Hlavní obsah

Část Krkonoš je bez mobilního signálu. Nedovoláte se ani na policii nebo záchranku

Kvůli rostoucímu počtu turistů se signál v Krkonoších stále více tříští. Petice vyzývá operátory k rychlému jednání, ti slibují, že již na řešení pracují.

 

Reklama

Rozsáhlé území mezi Horní Malou Úpou a Temným dolem se poslední dobou potýká s velmi špatným signálem všech tří mobilních operátorů. Komplikuje to život tamním boudařům, hoteliérům, ale i turistům, kterých se v oblíbeném krkonošském středisku za rok vystřídá zhruba 100 tisíc. Lidé se obávají, že až jednou půjde o život, nedovolají se pomoci.

Článek

I proto starosta Malé Úpy Karel Engliš (Pro Malou Úpu) tento týden inicioval vznik petice směrem k trojici českých operátorů, které žádá o takové technické opatření, jež signál mobilních telefonů v místě posílí.

„V listopadu jsem operátorům napsal a bylo to bez odezvy, proto jsem se rozhodl vytvořit petici,” vysvětluje maloúpský starosta a hned dává příklad z uplynulého týdne. „U boudy nedaleko odsud došlo ke zranění a lidé se odtamtud nemohli dovolat na Horskou službu, záchranku ani na linku 112. Když není signál, nedovolají se ani na toto číslo,” popisuje Engliš.

Boudařům a hoteliérům ale kolísající signál způsobuje i mnohem prozaičtější problémy. Přibližuje je Lenka Brožová z maloúpského infocentra: „Telefony tady potřebujeme pro komunikaci s hosty. Lidé kolikrát přijedou a snaží se na chatu dovolat, aby je přijeli vyzvednout na parkoviště skútrem. Telefon ale nefunguje,” říká Brožová.

Už několik dnů po vytvoření petice to však vypadá, že by se vše mohlo pohnout směrem k vyřešení problému. „Tento týden se mi ozvali zástupci všech tří operátorů a vypadá to, že mají zájem problém vyřešit,” uvedl starosta Engliš.

Reklama

Doporučované