Hlavní obsah

Část KSČM se chce zbavit Filipa, volá po nových tvářích a energii

Situaci v KSČM rozebírají reportéři Lucie Stuchlíková a Václav Dolejší.

Reklama

Článek

Zdravotní indispozice, která ve středu postihla Vojtěcha Filipa, nemohla pro šéfa komunistů přijít v horší chvíli. V dubnu má strana volební sjezd a Filipovi po čtrnácti letech hrozí, že přijde o místo v čele strany. A to je téma pro pořad Vlevo dole.

Už před blížícím se sjezdem KSČM je část straníků hodně naštvaná na předsedu Vojtěcha Filipa, za něhož volební výsledky prudce padají. „Sjezd to bude v mimořádných časech, protože volby v roce 2017 pro nás nedopadly úplně nejlépe. Současný předseda Vojtěch Filip vykonává svou funkci už čtrnáctým rokem. Obecně je strana stařičká, protože je značně opožděna generační obměna ve funkcích,“ říká komunistický poslanec Jiří Dolejš.

Z krajských schůzí už kvůli tomu zní volání po změně. Filipovi vytýkají, že příliš „lacino podporuje vládu miliardáře Andreje Babiše“, v podstatě tedy třídního nepřítele a vykořisťovatele. Sám Vojtěch Filip si tlak uvědomuje: „Je evidentní, že je velký zájem o to, jakým způsobem řídit stranu. Je několik variant a dostatek kandidátů.“

Jeho hlavní soupeři o předsednické křeslo, kteří chtějí rudou politiku přitvrdit, jsou europoslankyně Kateřina Konečná a poslanec Leo Luzar. „KSČM by měla umět voličům nabídnout nové myšlenky, nové tváře a hlavně novou energii v prosazování našeho programu. Strana volá po změně, proto kandiduji. Myslím, že jsme mírně ustrnuli. Ale všechno se dá napravit,“ vzkazuje Luzar.

Po změně volá i Hana Aulická Jírovcová: „O nás se ví, my se tím asi tajit nemůžeme, že máme vysoký věkový průměr. Ten se pohybuje bohužel až přes 70 let. To omlazení se nám dlouhodobě nedaří, je to to nové pojetí strany, kam bychom měli směřovat.“

Poslechněte si aktuální vydání pořadu Vlevo dole, kde toto téma komentují političtí reportéři Seznam Zpráv Lucie Stuchlíková a Václav Dolejší.

Vlevo dole

Pořad Václava Dolejšího (@VacDol) a Lucie Stuchlíkové (@StuchlikovLucie), politických reportérů Seznam Zpráv, o české politice nejen vlevo dole, ale také vpravo nahoře. A občas i uprostřed, ale hlavně s nadhledem.

Politické kauzy, problémy tradičních stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny.

Každý týden na Seznam Zprávách v sekci Audio.

Také rádi posloucháte? Napište nám svoje podněty, připomínky nebo tipy na e-mail audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované