Hlavní obsah

Část ANO chce vrátit vládní vývoj, ke koalici chtějí na poslední chvíli zlákat ODS

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Reklama

Až čtvrtině poslanců hnutí ANO se nelíbí levicové směřování příští vlády ani podpora komunistů. V předvečer výsledků referenda ČSSD se obrátili na ODS.

Článek

V hnutí ANO roste odpor vůči chystané spolupráci s ČSSD a především KSČM. Podle informací Seznamu má minimálně dvacet poslanců problém s tím, že strana hodlá kvůli získání vládní důvěry ustoupit v řadě věcí čistě levicovým požadavkům, i že se hodlá opřít o podporu komunistů, kterým tak dává do rukou značnou moc.

„Opravdu zhruba čtvrtina klubu s tímto směřováním má problém,” potvrdil Seznamu jeden ze zákonodárců ANO, který si zatím nepřál být jmenován.

On i další vnitrostraničtí „rebelové” se teď na poslední chvíli snaží oslovit ODS, zda by nebyla ochotná výměnou za adekvátní podíl na moci svůj dosavadní odpor ke koalici s ANO přehodnotit.

„Pokud ČSSD se sedmi procenty dostala třetinu ministerstev, pak by ODS mohla s přehledem nárokovat polovinu a být tak Andreji Babišovi silným partnerem, jehož nelze obejít,” vidí hlavní lákadlo úvah o spojenectví pro ODS další z poslanců, kteří se na poslední chvíli chtějí pokusit zvrátit vývoj směřující k menšinové vládě ANO a ČSSD za podpory KSČM.

Vláda bez Babiše? To nejde

Jenže i on přiznává, že ze zásadní podmínky, na které veškeré koaliční oťukávání ANO a ODS skončilo dřív, než pořádně začalo, hnutí ANO neustoupí.

„Nemůžeme mít vládu bez Babiše. To on nám vyhrál volby, bez něj bychom měli o patnáct procent méně,” obhajuje, proč členové ANO stále jednohlasně odmítají variantu, že by se Babiš kvůli svému trestnímu stíhání měl vzdát postu v kabinetu.

Přesto ale zastánci spojenectví s ODS uvnitř ANO doufají, že občanští demokraté uslyší na reálný vliv, který by koalice s nejsilnější povolební stranou přinesla.

„Shodujeme se ve velké části zásadních otázek. Zatímco s ČSSD se vládní program rodil dlouho a my jsme museli udělat řadu ústupků, s ODS bychom ho měli hotový za den,” myslí si poslanec ANO.

Naděje Stanjura

Získat pro myšlenku spolupráce se zástupci „rebelského křídla” v ANO snaží nejprve u šéfa poslaneckého klubu občanských demokratů Zbyňka Stanjury. S ním má řada poslanců ANO poměrně vřelé vztahy a platí mezi opozičními zákonodárci za pragmatického a zkušeného vyjednavače.

Ten byl zatím k úspěchu snahy části klubu ANO skeptický. Vedle trvajícího odmítání „obětovat” vládní post pro Babiše je podle něj pro ODS zásadní překážkou i neserióznost hnutí ANO.

„Jak můžete věřit tomu, že zase nezmění názor? S námi bojovali proti obnovení karenční doby, dnes ji tam zase pružně dávají. S námi byli proti uzákonění omezení otvírací doby velkých obchodů. Když jsme to po roce představili, tak najednou změnili názor. S takovým partnerem se nedá jednat seriózně,” řekl Seznamu Stanjura.

Voliči nám rozumějí

K tomu, aby ustoupili z přísných předvolebních požadavků, navíc ODS nenutí ani voliči. Podle téměř všech povolebních průzkumů totiž preference straně od voleb stále mírně stoupají.

„Naši voliči rozumí tomu, co a proč děláme. Nemůžeme teď otočit a přijít o důvěru, kterou jsme získali,” vidí snahy části ANO vyhnout se levicovým partnerům nepravděpodobně Stanjura. Přesto podle informací Seznamu bude variantu koaliční spolupráce do konce týdne ještě řešit vedení strany.

Přestože šance zvrátit stávající vládní vývoj nejsou vysoké, není obrat hnutí ANO směrem k občanským demokratům vyloučený úplně. I uvnitř ODS řada zákonodárců volá po dohodě a podílu na vládě. Vytvořit koalici s vítězem voleb navíc byla ODS podle informací Seznamu ochotná paradoxně už v zimě, i když zpočátku koaliční námluvy s ANO veřejně vylučovala.

„Čekali ale, že po prvním kolečku vyjednávání, když hnutí ANO všichni demokratičtí partneři odmítnou, se znovu obrátí na ně. A oni byli připravení postavit se do role ‚zachránců’,” vylíčil Seznamu lednové zákulisní události další z poslanců ANO. Tím, že Andrej Babiš po prvním neúspěchu přišel s variantou SPD a komunistů, ale „blufování” ODS podle něj nevyšlo.

Reklama

Doporučované