Hlavní obsah

Část poslanců ANO se postavila proti volbě komunisty Ondráčka

Část poslanců nesouhlasí s volbou Ondráčka předsedou sněmovní komise.

 

Reklama

Navzdory politickým dohodám, které určují obsazování postů v nové Poslanecké sněmovně, nebude mít páteční hlasování o předsedech sněmovních komisí ve všech případech předem daný výsledek.

Článek

Značná část poslanců hnutí ANO totiž podle zjištění Seznamu dala v týdnu na jednání klubu najevo, že nechce podpořit komunistu Zdeňka Ondráčka nominovaného na předsedu sněmovní komise, která kontroluje činnost Generální inspekce bezpečnostních sborů.

„Už dříve jsem věděl, že je jeho volba problematická, ale v názorech mě utvrdily jeho výroky kolem nominace,” řekl poslanec ANO Martin Kolovratník na adresu Ondráčka, bývalého příslušníka Pohotovostního pluku Veřejné bezpečnosti, který zasahoval v pražských ulicích proti odpůrcům komunistického režimu v lednu 1989.

„Byl u nás na klubu a místo pokory jsme slyšeli aroganci. Ostře proti němu vystupovali nejen řadoví členové, ale i naši ministři,” uvedl pro Seznam Kolovratník.

Ondráček je pro volbu předsedy komise pro kontrolu GIBS jediným kandidátem. Jeho zvolení měly umožnit dohody hnutí ANO s komunisty, díky nimž byli například zvoleni do čela sněmovních výborů poslankyně KSČM Miloslava Vostrá (šlo o rozpočtový výbor) a Stanislav Grospič (výbor mandátový a imunitní).

V těchto případech se poslanci ANO podřídili dohodám.

Pro hlasování o Ondráčkovi nejsou poslanci vládního hnutí žádným usnesením klubu zavázáni. Hlasovat se bude tajně.

Komunisté vývoj mezi poslanci ANO registrují.

„Pokud hnutí ANO změnilo svůj názor, lze očekávat negativní výsledek. A my se podle toho zařídíme. Budeme to muset znovu projednat,” říká místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Reklama

Doporučované