většinové vlastníky v bance Moneta, v Unipetrolu, v lithiové European Metal Holding. A samozřejmě se angažoval v OKD, což ho přivedlo až k osobní válce s Bakalou.

Netajil se ostrými lokty, nevadil mu stín, který na něj vrhaly obchody s majetkem považovaným za dědictví zavražděného Františka Mrázka. Ani transakce s Tomášem Pitrem. Nezapomínal na politickou podporu: Arca sponzorovala Stranu práv občanů, dvorní partaj Miloše Zemana. Prezident Krúpovi také propůjčil státní vyznamenání, čímž ocenil jeho boj s „gaunerem“ Bakalou.

S tím, jak se postupně kultivoval zprvu divoký středoevropský kapitalismus, se ale Krúpovi a Arce přestávalo dařit. Nezdolali kýženou metu, jíž bylo získání klasické bankovní licence, protože pro bankovní regulátory byla Arca příliš podezřelou firmou. Když se Krúpa rozešel s partnerem Rastislavem Veličem, ten o něm prohlásil, že právě Krúpův přehnaný oportunismus jejich byznys poškozoval.

Sám Krúpa dnes přiznává, že jeho přístup byl možná až moc dobrodružný. „Některé věci jsem asi přestřelil,“ řekl mi, když jsme probírali jeho současnou životní etapu. Jinak to ale na velké pokání vysloužilého predátora nevypadá.

Ze soudu s Bakalou v Americe si prý Krúpa velkou hlavu nedělá, šlo podle něj o vykonstruovaný proces, jehož ani nebyl účastníkem. Vinu za pád Arcy nepřipouští: „Beru si z toho ponaučení, že nelze předávat pravomoci lidem, kteří nejsou schopni přebírat odpovědnost, u kterých převládá hamižnost nad prospěšnou činností vůči věřitelům nebo spoluakcionářům,“ říká „ponaučený“ Krúpa. Své současné prohry vnímá jako „velkou výzvu“ a věří, že se zase postaví na nohy tak, jako jiní světoví velikáni oportunistického byznysu, kteří také zažili nejrůznější pády.

O žraloku z Bratislavy tak nejspíš ještě uslyšíme a bude to jistě poutavé. Hrdinové těch nejlepších románů ostatně nebývají vždycky ušlechtilými klaďasy.

Zajímají vás technologické novinky v bankovnictví, potíže v globální logistice nebo nečekaný zádrhel ve fúzi Avastu? Přihlaste se k odběru Cash Only a kompletní newsletter budete každý pátek dostávat do své schránky.

Reklama

Související témata:

Doporučované