Hlavní obsah

Časopis Time zařadil eurokomisařku Jourovou mezi stovku nejvlivnějších osobností světa

Věra Jourová se stala jednou v nejvlivnějších osobností světa.Video: Evropský parlament , Reuters

 

Reklama

Podle amerického časopisu Time je eurokomisařka Věra Jourová na seznamu za její snahu o ochranu dat a regulaci velkých technologických společností. Časopis ji zařadil do kategorie „titánů“.

Článek

Komisařka Evropské unie pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost pohlaví Věra Jourová se dostala mezi stovku nejvlivnějších osobností světa roku 2019 podle časopisu Time. Ve výběru figuruje ve skupině „titánů“ po boku lidí, jakými jsou zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg nebo hvězdní sportovci Tiger Woods, Mohamed Salah či LeBron James. Jourová dnes uvedla, že jde o poctu nejen pro ni, ale i její tým a uznání rostoucího vlivu Evropské unie na dění v digitálním světě.

Americký magazín zařadil do svého výběru mezi nejvlivnější „vůdce“ například amerického prezidenta Donalda Trumpa, čínskou hlavu státu Si Ťin-pchinga, venezuelského opozičního lídra Juana Guaidóa či šestnáctiletou švédskou aktivistku Gretu Thunbergovou. Ve skupině „ikon“ figurují mimo jiné bývalá první dáma USA Michelle Obamová nebo zpěvačky Taylor Swift a Lady Gaga.

Eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová ve svém medailonku pro Time o kolegyni napsala, že Jourová je „vůdčím hlasem volajícím po regulaci velkých technologických společností“. Připomíná také, že Jourová pomohla prosadit nařízení o obecné ochraně údajů (GDPR).

„Jourová nadále bojuje za to, aby ochrana dat byla každodenní realitou, a to navzdory intenzivnímu odporu. Jourová přistupuje k tomuto obtížnému úkolu se zanícením, které vychází ze základní víry, že jejím posláním je chránit Evropany,“ napsala Vestagerová. Neopomíjí ani skutečnost, že Jourová strávila v roce 2006 více než měsíc v českém vězení za chybné obvinění z korupce.

Jourová dnes zdůraznila, že EU stanovila „globální standard pro ochranu dat“ a prosadila způsob, jak umožnit sociálním sítím mazat nelegální nenávistné projevy na internetu. „Podporujeme umělou inteligenci založenou na etice a zaměřenou na člověka,“ podtrhla Jourová.

Seznam stovky nejvlivnějších osobností sestavil časopis Time letos pošestnácté. Vyzdvihuje v něm aktivismus, inovace a úspěchy nejvlivnějších osob na světě. „Time 100 je seznam nejvlivnějších mužů a žen na světě, ne jeho nejmocnějších, i když to nejsou vzájemně se vylučující termíny. Zatímco moc je zřejmá, vliv je méně patrný,“ uvedli redaktoři magazínu.

Reklama

Doporučované