Hlavní obsah

Části praktiků došla trpělivost, s očkováním končí

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Od středy se k očkování mohou hlásit lidé starší padesáti let. (Ilustrační foto)

Reklama

Vážení pacienti, s politováním oznamujeme, že se nadále již nebudeme podílet na zcela nevydařené organizaci očkování proti covidu, i takové cedule vyvěsili praktici.

Článek

„Nechcete do vakcinačního centra? Máte smůlu.“ Vládní očkovací strategie se rozklížila v duchu tohoto hesla. Zatímco se ve středu registrační systém otevírá lidem starším padesáti let a některá velká centra nabízejí i stovky volných míst hned na další den, u praktiků na dávku bezúspěšně čeká okolo 200 tisíc lidí starších sedmdesáti let. A to i několik měsíců. Epidemie tak stále zbytečně zasahuje ty nejzranitelnější. Patnáct procent lidí starších sedmdesáti let navíc o vakcínu doteď neprojevilo zájem.

Lékaři na disproporci, která tíží především pacienty z menších ordinací, marně upozorňují. Podle zjištění Seznam Zpráv už některým došla trpělivost. Třeba na Bruntálsku desítka z nich pokusy o očkování vzdala a na dveře vyvěsila výmluvné cedule.

„Vážení pacienti, s politováním oznamujeme, že se nadále již nebudeme podílet na zcela nevydařené organizaci očkování proti covidu, a to až dokud se někdo z politiků nevzpamatuje a nezajistí do ordinací praktických lékařů vakcíny.“ Vysvětlují, že drtivá většina dávek směřuje do center. Stížnosti mají pacienti směřovat na hejtmana a koordinátora v Moravskoslezském kraji.

Očkování vzdal například bruntálský lékař Jan Vaněk mladší. S otcem lékařem v ordinaci evidují více než sedm stovek zájemců o očkování. „Za čtyři měsíce jsme každý dostal 150 dávek, což je směšné, když víme, že každým dnem chodí do center tisíce vakcín. My se dohadujeme o každou flaštičku a doktoři jsou zoufalí,“ popsal.

Chybí i vakcíny na přeočkování

Praktici kvůli tomu dokonce musejí oddalovat termíny podání druhé dávky. To je případ i rýmařovské lékařky Darji Lašákové. V pořadníku má stovky čekajících. „S matkou máme každá naočkovaných pouze 100 pacientů z první dávky v březnu, která přišla z krajského úřadu. Teď je nemáme čím přeočkovat. Nikdo nám nebyl schopen odpovědět, na koho se tedy máme v tuto chvíli konkrétně obrátit, protože je to opravdu aktuální. Už se blíží dvanáct týdnů od prvního očkování, což je podle metodiky ten nejzazší termín,“ popsala.

Krajský úřad pochybení odmítá. Problémy vidí v nedostatku vakcín. „Absolutně všechny dávky od firem AstraZeneca a Johnson & Johnson jdou k lékařům. A jejich rozdělení řeší sdružení praktiků, jde to mimo krajský úřad,“ zdůraznila mluvčí hejtmana Nikola Birklenová.

Praktici čelí stížnostem měsíce čekajících pacientů. „To je na tom nejhorší. Berou to jako naše selhání. Přitom nám důvěřují. Říkají, že se přece nepojedou očkovat někam daleko do fabriky. Jsem velký propagátor očkování, ale toto tak pokazili, že už mě jen slovo očkování děsí,“ uvedl Vaněk.

Foto: Jan Vaněk mladší

Protest lékařů z Bruntálska.

Přidává včerejší zkušenost, kdy prý vedení kraje přesměrovalo slíbené dávky AstraZeneca z ordinací do center. „Doslova a do písmene nám ty vakcíny kradou,“ řekl Vaněk. Hejtmanství to označilo za výmysl. Nově praktikům poslalo pět tisíc dávek od společnosti Moderna. V jiných regionech už tento typ vakcíny do ordinací směřoval dřív.

V 500 ordinacích zatím vakcíny nedostali vůbec

Dohady se však netýkají jen Moravskoslezského kraje. Podle Sdružení praktických lékařů v Česku zůstává víc jak pět set ordinací, kde neviděli ani jedinou dávku. Často na to doplácejí menší ordinace, kde třeba není dostatek pacientů v dané věkové kategorii.

Místopředseda sdružení Mladých praktiků Vojtěch Mucha tvrdí, že stát dodávky totálně zbabral. „Je to selhání státu v tom, že je distribuce látek od počátku zcela chaotická. Nikdo neví, kde a která dávka se zrovna objeví. Nemám nic proti očkování v centrech. Jenže systém je nyní nastavený tak, že diskriminuje pacienty, kteří se z regulérních důvodů rozhodli očkovat u praktiků,“ řekl s tím, že je to problém v odlehlejších ordinacích.

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (nestr. za ANO) v pondělí na vládní tiskové konferenci zdůraznil, že je třeba fronty v ordinacích omezit a vakcíny k praktikům dostat. „Nemyslím si, že je to selhání státu. Chceme prověřit, jestli existuje reálná dlouhá fronta kvůli tomu, že se k nim zájemce nedostane. Nebo je to jen administrativní problém, že tam existují seznamy, o nichž čekající ani nevědí,“ sdělil ministr.

Zároveň praktiky nařkl, že opomíjejí ty nejstarší. „Není nám jasné, proč se někde fronta starších osmdesáti let nehýbá, přestože se vesele očkuje třeba skupina sedmdesátníků. Nevíme, proč dávají přednost mladším skupinám, když jim přijde vakcína, a nedoočkují ty starší. Může to být administrativní chybou. Je potřeba toto objasnit a jednotlivé objednávky validovat,“ doplnil ministr.

Praktiky jeho výroky rozezlily. „Je to nehorázná dezinformace. Trochu se obávám, že to pan ministr dělá záměrně. Pacienty mladší 65 let posíláme do center,“ uvedl Mucha.

Ohledně prioritizace prý stát opravdu hodil zodpovědnost na jednotlivé lékaře. Ti při nedostatku vakcín sami vybírají, komu dávku nabídnou nejdřív - zda zdravějšímu osmdesátníkovi, nebo mladšímu člověku s cukrovkou a vysokým tlakem. Mucha to přirovnal ke triáži v nemocnicích. „Některé necháváme na později a je možné, že umřou. Do této situace nás postavil stát, protože očkovací strategii dopředu pořádně nepřipravil,“ dodal.

Připomněl, že praktici skutečně očkují i mladší rizikové zájemce. „Když je třeba s cukrovkou sledovaný někde u specialisty, tak dostane kód a může do očkovacího centra. Pokud ho ale sleduje jen praktik, my žádné kódy nedostáváme. Oni tak mají jedinou možnost u nás,“ řekl Mucha.

Výroky ministra odmítla i lékařka Šárka Mostýnová z Albrechtic u Českého Těšína. „Dodávky vakcín fungují katastrofálně. Naočkovali jsme AstraZenecou, už jsme dávno měli mít druhé dávky, ty nemáme. Slíbený Johnson nedošel a já jsem doočkovala poslední Modernu. Nově příchozí nemáme čím očkovat,“ popsala lékařka, která v domovech důchodců podala dva tisíce dávek. V ordinaci jí čeká pět stovek zájemců.

Praktici opakují, že hlavní úskalí tkví v nedostatku dávek, pomalé distribuci i nerovnoměrnému rozdělování v krajích.

Tempo očkování v Česku přitom zesiluje. V pondělí dostalo dávku téměř 67 tisíc lidí. Čtyři z pěti naočkovaných ji mají od společností Pfizer/BioNTech. A ta kvůli náročnějším skladovacím návykům do ordinací míří výjimečně. Ministr chce distribuci změnit tak, aby bylo možné převážet i menší množství dávek od této firmy. „Nemůžete do malého centra nebo do malé ordinace najednou přivézt tisíc dávek,“ připomněl ministr.

Vakcína v běžném mrazáku vydrží jen pět dní.

Lékaři ministru namítají, že by si s tím poradili. „Logistika určitě náročná není. Jsme vybavení ledničkami i chladicími boxy. Jsme schopni si pro to dojet kamkoliv – i s ostatními kolegy jsme se mezi sebou domluvili, kdo by byl ochotný jezdit, distribuovat. Vůbec v tom nevidím problém,“ řekla Mostýnová.

Praktik Vaněk vidí v „dvoukolejnosti“ očkování i politické pozadí. „Není vůle. Téma je zpolitizované. Politici chtějí být hlavně vidět,“ dodal.

Mucha také poukázal na chyby v informačním systému. „Ten registr není vůbec chytrý. Svítí tam i pacienti, kteří se původně přihlásili k očkování u nás, ale potom změnili rozhodnutí a šli do centra,“ popsal. Zaznamenal i případy lidí, kteří se přeregistrovali k jinému doktorovi, nebo zemřeli.

„Frustrace je neuvěřitelná. V civilizovaném státě by vláda využila pomoc tisíců praktiků. U nás jsme v situaci úplně opačné,“ dodal.

Reklama

Doporučované