Hlavní obsah

Část Číny se ponořila do písku. Bouře zasáhla i Peking

Vnitřní Mongolsko zasáhla písečná bouře.Video: Reuters

 

Reklama

Písečná bouře zasáhla autonomní oblast Vnitřní Mongolsko na severu Číny. Písek zahalil oblast o velikosti přibližně jednoho a půl kilometru čtverečního. Bouři se nevyhnul ani Peking.

Článek

Autonomní oblast Vnitřní Mongolsko na severu Číny zasáhla písečná bouře. Do oranžova se obloha zabarvila nad oblastí o velikosti přibližně jednoho a půl kilometru čtverečního. S odvoláním na čínské úřady o tom informoval server Daily Mail.

Do zasažené oblasti patří i Peking. Písek v kombinaci s prachem zhoršil v hlavním čínském městě už tak tristní kvalitu vzduchu. Úřady v reakci na bouři vydaly takzvané modré varování, které má občany upozornit na přetrvávající nepříznivé podmínky.

Podle čínských meteorologů může písečnou bouři v některých jižních částech Vnitřního Mongolska doprovodit také sněžení.

Písečná bouře se do Číny přihnala jen několik málo dní poté, co podobné bouře zasáhly například turistická letoviska v Řecku.

Za neobvyklou podívanou stojí písek ze Sahary. Silné větry přenášejí písek stoupající až do výšky šesti tisíc metrů mezi kontinenty typicky přibližně každých pět dní. Jev je nejsilnější právě od jara do brzkého podzimu.

Reklama

Související témata:

Doporučované