Hlavní obsah

Část rakety SpaceX skončila neplánovaně v moři, náklad pro ISS ale na oběžnou dráhu doletěl

SpaceX přes komplikace úspěšně zahájil zásobovací misi na ISS.Video: Šimon Trantina, Reuters

 

Reklama

Z amerického kosmodromu na mysu Canaveral ve středu úspěšně odstartovala raketa Falcon 9 soukromé společnosti SpaceX se zásobami pro Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). První stupeň rakety, který měl po odpojení přistát zpět na pevnině, dosedl na hladinu Atlantiku.

Článek

Ředitel SpaceX Elon Musk na Twitteru napsal, že nouzový manévr způsobily problémy s hydraulickou pumpou stabilizačních křidélek a že stupeň se zdá být nepoškozen.

„Přistání nepředstavovalo ohrožení pro celou misi, spíše jen pro bezpečnost na povrchu Země. Po této události bychom měli začít instalovat více záložních opatření. Motory ale dokázaly stabilizovat točící se raketu, přistání na moři tak proběhlo přijatelným způsobem," napsal Musk na svůj Twitter.

Jednalo se o celkem šesté a od roku 2016 první nepovedené přistání firmy SpaceX, která se na vývoj raket schopných po splnění mise přistát na Zemi specializuje. Úspěšných dosednutí má na kontě již 32.

Nákladní loď Dragon, kterou Falcon 9 vynesl na oběžnou dráhu kolem Země, má na palubě 2,5 tuny zásob, náhradních dílů a vědeckých experimentů. Na palubě je mimo jiné 40 myší a 36.000 červů k výzkumu stárnutí a svalů. S ISS se loď spojí v sobotu.

Dragon astronautům na stanici také donese potřebné vybavení k provedení výstupu do vesmíru za účelem inspekce stavu lodi Sojuz MS-09. Ta byla na ISS vynesena letos v červnu.

Reklama

Související témata:

Doporučované