Hlavní obsah

Časopis o konopí vychází roky, nyní šéfredaktora obžalovali z propagace drog

Časopis svým obsahem údajně podněcuje k užívání drog.

Reklama

aktualizováno •

Z nabádání k užívání návykových látek byl obviněn magazín Legalizace a jeho šéfredaktor Robert Veverka. Část odborné veřejnosti to považuje za absurdní.

Článek

Magazín Legalizace čelí společně s jeho šéfredaktorem obžalobě z šíření toxikomanie. Na stránkách časopisu totiž podle policistů dochází k propagaci drog. Ti při dokazování zkoumali časopisy z let 2010 až 2020, celkem se jednalo o šedesát čísel.

Nalezli více jak dvě stovky protiprávních skutků. Kriminalisté vyhodnotili jako problematické například některé fotografie konopí nebo recepty na pokrmy s obsahem konopí.

Podle obžaloby Veverka inspiroval nejméně jednu osobu k tomu, že si na základě čtení magazínu obstarala semena rostlin, podle návodů a rad uvedených je zasadila, rostliny vypěstovala a usušila, čímž vyrobila zakázanou látku delta-9-tetrahydrokanabinol (THC).

Veverka, kterému hrozí až pět let vězení, se proti obžalobě ohradil. „Magazín se věnuje konopí a konopné kultuře. Je běžně dostupný v trafikách, funguje i online. Nikdy jsme se neskrývali, proto je pro nás nepochopitelné, že jsme začali vadit až teď, po jedenácti letech existence,“ komentoval situaci Veverka, který si náhlý zájem o magazín spojuje i se svou loňskou kandidaturou do Senátu. První obvinění z šíření toxikomanie se totiž objevilo tehdy před volbami. Sám ale uvádí, že jde pouze o teorii a přímý důkaz pro to neexistuje.

Spis má nyní na stole Okresní státní zastupitelství v Bruntále. „K naplnění znaků skutkové podstaty došlo publikací článků, které obsahovaly návody k pěstování zakázaných odrůd konopí a popisovaly jejich účinky. Časopis zveřejňoval také inzeráty zaměřené na prodej semen těchto druhů konopí. Prostřednictvím tištěného magazínu docházelo i k distribuci semen,“ uvedla státní zástupkyně Zuzana Ševčíková. Případem se od 5. října začne zabývat Okresní soud v Bruntále.

Odbor protidrogové politiky, který spadá pod Úřad vlády a snaží se svou činností předcházet negativním důsledkům spojeným se závislostmi, není s případem blíže obeznámený. „O údajném šetření policie jsme zatím nebyli informováni a ani požádáni o součinnost v této věci,“ uvedla národní protidrogová koordinátorka Jarmila Vedralová.

Policejnímu obvinění a následné obžalobě se podivuje i část odborníků. „Paragraf o šíření toxikomanie je problémový, není dobře napsaný. Dá se jím napadnout prakticky cokoliv a zrovna v tomto případě je to absurdní. O šíření toxikomanie by se jednalo, kdyby někdo chodil s krabicí heroinu po ulici, rozdával ho a tvrdil, jak je heroin skvělý,“ řekla Hana Gabrielová, která byla v roce 2011 členkou petičního výboru za léčebné konopí.

Veverka i Gabrielová upozorňují na to, že konopí je běžnou zemědělskou plodinou, jejíž pěstování je při dodržení příslušných zákonů povolené bez zvláštního oprávnění. Zároveň je povolené nakládání s konopím, včetně jeho zpracování. „Více jak rok řešila policie takový nesmysl, přitom jsme nepsali nic nad rámec toho, co se o konopí ví. Považuju to za velmi nebezpečné plýtvání veřejnými prostředky. Policie by se měla věnovat skutečným trestním činům a ne domnělým,“ uvedl šéfredaktor Legalizace.

Veverka: Bojuju za právo na svobodu projevu

Stíhaný šéfredaktor trvá na tom, že časopis poskytuje objektivní a vyvážené informace o konopí, snaží se také poukázat na špatný stav protidrogové politiky v Česku. Podle něj je například nepřijatelné to, že za neúmyslné zabití může člověk strávit ve vězení méně času než za držení konopí pro vlastní účely.

Na jeho stranu se staví i zástupci pacientů, kteří využívají konopí na léčebné účely. „Časopis Legalizace podle mě své místo na trhu určitě má. Protikonopná propaganda i nastavení české společnosti v této oblasti jsou špatné,“ uvedla Hana Vágnerová z Pacientského spolku pro léčbu konopím, který podporuje trvalou dostupnost léčebného konopí.

Média se zastala i Gabrielová. Útok na časopis považuje za nepatřičnou cenzuru. „Stát v roce 2013 schválil konopí jako účinnou léčbu, dokonce ho dotuje – na prvních 30 gramů měsíčně vám přispěje. Jako pacient ale nemáte moc šancí, odkud čerpat o konopí objektivní informace. Legalizace je jedním z mála zdrojů, který informuje lidi o tom, jak užívat konopí, aby si neublížili,“ sdělila.

Trestní sazby

Podle trestního zákoníku hrozí pachateli za neoprávněné přechovávání konopí pro vlastní účely v množství větším než malém odnětí svobody až na jeden rok, zákaz činnosti nebo propadnutí věci. Odnětím svobody na šest měsíců až pět let nebo peněžitým trestem bude pachatel potrestán, spáchá-li čin ve větším rozsahu.

Kdo jinému z nedbalosti způsobí smrt, bude potrestán odnětím svobody až na tři léta nebo zákazem činnosti. Způsobí-li smrt nejméně dvou osob, bude potrestán odnětím svobody na tři léta až deset let.

Na rizika spojená s užíváním konopí upozorňuje národní protidrogová koordinátorka Vedralová, která jeho legalizaci nepodporuje. „Nesmíme opomíjet možné negativní dopady na zdraví. Důležitá je tak především názorová vyváženost a odbornost diskusí, které se k problematice konopných drog vedou či budou vést,“ dodala. Jako problém vidí například vysoký výskyt vysokopotentního konopí, které může u uživatelů spouštět duševní poruchy.

Opačný názor zastává její předchůdce Jindřich Vobořil. Ten dlouhodobě upozorňuje na negativa prohibice konopí a je zastáncem jeho regulované dostupnosti. Zároveň vyjádřil Veverkovi podporu. „Z mého pohledu jde o jediné médium, které se otevřeně snaží bavit o tom, že současné zákony více ubližují, než pomáhají. Pokud by soud shledal Veverku vinným, tak to už by mi přišlo na revizi celého zákoníku. Opět bychom se ocitli v době, kdy se o některých tématech nemůže veřejně mluvit,“ uvedl ředitel neziskovky Podané ruce.

V Česku je povoleno za určitých podmínek pěstování a zpracování technického konopí. V polovině září schválili poslanci novelu zákona, která má zvýšit dostupnost léčebného konopí. Soukromé subjekty budou moci díky novele pěstovat konopí pro léčebné účely a distribuovat ho za stejných podmínek jako jakoukoli jinou návykovou látku. Lékaři mohou nově předepisovat konopí na elektronický recept.

Podle Veverky by měl tento trend pokračovat. Přehnaná represe vůči pěstitelům, uživatelům i zpracovatelům konopí je podle něj v moderní demokratické společnosti nepřijatelná. „Soud bude rozhodovat o mé budoucnosti na základě scestných, vyfabulovaných, zavádějících a účelových informací. Bojuju za víc než jen existenci magazínu nebo mé dobré jméno, ale i za svobodu projevu, právo na informace. Rozhodně nikoho nenabádám k tomu, aby konopí užíval,“ zakončil Veverka.

Aktualizace: Do článku jsme doplnili vyjádření státní zástupkyně.

Reklama

Související témata:

Doporučované