Hlavní obsah

Jeden pacient, dvě různé vakcíny proti covidu. Vědci už vědí, co se stane

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Nejen problémy s dodávkami vakcín přiměly vědce k bádání nad účinky „vakcínového koktejlu“ – očkování kombinací látek dvou různých výrobců. První výsledky naznačují, že častější vedlejší účinky vykoupí silnější imunitní odpověď.

Článek

Lidé, kteří podstoupili očkování smíšenými látkami, tedy dostali každou dávku od jiného výrobce, s větší pravděpodobností prožijí mírné vedlejší účinky, jako horečka, zimnice, únava nebo bolest hlavy, uvedli britští vědci ve své poslední studii zveřejněné v lékařském časopise The Lancet.

Veškeré vedlejší účinky po tomto vakcínovém koktejlu však byly krátkodobé a neexistují žádné další obavy ohledně jeho bezpečnosti, dodávají vědci. „Jedná se o typ reakcí, které u vakcín očekáváte,“ řekl na tiskové konferenci Matthew Snape, docent pediatrie a vakcinologie na Oxfordské univerzitě, který na testování dohlížel.

„Jsou to víceméně stejné typy reakcí, jaké známe u standardních postupů. Jde jen o to, že se mírné a středně závažné příznaky objevují častěji, oboje ale rychle odezní,“ řekl Snape.

Vědci však uvádějí, že k podávání smíšených dávek je třeba přistupovat s opatrností. „Tímto vyšlo najevo, že například není dobrý nápad smíšenou vakcínou očkovat celé oddělení zdravotních sester ve stejný den, hrozí zvýšené riziko absencí v práci,“ dodal Snape.

První výzkum svého druhu nazvaný Com-COV zahrnoval 830 dobrovolníků ve věku starších 50 let, kteří byli náhodně přiřazeni ke čtyřem různým očkovacím schématům zahrnujícím vakcíny AstraZeneca a Pfizer, přičemž první a druhá dávka byly podány s odstupem 28 dnů.

Skupiny lidí se nechaly naočkovat různými kombinacemi – dvě dávky AstraZenecy, nejdřív AstraZeneca, poté Pfizer, Pfizer v obou dávkách či první Pfizer doplněný AstraZenecou. Výskyt vedlejších účinků nakonec ovlivnilo i zvolené pořadí látek.

Horečka se projevila u 34 procent těch, kteří dostali první dávku AstraZenecy a druhou Pfizeru. U těch, kteří dostali obě dávky AstraZenecy, se objevila v 10 procentech případů. První dávka Pfizeru v kombinaci s AstraZenecou vyvolala horečku u 41 procent dobrovolníků, dvojitý Pfizer u 21 procent.

„Podobné zvýšení výskytu jsme vypozorovali u zimnice, únavy, bolesti hlavy, kloubů, malátnosti a bolesti svalů,“ napsali vědci. Poznamenali, že pro zmírnění účinků doporučují používat léky obsahující acetaminofen.

V pozorované skupině žádný z vedlejších účinků nevyžadoval hospitalizaci. Většina obtíží se dostavila do 48 hodin po očkování, vzácný syndrom krevních sraženin, který je spojován s vakcínami AstraZenecy a Johnson & Johnson, se u dobrovolníků do týdne po druhé dávce nevyskytl vůbec. Vědci nyní zkoumají obdobné možnosti kombinace látek od společností Moderna a Novavax. Od dubna probíhají testy na 1050 dobrovolnících.

Stejně tak je zapotřebí dalších výzkumů ke konečnému vyhodnocení imunitní reakce. Předběžné výsledky ukazují, že by horší vedlejší účinky mohly být příslibem vytvoření silnější imunity.

„Myslíme si, že reakce často souvisejí se stimulací vrozené imunitní odpovědi,“ řekl Snape. „To, zda to bude, nebo nebude souviset s lepší imunitní odpovědí, zatím s jistotou nevíme. Tyto výsledky budeme mít za několik týdnů.“

Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí v USA (CDC) a Světová zdravotnická organizace v současné době kombinovat různé vakcíny proti covidu-19 nedoporučují. CDC však v lednu upozornilo, že po získání dostatečného množství informací u nových typů vakcín hodlá pokyny přehodnotit a aktualizovat.

Britští lékaři v únoru uváděli, že kombinace vakcín různého typu znamená příslib flexibilnějšího očkování. „Vzhledem k nevyhnutelným výzvám imunizace velkého počtu obyvatel proti covidu-19 a potenciálním omezením globálních dodávek tento přístup poskytne určité výhody, pokud to schválí regulační úřad pro léčivé přípravky,“ uvedl tehdy epidemiolog Jonathan Van-Tam.

„Je také možné, že kombinací vakcín lze zvýšit imunitní odpověď, čímž se dosáhne ještě vyšších hladin protilátek, které vydrží déle,“ řekl. „Tato studie nám poskytne lepší přehled o tom, jestli můžeme pomocí vakcín mít nad touto zlou nemocí navrch.“

Možnost kombinací vakcín různých výrobců v dubnu zkoumali také čínští vědci. Dle jejich závěrů je možné za určitých podmínek látky zkombinovat v případě, že byly vyvinuty stejnou technikou. Čínský tisk citující čínskou Národní komisi pro zdraví uvedl, že by se tímto způsobem dal vyřešit nedostatek vakcín v různých místech světa.

Reklama

Doporučované