Hlavní obsah

Část zadržených katalánských politiků je na svobodě. Španělský soudce je pustil na kauci

Část zadržených bývalých katalánských politiků byla propuštěna na kauciVideo: AP

 

Reklama

Vazbu na bývalé členy katalánské vlády uvalil soud na začátku listopadu kvůli prosazování nezávislosti regionu.

Článek

Španělský soudce v pondělí rozhodl o kauci pro šest zadržovaných bývalých členů katalánské vlády. Ve vazbě bez možnosti kauce ale stále ponechal čtyři členy katalánského separatistického hnutí - někdejšího vicepremiéra Oriola Junquerase, dva aktivisty separatistických organizací ANC a Ómnium a rovněž bývalého katalánského ministra vnitra Joaquima Forna.

Šest zbylých zadržených bývalých členů vlády může vyjít na svobodu při složení kauce 100 tisíc eur. Podle agentury AP by šestice měla opustit vězení ještě dnes.

Vazbu na bývalé členy katalánské vlády uvalil soud na začátku listopadu kvůli prosazování nezávislosti autonomního regionu. Do Bruselu se uchýlili bývalý katalánský premiér Carles Puigdemont a čtyři exministři. V pondělí se tam zúčastní soudního státní o svém možném vydání do Španělska.

Katalánci se pro nezávislost vyslovili v referendu na začátku října, ačkoli španělské úřady hlasování masivně bránily. Madrid koncem října bývalou katalánskou vládu odvolal a na 21. prosinec vypsal předčasné regionální volby.

Průzkumy dávají největší šanci na vítězství straně Republikánské levice Katalánska, jejíž kandidátku vede Junqueras. Kampaň začíná oficiálně o pondělní půlnoci. Junqueras a další uvěznění politici minulý týden sdělili, že už nebudou usilovat o jednostranné vyhlášení nezávislosti svého regionu.

Reklama

Doporučované