Hlavní obsah

Část insolvenčních správců přijde o právo řídit velké bankroty. Postihlo to i šéfa asociace

Ilustrační foto.

Reklama

Ve skupině vládců velkých konkurzních kauz vypuklo zemětřesení.

Článek

Elitní klub 39 insolvenčních správců se zvláštním oprávněním - právníků a ekonomů s pravomocí vést insolvenční řízení podniků s obratem nad 100 milionů korun či bank - se zmenší. Část „zvláštních” insolvenčních správců neprošla povinnou odbornou zkouškou.

Může to mít dopad na velké a mediálně známé bankroty.

O oprávnění zvláštního správce má kvůli nesložené zkoušce přijít i jeden z nejuznávanějších lidí z branže: Michal Žižlavský, předseda rady expertů Asociace insolvenčních správců, člen Legislativní rady vlády a držitel titulu „Právník roku 2017“. Ten ke zkoušce, která je strašákem správců, ani nešel.

Tvrdí, že mu ji Ministerstvo spravedlnosti neumožnilo složit podle zákona.

Podle novely insolvenčního zákona z roku 2013 platí povolení zvláštních správců pro výkon jejich profese po dobu pěti let. Pak mohou pokračovat jen v případě, že složí zmíněnou odbornou zkoušku. Termín pro správce, kteří měli licenci v době, kdy novela vstoupila v platnost, tedy v roce 2013, vyprší koncem července. Poslední šanci složit zkoušku dostala insolvenční elita tento pátek. Žižlavský patří mezi ně.

„Ministerstvo spravedlnosti mi neumožnilo složit zkoušku řádně podle zákona,” vysvětlil Žižlavský Seznamu.cz. „Podal jsem proto na ministerstvo žalobu, kterou se domáhám zjednání nápravy. K podání mne vedly závažné důvody. Abych uvedl alespoň některé: zkouška se konala v jiném termínu, než který byl veřejně oznámen, takže byla vyloučena kontrola veřejnosti. Rozhodování zkušební komise ovlivňoval zkušební komisař, ohledně kterého jsem řádně a včas uvedl námitku podjatosti. To jsou jen některé ze skutečností, které budou předmětem dokazování před soudem.”

Ministerstvo se vyjádří později

Renomovaná advokátní kancelář AS Žižlavský, která je insolvenčním správcem například v miliardovém a mimořádně zapeklitém případu Via Chem Group, o velké kauzy ale nepřijde. Oprávnění zvláštního správce tu má i Žižlavského partner Adam Sigmund.

Zásadní dopady ale bude mít nesložená zkouška na samostatné správce nebo menší právní firmy. Seznam.cz požádal Ministerstvo spravedlnosti o výsledky přezkoušení správců. Úřad je slíbil dodat později.

„Zkouška je náročná, na přípravu jsem si musela vzít měsíc volna,“ říká Monika Cihelková, jež řídí miliardový bankrot lesnické a dřevařské skupiny Less&Forest a zkoušku má čerstvě za sebou. „Celá zkouška je velmi teoretická,” vysvětluje další správce, který testováním prošel. „Větší šanci ji složit mají mladší kolegové, kteří nejsou ještě tak daleko od studií. Staří praktici s ní mají velký problém, protože zkušenosti z praxe jim nejsou nic platné, zato musí nastudovat spoustu teorie, kterou ale při řízení samotných insolvenčních kauz nikdy nevyužijete,“ dodává absolvent zkoušky, který nechce uvádět jméno.

Některé čeká zkouška později

Povinnost složit zkoušku do konce června se netýkala všech 39 „zvláštních” správců. Ti, kteří do elitní skupiny vstoupili později než v roce 2013, mají pětileté oprávnění zatím platné a ke zkoušce budou muset přijít, až jim pětiletá lhůta vyprší.

Správci, kteří zkouškou neprošli, by měli předat velké insolvence kolegům s platnou licencí. Nebude se to ale dít za každou cenu. „K tomu už je judikatura, takže víme zhruba, jak to zřejmě bude,“ říká správce David Vandrovec, který řídí bankrot firmy Vítkovice Power Engineering z rozpadající se strojírenské skupiny Jana Světlíka. „Pokud je správce, který přijde kvůli zkoušce o oprávnění, na konci velkého insolvenčního řízení, nemá už před sebou žádné spory, čeká ho fakticky jen vypracování závěrečné zprávy a formální kroky, měl by kauzu dovést do konce. Pokud je ale takový kolega v počáteční fázi případu, měl by mu ho soud odebrat.“

Sám Vandrovec ke zkoušce nemusel, pětileté oprávnění mu vyprší až za dva roky.

Reklama

Doporučované