Hlavní obsah

Část stezky v Račím údolí se dočkala opravy, je bezpečnější

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

První polovina turistické stezky vedoucí na vyhlídku Čertova kazatelna v přírodní rezervaci Račí údolí nedaleko Javorníku na Jesenicku je opravená.

Článek

Účelem opravy bylo dostat turisty na vyznačené chodníky a zajištění jejich bezpečnosti. O opravu stezky se postarali lesníci z Arcibiskupských lesů a statků Olomouc, kteří spravují přilehlé lesy. V plánu je i oprava druhé části stezky až přímo k vyhlídce, informovala ČTK Dagmar Málková z této společnosti.

„Turisté si zkracovali cestu přes příkré lesní svahy, které pak trpěly erozí a navíc lidem hrozilo uklouznutí na kameni či kořenu. Nechali jsme proto postavit pevné zábradlí, které poskytne turistům dostatečnou oporu a zároveň jim zabrání vstupovat mimo vyznačenou trasu do lesního porostu, kde by mohlo dojít k poškození vzácné flory,“ uvedl Petr Valůšek z Arcibiskupských lesů a statků Olomouc.

Součástí obnovy stezky byla i komplexní úprava terénu. „Museli jsme především nechat zpevnit a srovnat povrch stezky, který byl místy propadlý a po krajích velmi rozvolněný. Poté jsme mohli usadit dřevěné zábradlí. Kůly jsou vyrobeny z modřínu, aby vydržely co nejdéle. Samotné držadlo zábradlí je ze smrkového dříví,“ doplnil vedoucí polesí Vápenná Vlastimil Koňařík. Použité dřevo podle něj pochází z místních hospodářských lesů.

Malebné údolí Račího potoka bylo vyhlášeno rezervací roku 1998. Údolí je vyhledávané nejen pěšími turisty, ale i cyklisty. Je vzdálené zhruba tři kilometry od Javorníku. Oblast spravuje Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. Důvodem ochrany je zachování lesních porostů pralesovitého charakteru. Území je velmi cenné z lesnického i přírodovědeckého hlediska a nemá dosud v síti chráněných území daného regionu obdoby. Ze skalního útvary Čertovy kazatelny se naskýtá jedinečná vyhlídka na Račí údolí i hřebeny Rychlebských hor. Vyhledávaným cílem turistů je i Tančírna v Račím údolí, secesní restaurace s tanečním sálem, která byla po rekonstrukci znovu otevřena před pěti lety.

Reklama

Doporučované