Hlavní obsah

Části pacientek s rakovinou zpřístupní pojišťovna moderní léčbu

Pacientkám po menopauze, které trpí pokročilým nebo metastázujícím nádorem prsu, zpřístupní VZP nejmodernější léčbu.Video: Barbora Kalátová, Pavel Cyprich, Seznam Zprávy

 

Reklama

Postup, na němž se VZP shodla s Českou onkologickou společností, se bude ročně týkat zhruba 120 případů. Léky pojišťovnu vyjdou na 60 milionů korun.

Článek

Všeobecná zdravotní pojišťovna zpřístupní pro část pacientek s rakovinou prsu moderní léčbu, kterou dosud umožňovala jen na základě zvláštní výjimky.

Postup, na němž se shodla s Českou onkologickou společností, se bude ročně týkat zhruba 120 případů. Léky pojišťovnu vyjdou na 60 milionů korun.

Dosud musela o uhrazení léčby žádat každá pacientka zvlášť na výjimku v zákoně o veřejném zdravotním pojištění. Žádostí toho typu dostává pojišťovna asi 14 tisíc ročně.

Jednou z pacientek, která tímto řízením prošla, je Eleni Zíková. Lékaři jí diagnostikovali rakovinu prsu na začátku minulého roku a pojišťovna jí odmítla opakovaně léčbu uhradit.

Paní Zíková si několik měsíců léky platila sama, opakovaně však pojišťovnu žádala o úhradu a pak se obrátila na soud. V prosinci, kdy za léčbu ze svého zaplatila už celkem více než 320 tisíc korun, pojišťovna změnila své stanovisko a bioléčbu uznala.

„Jsem velmi ráda, že to takto dopadlo,“ uvedla Eleni Zíková pro Seznam.

Postup, na němž se Česká onkologická společnost a VZP dohodly, se týká léků Palbociclib a Ribocilclib pro pacientky po menopauze, které trpí pokročilým nebo metastázujícím nádorem prsu a u nichž nezabrala jiná léčba. Podle odhadů jich bude asi 120 ročně, náklady pojišťovna odhaduje na 60 milionů korun.

Podle náměstka ředitele VZP Davida Šmehlíka by mohl přístup pojišťovny přispět k tomu, že bude použití léku dříve schváleno i Státním ústavem pro kontrolu léčiv. Ústav stanovuje na žádost výrobce u každého léku maximální cenu na trhu a případnou úhradu z veřejného zdravotního pojištění.

„Neznamená to ale, že by se teď rozšířilo spektrum žen, které splňují podmínky. Kritéria zůstávají stejná,“ uvedl pro Seznam mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Postupně chce VZP upravit podmínky asi pro 50 dalších nejčastějších diagnóz, u nichž lidé žádají o mimořádnou úhradu léčby jinak nehrazené ze zdravotního pojištění. „Budeme systematicky přistupovat ke všem dalším situacím, které se vyskytují v žádostech na paragraf 16 nejčastěji nebo jsou hrazeny nejvíc,“ dodal Šmehlík. Pojišťovna ročně na tyto žádosti vydá asi 1,2 miliardy korun.

Rakovina prsu představuje skoro pětinu všech zhoubných nádorů už žen. Ročně onemocní asi šest tisíc žen. S nemocí jich žije asi 50 tisíc.

Reklama

Doporučované